Dakbedekking soorten | Materialen, prijzen + aandachtspunten

Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking waaruit je kunt kiezen. Welke variant is nu de beste keuze voor jouw dak? Ontdek in dit artikel welke dakbedekkingen er allemaal zijn, met welke prijzen je rekening moet houden en waar je op moet letten.

dakbedekking soorten

Wat voor soort dakbedekking kun je kiezen?

De diverse soorten dakbedekking lopen erg uiteen, van natuurlijke dakbedekking tot kunststof, klei en nog veel meer. Elke type dakbedekking heeft zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen en kosten. Het is onder andere afhankelijk van het type dak welke variant het meest geschikt is in jouw situatie. 

Welke soorten dakbedekking zijn er voor een hellend dak?

Heb je een woning met een hellend dak? Dan zijn er specifieke soorten dakbedekking die hiervoor geschikt zijn. We lichten deze hieronder verder toe.

1. Dakpannen voor traditionele daken

Op veel daken in Nederland zie je ze liggen: dakpannen. Ze zijn nog steeds een van de populairste soorten dakbedekking en vaak ook goedkoper dan andere varianten. Dit type bedekking wordt vooral voor traditionele daken gebruikt. Er zijn verschillende soorten dakpannen waaruit je kunt kiezen:

  • Keramische dakpannen: dit zijn dakpannen met een lange levensduur en unieke uitstraling die over het algemeen wat duurder zijn. 
  • Betonnen dakpannen: deze dakpannen zijn snel te plaatsen en zijn goedkoper dan andere varianten. 
  • Tegelpannen: wat kenmerkend is voor deze dakpannen is dat ze klein zijn en een rechthoekige en platte vorm hebben. 
  • Zonnepaneel dakpannen: bij deze dakpannen zijn er zonnepanelen ingebouwd. Zo hoef je geen losse zonnepanelen op je dak te plaatsen. 

2. Leien als alternatief voor dakpannen

Wanneer je op zoek bent naar een alternatief voor dakpannen, dan zijn leien een goede optie. Leien zijn licht van gewicht en hebben een uniekere uitstraling in vergelijking met dakpannen. Daar staat wel tegenover dat een leien dak duurder is dan dakpannen en dat het langer duurt om ze te plaatsen. Er zijn verschillende soorten leien verkrijgbaar:

  • Natuurleien: deze leien zijn gemaakt van natuursteen. Ze hebben een erg lange levensduur, maar zijn wel duurder dan kunstleien. 
  • Kunstleien: deze leien zijn gemaakt van vezelcement. Deze leien gaan minder lang mee, maar zijn dan wel ook goedkoper dan natuurleien. 

3. Rieten dak dekken

Doordat er voor rieten dakbedekking natuurlijk materiaal wordt gebruikt, heeft het een authentieke en natuurlijke uitstraling. Hier staat wel tegenover dat rieten dakbedekking meer onderhoud nodig heeft dan andere soorten daken. Er zijn verschillende soorten daken van riet mogelijk:

  • Open dakconstructie: bij een riet dak met een open constructie is er een open ruimte tussen het riet en de constructie zelf. Dit komt doordat het riet op rietlatten gebonden wordt. De open ruimte zorgt voor een goede luchtcirculatie. 
  • Gesloten dakconstructie (schroefdak): bij een riet dak met gesloten constructie wordt de rieten dakbedekking op een dichte ondergrond geplaatst. Denk hierbij aan isolatieplaten. Dit zorgt voor een verbeterde brandveiligheid en houdt tocht en stof tegen. Bovendien zorgt het ook voor betere isolatie van het dak.

4. Dak shingles 

Dak shingles zijn een vorm van bitumuneuze dakbedekking, maar kunnen ook gemaakt worden van andere materialen. Het soepele materiaal zorgt ervoor dat de shingles makkelijk toegepast kunnen worden op hellende daken van bijvoorbeeld tuinhuisjes. Andere voordelen zijn dat shingles licht van gewicht zijn, er decoratief uitzien en makkelijk te plaatsen zijn. Dit type dakbedekking is in verschillende vormen beschikbaar. Zo kun je onder andere kiezen voor zeshoekige en rechthoekige shingles.

plat dak dakbedekking

Mogelijke dakbedekking voor een plat dak

Wanneer je een plat dak hebt, zijn er weer andere soorten dakbedekking die hiervoor geschikt zijn. De typen dakbedekking voor platte daken bespreken we hieronder. 

