Dakpannen vervangen | Hoe lang gaan ze mee? + Prijzen nieuwe dakpannen

Dakpannen zullen na verloop van tijd langzaamaan slijten. Om lekkages te voorkomen is het verstandig om dakpannen op tijd te vervangen. Hoe lang gaan dakpannen ongeveer meer en hoeveel betaal je voor een nieuw pannendak? Dat laten we je zien!

Wat kost het vervangen van het pannendak?

Het laten vervangen van de dakpannen kost gemiddeld tussen de € 50 en € 60 per vierkante meter. De uiteindelijke hoogte van de kosten is afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan het tarief van de dakdekker en de gekozen soort dakpannen.

Prijs per m2 en type dakpan

Dakpannen worden van verschillende materialen gemaakt. Elke soort dakpan heeft zijn eigen prijskaartje:

MateriaalKosten per m2Levensduur
Betonnen dakpannen€ 25 – € 4030 tot 50 jaar
Keramische dakpannen€ 35 – € 6550 jaar of langer
Geïsoleerde dakpanplaten€ 25 – € 7030 tot 60 jaar
Niet-geïsoleerde dakpanplaten€ 10 – € 5030 tot 60 jaar

Factoren die de kostprijs van dakpanvervanging beïnvloeden

De totaalprijs van het vervangen van dakpannen kan behoorlijk variëren. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren:

  • Het gekozen materiaal en de soort dakpan
  • Laat je het dak meteen isoleren of juist niet?
  • Een optionele coating beschermt de dakpannen tegen vuil
  • De grootte van het dak
  • De moeilijkheidsgraad van de klus

1. Het soort dakpan

Welke dakpan je kiest is van grote invloed op de totale kosten. Niet-geïsoleerde dakpanplaten en betonnen dakpannen zijn over het algemeen het goedkoopst, terwijl je voor keramische dakpannen en geïsoleerde dakpanplaten wat meer betaalt. 

Daar staat dan wel weer tegenover dat de levensduur van keramische dakpannen langer is dan de levensduur van betonnen dakpannen. Je hoeft ze dus niet zo snel te vervangen.

2. Plaatsen van isolatie, ja of nee?

Het vervangen van de dakpannen is het ideale moment om meteen het dak te laten isoleren. Als je van plan bent om het dak van buitenaf te isoleren zou de dakbedekking toch al van het dak verwijderd moeten worden. 

Door deze twee klussen te combineren kun je geld besparen. De dakdekkers hoeven niet op twee verschillende momenten terug te komen en maken veel kosten slechts eenmalig. 

Dakpannen vervangen

3. Coating nodig?

Afhankelijk van de gekozen soort dakpannen kunnen de pannen een behoorlijk poreuze toplaag hebben. Betonnen dakpannen zijn het meest poreus, terwijl keramische dakpannen wat gladder zijn. 

Het nadeel van zo’n poreus oppervlak is dat vuil en mos zich beter kunnen hechten. Daardoor worden de dakpannen sneller vies en zullen ze sneller slijten. Het gevolg daarvan is dat je veel meer onderhoud moet plegen.

Om te voorkomen dat de dakpannen vlug vies worden kun je ervoor kiezen om de pannen te laten coaten. Het insprayen van de dakpannen met een coating zorgt ervoor dat vuil zich niet langer aan het oppervlak hecht.

Voor een coating betaal je gemiddeld tussen de € 30 en € 45 per m². Het voordeel hiervan is dat je daarna veel kosten bespaart in onderhoud!

Hoeveel kost het om dakpannen te vervangen?

Voor het laten vervangen van de dakpannen op het dak van een rijtjeshuis betaal je in de praktijk gemiddeld € 3.100 tot € 3.500. Dat is een flink bedrag, maar daar krijg je ook veel voor terug. Een nieuw pannendak beschermt het huis tegen lekkages en uiteindelijk vochtproblemen. 

Aan het einde van de levensduur van de dakpannen is het verstandig om de dakpannen uit voorzorg te verwijderen. Zo voorkom je dat vocht problemen veroorzaakt in de dakconstructie.

Kan je rekenen op een subsidie?

Voor het vervangen van dakpannen kun je geen aanspraak maken op een specifieke subsidie. Als je ervoor hebt gekozen om direct het dak te laten isoleren heb je mogelijk wel recht op subsidie.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Levensduur van dakpannen, wanneer vervangen?

De levensduur van een dakpan is voornamelijk afhankelijk van het materiaal waar de pan van gemaakt is. Keramische dakpannen hebben een levensduur van 50 jaar of langer. Doordat vuil zich niet makkelijk aan keramische dakpannen hecht hebben deze dakpannen weinig onderhoud nodig.

