De kosten van een dakdekker? | Uurtarief en prijs per klus

Wil je werkzaamheden aan je dak laten uitvoeren door een ervaren dakdekker? Ben je wel eerst benieuwd wat de kosten zijn en hoe de prijs is opgebouwd? Lees dan verder! In dit artikel ontdek je wat het uurtarief is en wat de kosten zijn per type klus en dakbedekking. Ook geven we je tips hoe je kunt besparen op de kosten!

kosten dakdekker

Kosten van een dakdekker per uur

Wanneer je een dakdekker inschakelt, betaal je in de meeste gevallen een tarief per uur. De kosten van de dakdekker hangen dus af van het tarief dat gevraagd wordt en het aantal uren dat de dakdekker bezig is. Het uurloon van een dakdekker ligt gemiddeld rond de € 30 tot € 50

Hoeveel vraagt een dakdekker per m2?

De kosten per vierkante meter zijn moeilijker in te schatten en zijn geheel afhankelijk van het project. Welke werkzaamheden laat je uitvoeren en hoe complex is de klus? Welke materialen worden er gebruikt? Om de kosten per m² te achterhalen, kun je het best offertes aanvragen. 

Factoren die de kosten beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kosten van een dakdekker. Naast het uurtarief van de dakdekker, wat doorgaans met de ervaring te maken heeft, is het goed om rekening te houden met de volgende punten:

 • Type dakwerk
 • Materiaalkeuze
 • Grootte van het dak
 • Bereikbaarheid van het dak
 • Staat van de woning
 • Voorrijkosten van de dakdekker
 • Type dak en dakbedekking
 • Grootte van het project

Prijsopbouw

Hoe zijn de kosten voor een dakdekker precies opgebouwd? Voor het grootste deel bestaat de prijs uit arbeidskosten, namelijk meer dan de helft. Daarna komen de materiaalkosten en het kleinste deel zijn de overige kosten. Denk hierbij aan afvoerkosten en voorrijkosten van de dakdekker. 

Benieuwd naar de kosten van een dakdekker?
Vul het offerteformulier in en ontdek de mogelijkheden en kosten van een dakdekker.
arrow Ontvang offertes op maat

Prijs per m2 per type klus

Een dakdekker kan verschillende soorten klussen uitvoeren en de kosten verschillen dan ook per klus. Een volledige renovatie van een dak neemt bijvoorbeeld meer tijd in beslag dan slechts het uitvoeren van onderhoud en zal daarom ook meer kosten. In onderstaande tabel hebben we de prijzen op een rij gezet.

Type klusGemiddelde kosten
Dakrenovatie€ 75 – € 130 per m²
Dakreparatie€ 150 – € 350 per m²
Dakonderhoud€ 15 per m²
Coaten van het dak€ 15 per m²
Dak ontmossen€ 150 – € 300
Dakinspectie€ 150 – € 300
Dakgoten schoonmaken€ 5 – € 130 per strekkende meter

Gemiddelde prijzen van plat dak versus hellend dak

De totale kosten voor dakwerkzaamheden verschillen ook per type dak. Wanneer je een plat dak hebt, zijn de kosten anders dan bij een schuin dak. Het renoveren van een plat dak kost ongeveer € 75 tot € 100 per m² en bij een hellend dak is dit € 75 tot € 130 per m². Een ander voorbeeld zijn dakreparaties. Bij een plat dak kun je uitgaan van een prijs tussen de € 250 en € 300 per m² en bij een hellend dak is dit tussen de € 150 en € 350 per m². 

Wat kost het vervangen van een schuin of plat dak?

Wanneer je een dakdekker inschakelt voor het volledig vervangen van een schuin of plat dak dan liggen de kosten vanzelfsprekende hoger dan bij een renovatie, onderhoud of kleine reparatie. Voor een volledig nieuwe dakconstructie betaal je tussen de € 500 en € 700 per vierkante meter. 

Wat kost dakbedekking per m2?

Het type dakbedekking speelt ook een belangrijke rol in de kosten van een dakdekker. De ene dakbedekking is makkelijker te leggen dan de andere en zal dus minder tijd in beslag nemen en minder kosten met zich meebrengen. Er zijn verschillende soorten dakbedekking die we hieronder verder toelichten. 

Wat kost bitumen dakbedekking per m2?

Bitumen is een veelgebruikte dakbedekking voor platte daken. Het wordt ook wel dakleer genoemd en is een waterdichte dakbedekking. Het materiaal gaat ongeveer 25 jaar mee en kost gemiddeld € 45 per m²

EPDM dakbedekking voor plat dak

EPDM is ook dakbedekking dat vooral op platte daken wordt toegepast. De rubbersoort is erg sterk en elastisch en is goed bestand tegen diverse weersinvloeden. Gemiddeld betaal je voor EPDM € 50 per m². Het is dus duurder dan bitumen, maar daar staat tegenover dat het een langere levensduur heeft, namelijk tot wel 40 jaar. 