1. EPDM dakbedekking

Een veelgebruikt materiaal voor een plat dak is EPDM dakbedekking. Deze waterdichte rubbersoort biedt verschillende voordelen. Zo is EPDM onderhoudsarm en heeft het een lange levensduur. Daarnaast is het elastisch materiaal, waardoor het goed bestand is tegen scheuren en vervorming. Hierdoor zal het niet snel kapot gaan. EPDM is mede daardoor wel ook een van de duurdere dakbedekkingen voor platte daken.

2. Bitumen voor alle platte daken

Bitumen is een van de goedkopere opties voor platte daken. Het materiaal wordt gemaakt van aardolie en wordt in stroken op het dak aangebracht door middel van warme hechting of koude verlijming. Door de overlapping van de stroken wordt de kans op lekkages voorkomen. Het materiaal is sterk en elastisch, maar heeft wel een kortere levensduur dan bijvoorbeeld EPDM. Een voordeel is wel dat het materiaal makkelijk te repareren is. 

Wat is beter, bitumen of EPDM?

Nu we zowel bitumen als EPDM besproken hebben, is het goed om te kijken wat nu de betere optie is voor jouw dak. Over het algemeen is EPDM beter dan bitumen. Het heeft een langere levensduur en is goed UV-bestendig in tegenstelling tot bitumen. Daar staat wel tegenover dat bitumen goedkoper is. 

3. Groendak

Een groendak bestaat uit dakbedekking gemaakt van planten, mossen of kruiden. Dit wordt ook wel een extensief groendak of sedumdak genoemd. Daarnaast heb je nog een intensief groendak, dat bestaat uit bomen, struiken en grassen en vaak wat grootschaliger is. Dit wordt ook wel een daktuin genoemd. Groendaken zijn voornamelijk geschikt voor platte daken, maar je kunt ook op schuine daken een groendak aanleggen. Je ziet ze toch vooral op platte daken, omdat ze hierbij makkelijker te plaatsen zijn.

Dak bedekken: wat zijn de kosten?

De gemiddelde prijs voor dakbedekking ligt tussen de € 20 en € 230 per m². De kosten lopen dus erg uiteen. Dit komt doordat de prijs afhankelijk is van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type dak (schuin of plat dak), de oppervlakte en de soort dakbedekking die je kiest. Hier zitten namelijk grote verschillen tussen, zoals in de tabel hieronder te zien is. 

Soort dakbedekkingPrijs per m2
Dakpannen€ 30 – € 60
Leien€ 65 – € 120
Riet€ 70 – € 95
Dak shingles€ 15 – € 25
EPDM€ 60 – € 80
Bitumen€ 40 – € 60
Intensief of extensief groendak€ 40 – € 200

Wat zijn goedkope dakbedekking soorten?

Zoals in bovenstaande tabel te zien is, zijn dak shingles voor schuine daken het goedkoopst. Wat duurdere soorten dakbedekkingen, maar nog steeds met een goede prijs, zijn dakpannen, bitumen dakbedekking en groendaken, afhankelijk van welk type groendak je kiest.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Wat is op dit moment de beste dakbedekking?

Over het algemeen behoren dakpannen, EPDM en groendaken tot de beste soorten dakbedekking. Elk dak is echter uniek, dus wat de betere keuze is voor jou is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type dak, de kwaliteit van het dak en je persoonlijke voorkeur. Ook de prijs, gewenste uitstraling en de levensduur spelen een rol.

Welke dakbedekking gaat het langste mee?

Een groendak gaat het langste mee, namelijk 50 tot 70 jaar. Houd er wel rekening mee dat het onderdak van een groendak wel eerder vervangen moet worden. EPDM en dakpannen gaan daarnaast ook erg lang mee, met een gemiddelde levensduur van 30 tot 50 jaar.

Ontdek de dakbedekking soorten: vraag offertes aan

Wil je weten welke soort dakbedekking het meest geschikt is voor jouw dak en ben je benieuwd naar de exacte kosten? Vul dan onderstaand formulier in! Geef je wensen door en ontvang offertes op maat van diverse dakdekkers. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.