Zelf dak plaatsen | Waarop letten bij zelf dakdekken?

Hoewel het plaatsen van een dak vaak door een dakdekker gedaan wordt, kan dit ook zelf uitgevoerd worden. Dit brengt echter wel veel risico’s en andere nadelen met zich mee, zorg er dan ook voor dat je goed voorbereid bent. 

Zelf dak plaatsen

Kun je zelf een dak plaatsen?

Je kunt zeker zelf een dak plaatsen, je bespaart zo op de kosten die je zou hebben wanneer je een dakdekker inschakelt en je hebt eigen verantwoordelijkheid over jouw dak, maar er zitten wel een aantal risico’s verbonden aan het zelf plaatsen van een dak, zoals:

  • Materiaalkeuze: Wanneer je zelf een dak gaat plaatsen heb je minder keuze uit materiaal, omdat sommige materialen en dakconstructies alleen geplaatst kunnen worden door een vakspecialist.
  • Veiligheid: Wanneer je zelf een dak gaat plaatsen, heb je niet dezelfde garantie op een stevige dakconstructie en dat alles net zo correct is uitgevoerd zoals een dakdekker dat zou doen. Dus je kan ook niet 100% er van uit gaan dat jouw dak veilig is gemonteerd.
  • Geen garantie: Is er een lekkage in het dak en heb je het dak zelf geplaatst? Dan heb je geen garantie en moet je zelf voor deze kosten opdraaien.
  • Geen subsidies: Wanneer je zelf een dak plaatst en ook dakisolatie gaat plaatsen, kun je geen gebruik maken van subsidies zoals de ISDE subsidie. Je komt hier namelijk niet in aanmerking voor wanneer je zelf een dak gaat plaatsen.

Hoe zit het met dakbedekking vervangen?

Wanneer nou dakbedekking vervangen? Keramische dakpannen gaan ​​circa 75 jaar mee en betonnen dakpannen hebben een levensduur van ongeveer 40 jaar. De dakbedekking kun je wel zelf vervangen, hier zitten namelijk minder risico’s aan verbonden dan bij een dak plaatsen, echter moet je wel rekening houden met welke soorten dakbedekking je kunt plaatsen en let op er zijn zeker nog risico’s!

Dakrenovatie, onderdak of dakconstructie zelf vernieuwen

Het werken aan een dakconstructie zelf is erg gevaarlijk en brengt veel risico’s met zich mee wanneer je niet beschikt over de juiste kennis. Een dakconstructie is een cruciaal onderdeel van het dak. Een dakconstructie zorgt er namelijk voor dat het dak gewicht kan dragen en dit niet inzakt wanneer er wat geplaatst wordt op het dak zelf, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.

Waarop letten als je zelf wilt dakdekken?

Als je zelf wil gaan dakdekken moet je op een aantal factoren letten. Is de dakconstructie veilig genoeg bijvoorbeeld? Zorg ervoor dat je maatregelen treft om zo gevaar te voorkomen, zoals valgevaar. Zorg dus voor valbeveiliging of andere dak beveiliging.

Daarnaast is belangrijk dat het dak in een goede staat is, houd het dus schoon en droog, zodat alles goed gemonteerd kan worden en later bijvoorbeeld niet los kan gaan laten. Kijk ook uit voor uitstekende spijkers en let op kromme of beschadigde planken, deze moeten namelijk verwijderd worden.

Welke dakwerken kun je zelf uitvoeren?

Heb je genoeg kennis over het dakdekken en over een dakconstructie dan kun je een aantal dakwerken zelf uitvoeren, zoals EPDM dakbedekking aanbrengen of zelf dakpannen leggen. 

1. Hoe zelf dakpannen leggen?

Zelf dakpannen leggen is eenvoudiger dan gebruik te maken van dakpanplaten. Dakpannen leggen doe je op deze manier:

  • Stap 1: Bereid jezelf goed voor. Zorg voor een goed onderdak en een raster van tengellatten of panlatten.
  • Stap 2: Zorg voor een goede overlap. Een goede overlap zorgt ervoor dat de dakpannen goed aansluiten, de onderlinge afstand is wel afhankelijk van het type dakpan.
  • Stap 3: Werk van beneden naar boven. Zorg ervoor dat je altijd werkt van beneden naar boven en plaats de nok als allerlaatste.