Dak bedekken met riet

Op schuine daken is het mogelijk om het dak te bedekken met riet. De kosten voor een rieten dak liggen op gemiddeld € 100 per m². Dit maakt deze dakbedekking een stuk duurder dan soorten dakbedekking voor platte daken, die hierboven besproken zijn. 

Dakpannen voor schuine daken

Populaire dakbedekking voor schuine daken zijn dakpannen. Je hebt hierbij de keuze uit betonnen dakpannen en keramische dakpannen. De gemiddelde kosten zijn € 50 tot € 60 per m² en de dakpannen hebben een levensduur van 30 tot 50 jaar. 

Groendak

Een groendak kan zowel op schuine als platte daken aangelegd worden. Dit type dak bestaat uit verschillende soorten planten, grassen, kruiden of struiken. Je hebt de keuze uit een intensief groendak met kosten tussen de € 120 en € 200 per vierkante meter en een extensief groendak met kosten tussen de € 45 en € 100 per vierkante meter. Daarnaast heeft het dak een onderlaag nodig, doorgaans van EPDM of bitumen, waardoor er nog € 40 tot € 50 per vierkante meter bovenop komt.

 

dakdekker

Subsidie op dakwerken

Kun je de prijs van een dakdekker drukken met een subsidie? Wanneer je het dak laat isoleren, dan kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Dit is de zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze regeling is vanuit de overheid opgezet om energiebesparende maatregelen in huis te stimuleren. Er zitten wel verschillende voorwaarden aan verbonden. Voor de rest zijn er geen landelijke subsidies, maar in sommige gemeenten bieden ze wel subsidie aan op groendaken. 

Verlaagd btw-tarief op arbeidskosten

Wanneer je dakisolatie laat plaatsen, kom je ook in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten. In plaats van 21% betaal je nu maar 9% op arbeidskosten, waardoor de prijs van de dakdekker lager uitvalt. 

Besparen op de kosten

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van een dakdekker. Zoals hierboven besproken, kun je in sommige gevallen subsidie krijgen, wat kan helpen om goedkoper uit te zijn. Daarnaast zijn er soms werkzaamheden die je zelf al kunt uitvoeren, zodat de dakdekker dit niet meer hoeft te doen en eerder klaar is. Andere opties om de prijs zo laag mogelijk te houden zijn: 

 1. Combineer meerdere werkzaamheden: Wanneer je in één keer meerdere werkzaamheden laat uitvoeren door de dakdekker, dan zullen de kosten per vierkante meter lager uitvallen. Je kunt ook samenwerken met je buren door één dakdekkersbedrijf in te schakelen voor beide woningen. Zo profiteer je van kwantumkorting.
 2. Vergelijk gratis offertes: Vraag meerdere offertes aan bij verschillende bedrijven, zodat je eenvoudig de mogelijkheden en prijzen kunt vergelijken van dakdekkers. Zo kun je uiteindelijk een goede deal vinden voor jouw project. 
 3. Kies voor vergunningsvrij bouwen: Als er dakwerken uitgevoerd moeten worden waarvoor een vergunning nodig is, dan kost dit niet alleen meer tijd, maar maak je ook extra kosten voor de vergunningsaanvraag. Door van tevoren na te gaan of een vergunning nodig is en de dakwerken waar nodig hierop aan te passen, kun je besparen op de kosten.
 4. Kies voor een lokaal bedrijf: Hoe verder het dakdekkersbedrijf bij je uit de buurt zit, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. In dit geval worden er namelijk meer voorrijkosten gerekend. Voorkomen deze extra kosten door te kiezen voor een dakdekkersbedrijf in de buurt. Zo kun je kiezen voor een:

Dakdekkers vergelijken

Om uiteindelijk een goede dakdekker te vinden en geen onnodige kosten te maken, is het fijn om te weten waar je op moet letten. Naast de prijs en locatie is het bijvoorbeeld ook goed om te kijken naar de keurmerken van het bedrijf. Hiermee kun je een goed beeld krijgen van de kwaliteit van de dakdekker, wat natuurlijk ook een belangrijk onderdeel is tijdens het maken van een keuze. Zo heb je het meer bekendere KOMO-keurmerk en VCA-certificaat, maar ook het Vebidak en Dakmeester keurmerk zijn goede richtlijnen.

Let daarnaast ook op de garantie die een dakdekker biedt. Het is belangrijk dat je een goede garantieregeling krijgt, zodat je hierop terug kunt vallen wanneer er iets niet helemaal in orde blijkt te zijn met de dakwerken. 

Ontdek de kosten van een dakdekker: gratis offertes

Benieuwd wat een dakdekker gaat kosten, per uur en per vierkante meter? Vraag dan offertes aan door onderstaand formulier in te vullen. Geef je wensen door, kom in contact met diverse specialisten en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.