De levensduur van betonnen dakpannen is net wat korter. Gemiddeld genomen gaan betonnen dakpannen zo’n 30 tot 50 jaar mee. Door de dakpannen regelmatig te controleren en de dakpannen te reinigen kun je de levensduur flink verlengen. Een preventieve beschermende coating houdt de betonnen dakpannen langer mooi.

Tip: Combineer het vervangen van de pannen met de installatie van zonnepanelen

Bij het vervangen van dakpannen maak je een aantal vaste kosten. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een steiger om veilig te kunnen werken op hoogte. Ook kan werk aan het dak behoorlijk ingrijpend zijn. Je moet mogelijk vrij nemen van je werk en voorbereidend werk treffen.

Om die redenen is het verstandig om het vervangen van de dakpannen te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Je maakt een aantal kosten slechts een enkele keer en hoeft niet op meerdere momenten vrij te nemen.

Bovendien zorg je er op deze manier voor dat de zonnepanelen op een robuuste ondergrond staan. De nieuwe dakpannen kunnen goed tegen een stootje.

Alternatieve optie: Vervang de dakpannen door dakplaten

Een van de opties om op de kosten te besparen is door te kiezen voor dakpanplaten. Dakpanplaten zien er van een afstandje uit als reguliere dakpannen. Het zijn lichte platen waar meerdere dakpannen op zijn bevestigd.

Dat maakt het leggen van de dakpanplaten niet alleen een stuk eenvoudiger en sneller, maar ook goedkoper! 

Een minpunt van dakpanplaten is dat niet iedereen de uitstraling van de platen kan waarderen.

Dakpannen vervangen

Nieuwe dakpannen kiezen

Bij het uitzoeken van nieuwe dakpannen heb je de keuze uit verschillende materialen. Elke soort dakpan heeft zijn eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende dakpannen zijn de  betonnen dakpannen. Overal in Nederland zie je deze dakpannen op het dak liggen. 

Voordelen van betonnen dakpannen

De betonnen dakpannen hebben verschillende voordelen. Misschien wel het grootste pluspunt is het goedkope prijskaartje. Doorgaans zijn betonnen dakpannen het meest voordelig. Met een levensduur van gemiddeld 30 tot 50 jaar kun je tegen een relatief lage prijs lang genieten van een robuust dak.

Om te voorkomen dat de betonnen dakpannen slijten onder invloed van neerslag en uv-straling worden de pannen van een beschermend laagje voorzien. Daardoor blijven de dakpannen lang netjes.

Een ander voordeel van betonnen dakpannen is dat ze in allerlei verschillende kleuren, vormen en afmetingen verkrijgbaar zijn. Voor ieder hellend dak is een geschikte betonnen dakpan te vinden.

Nadelen van betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn goed geprijsd en zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar, waarom zou je dan niet voor een dakpan van beton kiezen? Een betonnen dakpan heeft ook een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

In vergelijking met dakpanplaten en keramische pannen is de levensduur van de betonnen pan relatief kort. Na zo’n 30 tot 50 jaar moeten de dakpannen vervangen worden. Het vervangen en leggen van dakpannen is erg arbeidsintensief, het is prettig als deze klus niet vaak uitgevoerd hoeft te worden. 

Daarnaast zorgt het oppervlak van de betonnen pan ervoor dat mos zich sneller hecht. Dat ziet er niet alleen minder mooi uit, het zorgt er ook nog eens voor dat de dakpannen sneller slijten. 

Voordelen van keramische dakpannen

Een andere veel gekozen dakpan is de keramische dakpan. Deze dakpannen worden gemaakt door klei in een mal te persen en vervolgens te bakken op hoge temperatuur. Aan het einde van het proces worden de keramische dakpannen afgewerkt met een waterdichte laag.

Veel mensen vinden de uitstraling van de keramische pannen mooier dan die van betonnen dakpannen. Het dak is vaak een opvallend en groot onderdeel van een huis, het is dan extra mooi meegenomen als de dakpannen er ook nog eens mooi uitzien.

Een ander pluspunt van de keramische dakpannen is de ontzettend lange levensduur. Keramische dakpannen gaan vaak een jaar of 50 mee, maar als je regelmatig onderhoud pleegt kun je de levensduur verlengen.

Nadelen van keramische dakpannen

Keramische dakpannen hebben een prachtige uitstraling en blijven lang goed. Daar staat echter wel tegenover dat je wat meer betaalt voor deze soort dakpan. Met een kleiner budget is het mogelijk verstandiger om voor een betonnen pannendak te kiezen. 

De keramische dakpannen zijn niet alleen duurder in aanschaf, maar ook in onderhoud. Vaak zijn keramische dakpannen nog niet voorzien van een beschermende coating. Door deze coating aan te brengen voorkom je dat vuil zich aan de pannen hecht. Daar betaal je echter fors voor.

Voordelen van dakpanplaten

Een minder gekozen optie is de dakpanplaat. Deze platen worden veel sneller gelegd dan traditionele dakpannen. Daarmee bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld! 

