Dakpannen leggen: Zelf of laten doen? Prijs + Stappenplan

Een goed dak zorgt voor de bescherming van je woning. Het biedt niet alleen onderdak, maar beschermt ook tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. Dakpannen zijn een goede keuze omdat ze er mooi uit zien en duurzaam zijn. In dit artikel bespreken we de voordelen van dakpannen, de verschillende soorten, de kosten en een stappenplan voor het zelf leggen van dakpannen!

shutterstock_1880302549.jpg

Wat zijn dakpannen?

Dakpannen zijn bouwmaterialen die gebruikt worden om een dak te bedekken. Meestal zijn dakpannen gemaakt van keramiek, beton of natuursteen. Dakpannen zijn ontworpen om overlappend te worden gelegd. Op die manier zorgen ze voor een waterdichte laag. Je kunt nieuwe dakpannen aanschaffen in verschillende vormen en maten. Een populaire keuze is de sneldek variant. Omdat deze soort groter is en een makkelijk bevestigingssysteem heeft, zijn sneldek dakpannen sneller te installeren. Andere soorten dakpannen zijn:

 • Keramische dakpannen: Deze zijn gemaakt van gebakken klei en staan bekend om hun duurzaamheid.
 • Betonnen dakpannen: Deze zijn goedkoper dan keramische dakpannen, maar ze zijn ook zwaarder. Bovendien zijn ze minder gevoelig voor schade.
 • Natuursteen dakpannen: Deze hebben een natuurlijke uitstraling en zijn duurzaam. Echter zijn ze ook duurder en zwaarder dan de bovengenoemde soorten dakbedekking.

Wat kosten nieuwe dakpannen per m2?

 • Keramische dakpannen
  Keramische dakpannen kosten doorgaans tussen de € 35 en € 65 per vierkante meter exclusief btw. Ze zijn duurder vanwege het bakproces en hun lange levensduur. Keramische pannen kunnen namelijk 50 tot 100 jaar meegaan en behouden hun kleur vaak beter dan betonnen dakpannen.
 • Betonnen dakpannen
  Betonnen dakpannen zijn wat goedkoper, met prijzen die variëren tussen de € 26 en € 36 per vierkante meter exclusief btw. Ze zijn robuust en minder gevoelig voor schade tijdens de installatie. Na verloop van tijd kunnen betonnen dakpannen verkleuren, maar toch bieden ze een betaalbaar alternatief voor keramische dakpannen.
Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Vervangen van een dakpan

Het vervangen van een dakpan kan eenvoudig zijn wanneer je weet hoe je dit aan moet pakken. Hieronder vind je een kort stappenplan:

 1. Veiligheid voorop: Zorg voor een veilige werkplek met een stabiele ladder en veiligheidsuitrusting.
 2. Verwijder de kapotte dakpan: Gebruik een dakhaak om de kapotte pan los te maken en schuif de omliggende dakpannen voorzichtig opzij.
 3. Plaats de nieuwe pan: Schuif de nieuwe dakpan op zijn plek en zorg ervoor dat hij goed vast zit. Controleer ook of hij netjes aansluit op de omliggende pannen.

Stappenplan voor het leggen van dakpannen

Zelf je nieuwe dakpannen leggen kan kosten besparen en kan je een voldaan gevoel geven. Hieronder lees je hoe je het leggen van nieuwe dakpannen zelf kunt uitvoeren!

Stap 1: Voorbereiding

Zorg er in deze stap voor dat je over alle benodigde gereedschappen en materialen beschikt. Denk aan nieuwe dakpannen, panlatten, onderdakfolie, hamer en spijkers, loodgieterskit, een veilige ladder en een veiligheidsharnas. Bovendien is het belangrijk dat je het veiligheidsharnas draagt en dat je nooit alleen werkt op het dak. Denk bij de voorbereiding ook aan het controleren van de weersomstandigheden. Ga dus niet je dakpannen leggen bij regen of sterke wind. Ook zorg je ervoor dat het dakoppervlak schoon is.

Stap 2: Verwijderen van oude dakbedekking

In deze stap worden de oude dakpannen van het dak gehaald. Verwijder voorzichtig de oude dakpannen en gooi de oude dakpannen op een veilige plek. Inspecteer het dakbeschot op eventuele schade en repareer indien nodig.

Stap 3: Installatie van het onderdak en de panlatten

In deze stap leg je het onderdak (folie) over het dakbeschot. Dit zorgt voor extra bescherming tegen vocht. Bevestig nu de panlatten horizontaal over het onderdak, met een tussenruimte die past bij de grootte van de dakpannen. Zorg ervoor dat de latten goed vast zitten.

Let op: Het leggen van een onderdak en panlatten op de juiste manier vereist ervaring. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, overweeg dan om een professionele dakdekker in te schakelen.

Stap 4: Dakpannen leggen: waar begin je?

Voor het leggen van de dakpannen zelf begin je bij de dakrand. Bevestig de dakpannen als eerst bij de onderste rij langs de dakrand. Vervolgens ga je de eerste rij leggen. Plaats de eerste rij dakpannen en zorg dat ze gelijk liggen. Daarna werk je toe naar de nok. Werk rij voor rij naar boven toe, tot aan de nok van het dak.

Stap 5: Afwerking

Bij de afwerking is het belangrijk dat je controleert op losse pannen. Zorg dat het dak goed vast ligt. Ook zorg je ervoor dat de nok en randen waterdicht gemaakt worden. Gebruik hiervoor een loodgieterskit of speciale nokstukken om de nok en randen waterdicht te maken. Zo zorg je dat het dak goed waterdicht is.

Tips en advies bij het (zelf) leggen van dakpannen

Zorg ervoor dat je deze veelgemaakte fouten vermijdt:

 • Niet goed vastzetten van panlatten kan leiden tot verschuivingen van de dakpannen.
 • Verkeerd plaatsen van het onderdak kan leiden tot waterlekkages.
 • Het niet dragen van een veiligheidsharnas en het gebruik van een instabiele ladder kunnen gevaarlijk zijn.

Ook het onderhoud van dakpannen is erg belangrijk:

 • Regelmatig inspecteren: Controleer jaarlijks op beschadigingen.
 • Reinigen: Verwijder mos en vuil om de levensduur van je dakpannen te verlengen.
 • Herstellen: Vervang direct beschadigde dakpannen om lekkages te voorkomen.

Wanneer het gaat over duurzaamheid en milieu-impact is het belangrijk om te weten dat keramische dakpannen een lange levensduur hebben en vaak ook recyclebaar zijn. Betonnen dakpannen zijn daarentegen minder milieuvriendelijk vanwege het productieproces, maar bieden wel een duurzame optie.

Veelgestelde vragen

Hoe leg je panlatten?

+
Panlatten worden horizontaal bevestigd over het onderdak, op een afstand die past bij de grootte van de dakpannen. Meet met precisie en gebruik een waterpas om te zorgen dat de panlatten gelijk liggen.

Is dakpannen leggen moeilijk?

+
Het leggen van dakpannen vereist zorgvuldigheid en handigheid. Voor ervaren doe-het-zelvers kan het een haalbare klus zijn. Echter is het voor anderen wellicht een klus om een professionele dakdekker voor in te schakelen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.