Wat zijn de kosten van een nieuw dak? Prijsopbouw + Voordelen

In sommige gevallen is het huidige dak er zo slecht aan toe dat het hele dak beter vervangen kan worden. Een nieuw dak laten plaatsen is een ingrijpende klus, zeker als het om een groot oppervlak gaat. Op welke kosten kun je ongeveer rekenen? En zijn er onverwachte kostenposten waar je rekening mee moet houden? We laten het je zien!

Wat kost een volledig nieuw dak per m2?

Gemiddeld genomen betaal je voor een volledig nieuw dak een bedrag tussen de € 75 en € 150 per vierkante meter. Bij deze kosten zijn ook de btw, arbeidskosten, materiaalkosten en dakbedekking meegenomen. 

Prijsopbouw van een geheel nieuw dak

Bij het vervangen van een dak komen verschillende kosten kijken, deze kosten kunnen per klus verschillen. De prijsopbouw bestaat uit de volgende kostenposten:

 • Materialen: de gekozen dakbedekking is van grote invloed op de prijs. Het plaatsen van een bitumen plat dak is veel goedkoper dan het plaatsen van een hellend rieten dak. 
 •  Type dak: het type dak heeft invloed op de moeilijkheidsgraad van de klus. Werken op hoogte of moeilijk bereikbare plekken neemt mogelijk extra kosten met zich mee.
 • Arbeid: de dakdekker rekent waarschijnlijk een vast uurtarief arbeidskosten. Hoe hoog het uurtarief is verschilt per dakdekker. Een ervaren dakdekker vraagt mogelijk een hoger uurtarief. Door offertes te vergelijken hou je de kosten van het dakdekkersbedrijf zo laag mogelijk.
 • Voorrijkosten: als een dakdekker vanuit zijn locatie een eindje naar je huis moet rijden worden er voorrijkosten gerekend. Om deze kosten laag te houden kun je het beste een bedrijf uit de regio kiezen.
 • Werkzaamheden: de hoogte van de kosten is afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld ook het onderdak mee te nemen of om het dak meteen te isoleren.
kosten-nieuw-dak-1.jpg

1. Kosten nieuwe dakconstructie

Bij het berekenen van de kosten voor het vernieuwen van een dak gebruiken we vaak een bedrag per vierkante meter. Toch kan het soms zo zijn dat ook de dakconstructie volledig vervangen moet worden. Dit bedrag berekenen we per kubieke meter.

Het laten plaatsen van een nieuwe dakconstructie is niet goedkoop, je kunt uitgaan van een bedrag rond de € 1.700 per m3.

2. Kosten nieuwe dakbedekking

Hoe duur het laten plaatsen van nieuwe dakbedekking is zal afhankelijk zijn van de gekozen soort dakbedekking. Gemiddeld betaal je voor nieuwe dakbedekking op een hellend dak € 65 tot € 140 per vierkante meter. Bij een plat dak ligt dit bedrag tussen de € 60 en € 80.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Hoeveel kost een nieuw schuin dak?

Een geheel nieuw dak kost je gemiddeld € 175 per vierkante meter. Bij deze kosten wordt niet alleen de dakbedekking meegenomen, maar ook de dakconstructie onder de dakbedekking.

Het dak van een rijwoning is gemiddeld 30 vierkante meter groot. Om het dak van een rijwoning te vernieuwen ben je dus gemiddeld 175 x 30 = € 5.250 kwijt.

Een dak van 50 vierkante meter kost je volgens deze berekening gemiddeld 175 x 50 = € 8.750

Wat kost een schuin dak per dakbedekking?

Soort dakbedekkingGemiddelde kosten per m2
Dakpannen€ 50 – € 60
Kunstleien€ 65 – € 80
Natuurleien€ 100 – € 150
Riet€ 95 – € 100
Zink€ 65 en € 110
Aluminium€ 75 en € 100

Wat kost een nieuw plat dak?

Als je van plan bent om enkel de dakbedekking van een plat dak te vervangen liggen de gemiddelde prijzen tussen de € 75 en € 100 per vierkante meter. Deze kosten bevatten het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van een nieuwe laag dakbedekking.

Voor het volledig vervangen van een plat dak wordt ongeveer € 175 per vierkante meter gerekend. Bij deze kosten is niet alleen de dakbedekking meegerekend, maar ook de constructie van het platte dak.

Wat kost een plat dak per dakbedekking?

Soort dakbedekkingGemiddeld kosten per m2
Bitumen€ 60 – € 65
EPDM€ 60 – € 80
Groendak€ 85 – € 200
PVC€ 55 – € 65

Hoe kun je besparen op de kosten voor een nieuw dak?

Het laten plaatsen van een compleet nieuw dak is behoorlijk prijzig. Toch zijn er een aantal manieren waarop je de kosten zo laag mogelijk kunt houden:

 • Zelf dakbedekking verwijderen
 • Een overzetdak laten plaatsen
 • Huidige dakbedekking hergebruiken
 • Verschillende offertes vergelijken

Tip 1: Zelf dakbedekking verwijderen

Misschien wel de meest effectieve manier om wat geld te besparen is door zelf wat taken uit te voeren. Het is verstandig om dit in goed overleg met de dakdekker te doen. Goede communicatie kan misverstanden voorkomen. 