Een van de grootste pluspunten van deze soort dakbedekking is dat de dakpanplaten ook geschikt zijn voor schuine daken met een hele lichte helling. Zo kun je toch de uitstraling van een pannendak creëren. 

Nadelen van dakpanplaten

Als je van plan bent dakpanplaten op je nieuwe dak te leggen is het goed om te weten dat deze platen wat gehoriger zijn dan dakpannen. Het geluid van hagel of regen kan daardoor veel luider zijn dan je gewend bent. 

Je kunt dit effect verminderen door een onderdak en dakisolatie te laten plaatsen. Deze verschillende lagen vangen de geluiden van de neerslag op.

Dakpannen vervangen

Waar rekening mee houden bij het laten vernieuwen van de dakpannen?

Het laten vervangen van de dakpannen is een klus die je hopelijk niet vaak hoeft te herhalen. Door te kiezen voor een duurzame dakpan met een lange levensduur kun je lang van het eindresultaat genieten. 

Er zijn een aantal factoren waar je op kunt letten bij het kiezen van een bepaalde soort dakpannen. Hierbij kun je denken aan toekomstige plannen voor het laten plaatsen van isolatie of zonnepanelen.

Let extra op bij zonnepanelen

Het demonteren en vervangen van bestaande dakpannen kost niet alleen tijd, maar ook geld. Wanneer je van plan bent om alle dakpannen te laten vervangen kun je deze klus het beste combineren met het laten plaatsen van zonnepanelen of isolatie.

Als je al een set zonnepanelen op het dak hebt liggen zullen deze eerst veilig en voorzichtig verwijderd moeten worden. Het is verstandig om de zonnepanelen tijdelijk door een specialist te laten verwijderen om onnodige schade aan de panelen te voorkomen.

Geïntegreerde zonnepanelen

Een alternatief op de traditionele zonnepanelen op het dak zijn de zonnepannen. Dit is een dakpan waarin een zonnepaneel wordt geïntegreerd. Deze zonnepannen zijn een stuk minder zichtbaar op het dak. Dat is met name mooi als het dak een van de meest interessante onderdelen van je huis is.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Onderhoud verlengt de levensduur

Dakpannen gaan langer mee als je regelmatig onderhoud pleegt. Als je de dakpannen niet regelmatig reinigt loop je het risico dat vuil zich aan het oppervlak hecht. Dit vuil zorgt ervoor dat de dakpannen sneller slijten. 

Het voordeel van de verlengde levensduur is dat je de dakpannen minder vlug hoeft te laten vervangen door een vakman. Dat is namelijk een arbeidsintensief project. 

Je kunt ervoor kiezen om de dakpannen met regelmaat goed te laten reinigen. Het reinigen van een gemiddeld dakoppervlak ziet er als volgt uit:

  • Al het mos en vuil wordt van de dakpannen verwijderd
  • Het dakoppervlak wordt gereinigd met een hogedrukreiniger of door de dakpannen te behandelen met een mild schoonmaakmiddel
  • Een beschermende coating wordt aangebracht om de dakpannen toekomstbestendig te maken
  • De dakgoot wordt volledig gereinigd om te voorkomen dat losse vuilresten de regenpijn verstoppen

Budgetoplossing: recupereer gebruikte dakpannen

Het laten plaatsen van nieuwe dakpannen is niet goedkoop. Toch heb je zelf meer invloed op de prijs dan je wellicht denkt. Het is bijvoorbeeld een duurzame optie om oude dakpannen opnieuw te gebruiken, mits ze in goede staat zijn natuurlijk.

Als de conditie van je eigen oude dakpannen te slecht is kun je er ook voor kiezen om de tweedehands dakpannen van een ander over te nemen. Neem eens een kijkje op Marktplaats, daar staat het vaak vol met prima dakpannen.

Overleg met je dakdekker of het een optie is om je oude dakpannen opnieuw te gebruiken. Niet iedere vakman gaat akkoord met het plaatsen van verouderd materiaal.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf mijn dakpannen vervangen?

+
Het vervangen van je dakpannen is in theorie niet super ingewikkeld, maar het is wel een gevaarlijke klus. Je werkt waarschijnlijk op een hellend dakvlak op hoge hoogte. De kans op ongevallen is groot. Door een ervaren vakman in te schakelen ben je ervan verzekerd dat de dakpannen snel en kundig vervangen worden.

Wat zijn oude dakpannen waard?

+
Hoeveel je oude dakpannen waard zijn is niet alleen afhankelijk van het materiaal, maar ook van de conditie van de pannen. Je kunt ervoor kiezen om nieuwe dakpannen op het dak te leggen en de oude dakpannen aan te bieden op bijvoorbeeld Marktplaats. Door te kijken wat anderen vragen voor verouderde dakpannen kun je een schappelijke prijs bepalen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.