2. Hoe EPDM dakbedekking aanbrengen of leggen?

EPDM-folie is te verkrijgen in zelfbouwpakketten. Dit pakket bestaat uit 1 naadloos stuk folie met lijm en de dakrandprofielen. Zorg ervoor dat je zo nauwkeurig jouw dakoppervlakte opmeet om zo te zorgen dat de EPDM folie de perfecte afmeting heeft. Zorg ook voor een juiste ondergrond waar de EPDM goed opgelijmd kan worden en houd rekening met de gaten voor de regenwaterafvoer.

3. Dakbedekking plat dak renoveren

Je kunt naast de keuze om EPDM te gebruiken voor de dakrenovatie ook kiezen voor bitumen en groendak voor de dakrenovatie van een plat dak. Bitumen heeft een koude verlijming nodig en lijkt dan op de EPDM manier. Een groendak kun je in cassettes kopen, die daarna erg makkelijk te plaatsen zijn, maar dit heeft wel de juiste ondergrond nodig.

4. Isolatie plaatsen

Isolatie kun je zelf vanaf de binnenkant plaatsen. Dit is de makkelijkste methode, want je hoeft dan niets te veranderen aan de huidige dakconstructie. Er wordt vaak gekozen van isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van isolatieplaten. Het voordeel van deze methode is dat het vrij makkelijk uit te voeren is. Je hoeft dus je dak niet volledig uit elkaar te halen, maar alleen delen van het dak. Het nadeel is dan weer dat je een groter risico loopt op koudebruggen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Hoeveel kost zelf een nieuw dak leggen?

De exacte kosten om zelf een nieuw dak te leggen zijn afhankelijk van het soort dak en welke methode je ervoor gebruikt. Een nieuw dak kost gemiddeld € 60 tot € 140 per vierkante meter. Om arbeidskosten te vermijden, moet je zelf de benodigde materialen kopen en ook veiligheidsmaatregelen treffen, zoals valbeveiliging. Deze maatregelen kunnen ook weer kosten met zich meebrengen en eventuele lekkages en andere schade aan het dak moet je ook zelf bekostigen.

Prijzen verschillende soorten dakbedekking

De prijzen verschillen, naast het type dak (plat dak of hellend dak) ook per type dakbedekking. In de tabel hieronder zie je de prijs per m² voor de meest voorkomende dakbedekkingen.

Soorten dakbedekkingGemiddelde prijs per m²
Dakpannen€ 25-€ 40
EPDM€ 60-€ 80
Extensief groendak€ 45-€ 120
Bitumen€ 40-€ 60
Dakplaten€ 30-€ 70

Prijs als je de klus uitbesteedt aan een vakman

Een dakdekker vraagt gemiddeld € 35 tot € 50 per uur. Deze prijs zit vaak al bij de kosten per m² inbegrepen. Een dakdekker zal gemiddeld 50 m² per dag kunnen leggen. Door te kiezen voor een dakdekker kies je eigenlijk voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Wanneer is uitbesteden van dakdekken toch beter?

Eigenlijk is het uitbesteden van dakdekken altijd de betere keuze, want jouw dak moet tegen allerlei weersomstandigheden kunnen en in goede staat zijn. Er is gewoon een bepaalde expertise nodig om ervoor te zorgen dat jouw dak niet instort en de nieuwe dakbedekking correct wordt geplaatst, daarnaast wordt er ook gewerkt op grote hoogte. 

Sommige klussen kunnen zelfs niet zelf uitgevoerd worden, maar moeten ook echt uitbesteed worden, zoals bitumen randen, aan de dakconstructie werken en van buitenaf isoleren. Het uitbesteden van het dakdekken is beter dan het zelf uitvoeren, omdat je dan ook gebruik kan maken van subsidies en ook garantie hebt dat het dak een langere levensduur heeft.

Offerte

Zoek jij een dakwerker in de buurt? Vergelijk prijzen en kies de juiste vakman voor jouw dakwerken. Dat kan je eenvoudig doen door gratis offertes aan te vragen en die te vergelijken. Zo zie je ook gelijk hoe de prijs wordt berekend en wat je kan verwachten van de klus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.