Verwijder enkel dakbedekking als je er zeker van bent dat je veilig te werk kunt gaan. Bij het verwijderen van dakbedekking werk je waarschijnlijk op hoge hoogte. Een dakdekker weet beter welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Tip 2: Overzetdak laten plaatsen

In plaats van het vervangen van je dak kun je er ook voor kiezen om een goedkoper overzetdak te plaatsen. Een overzetdak is een soort schil die over het huidige dak wordt gelegd. 

Het is dan wel belangrijk dat een professional vooraf heeft onderzocht of de dakconstructie het extra gewicht van het overzetdak kan dragen. Als dat niet het geval is loop je het risico op verzakkingen in de toekomst. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Tip 3: Oude dakbedekking hergebruiken

Als de huidige dakbedekking nog in prima staat is kun je ervoor kiezen om bepaalde onderdelen te hergebruiken. Dat komt met name voor bij dakpannen. Het is dan verstandig om de dakpannen voorzichtig van het dak te halen en goed te reinigen.

Het is ook goed om te kijken of de kleur van de oude dakpannen overeenkomen met de kleur van de nieuwe dakpannen.

Tip 4: Offertes vergelijken en lokale dakdekker kiezen

Nog een effectieve manier om de beste prijs te kunnen vinden is door verschillende offertes te vergelijken. De tarieven kunnen per dakdekker behoorlijk verschillen. Het is dus zeker de moeite waard om bij verschillende dakdekkers een offerte op te vragen.

Om de offertes goed te vergelijken kun je het beste iedere kostenpost apart laten specificeren. 

Kosten nieuw dak

Waarom dak vervangen?

Er zijn een aantal redenen om je huidige dak te vervangen. De meest voor de hand liggende reden is schade. Een verouderd dak dat tekenen van slijtage vertoont is gevoelig voor lekkages. Het dak is een ontzettend belangrijk onderdeel van het huis, het is beter om het dak op tijd aan te pakken.

Daarnaast kiezen veel mensen ervoor om het dak te vervangen als ze de isolatie van het dak willen verbeteren. Het is een ideaal moment voor het aanpakken van het dak zelf. Een dakwerker kan beide klussen combineren om tijd en kosten te besparen.

Voordelen van het vervangen van een dak

 • Verbeterde conditie: een nieuw dak beschermt je woning weer optimaal tegen weersinvloeden.
 • Isolatie: een nieuw dak kan het huis veel beter dan een verouderd dak waar koudebruggen in zijn ontstaan.
 • Waardeverhogend: bij eventuele verkoop van het huis is een nieuw dak erg aantrekkelijk voor potentiële kopers.
 • Uitstraling: het uiterlijk van het dak is ook niet onbelangrijk. Een nieuw dak geeft een frisse uitstraling aan je huis.

Dak compleet vernieuwen of kiezen voor dakrenovatie?

Als je dak gebreken vertoond kun je ervoor kiezen om het dak plaatselijk te laten repareren of om het gehele dak te laten vervangen. Welke optie je kiest is met name afhankelijk van je budget. Vaak is het goedkoper om je dak te laten renoveren.

Structurele problemen zijn een aanleiding om toch te kiezen voor een hele nieuwe constructie. Een erkende dakwerker kan je na een inspectie advies geven over de beste oplossing.

Wat kost een dakrenovatie?

Het renoveren van je dak is doorgaans goedkoper dan een compleet nieuw dak. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de uit te voeren klus:

Type klusHellend dakPlat dak
Vervangen dakbedekking€ 20 – € 120 per m²€ 40 – € 200 per m²
Plaatsen overzetdak€ 50 – € 65 per m²
Complete renovatieVanaf € 175 per m²Vanaf € 175 per m²

Opties voor renoveren van het dak

Bij een dakrenovatie kun je denken aan de volgende opties: 

 • Dakpannen vervangen: beschadigde, verweerde en verkleurde dakpannen worden vervangen voor nieuwe exemplaren.
 • Dakbedekking vervangen: de dakbedekking is beschadigd en wordt vervangen voor nieuwe dakbedekking. Dit is het ideale moment om een nieuwe soort dakbedekking te kiezen.
 • Dakisolatie aanbrengen: om de woning te verduurzamen wordt isolatie aan het dak toegevoegd.
 • Dakbeschot vervangen: een verouderd dakbeschot kan niet meer optimaal isoleren en moet mogelijk vervangen worden.
 • Asbest verwijderen: als asbesthoudende materialen slijten komen schadelijke asbestvezels bij. Je kunt de asbest het beste zo snel mogelijk laten verwijderen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van een nieuw dak met zonnepanelen?

Veel mensen kiezen ervoor om direct zonnepanelen toe te voegen aan het nieuw aangelegde dak. Een nieuw dak kost gemiddeld € 175 per vierkante meter. Voor een set zonnepanelen betaal je gemiddeld € 4.500.

Kan ik subsidie krijgen voor het plaatsen van een nieuw dak?

Er is geen subsidie mogelijk voor het laten plaatsen van een geheel nieuw dak. Als je ervoor kiest om het dak te laten isoleren kun je wel aanspraak maken op subsidie. Dakisolatie valt namelijk onder de ISDE, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

Wat kost een nieuw pannendak?

Het laten vervangen van de dakpannen kost gemiddeld € 50 tot € 60 per vierkante meter. Een dakpan van beton is het goedkoopst, terwijl je voor een dakpan van klei of een keramische dakpan wat meer betaalt.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.