Dakbedekking verwijderen | Hoe gaat het in zijn werk? Wat kost het?

Om op de kosten van een nieuw dak te besparen kun je ervoor kiezen om zelf verouderde dakbedekking te verwijderen. Hoe kun je zelf veilig dakbedekking verwijderen? En wat zijn de kosten als je het door een dakdekker laat doen? Dat laten we je zien!

Oude dakbedekking verwijderen of laten zitten?

Bij het plaatsen van nieuwe dakbedekking is het niet altijd noodzakelijk om de oude dakbedekking te verwijderen. De dakbedekking hoeft alleen verwijderd te worden als er te veel lagen liggen, de conditie van het dak niet meer goed is of als de dakbedekking niet geschikt is voor een extra laag dakbedekking. 

Kan nieuw dakleer over oude bitumen?

Een soort dakbedekking waarbij het een goede opties is om de oude laag te laten liggen is bitumen, ook wel dakleer genoemd. Bij bitumen dakbedekking kan het laten liggen van de oude lagen zelfs in je voordeel werken. Door de nieuwe en oude laag te versmelten ontstaat een waterdichte dakbedekking. 

Je bent niet alleen sneller klaar, je houdt ook nog eens de totaalprijs een stuk goedkoper!

Dakbedekking verwijderen

Asbest in dakbedekking: Hoe herkennen? Wat doen?

Als je van plan bent zelf dakbedekking te verwijderen is het goed om uit te sluiten dat je met asbest werkt. Bij daken van voor 1993 is er risico dat er asbest aanwezig is. Je kunt een klein stukje van het dak laten testen op de aanwezigheid van asbest, het visueel herkennen van asbest in een dak is namelijk niet waterdicht.

Een asbestdak van maximaal 35 m² mag je in principe zelf verwijderen. Het is dan wel belangrijk dat je beschermende kleding draagt en je aan de voorschriften van je gemeente houdt. Een groter asbestdak moet door een professioneel bedrijf verwijderd worden, je kunt dan beter dakwerken laten uitvoeren.

Bij het afvoeren van het asbestdak moet de juiste procedure voor afvalafvoer gevolgd worden. Controleer bij je lokale milieustraat welke materialen afgevoerd mogen worden. Mogelijk vragen zij je om het materiaal in afgesloten zakken te vervoeren. 

Hoe verwijder je oude dakbedekking?

Er zijn verschillende manieren om oude dakbedekking zelf te verwijderen. Bij het verwijderen van dakbedekking op een plat dak is het voornamelijk belangrijk dat je veilig te werk gaat. Een goede voorbereiding is noodzakelijk.

Het is geen moeilijke klus, maar doordat je op hoogte werkt is zijn er wel wat risico’s aan verbonden. Over het algemeen wordt de dakbedekking op een plat dak losgetrokken of gesneden. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Oud dakleer verwijderen en afvoeren

Het verwijderen van oud dakleer is vaak niet erg ingewikkeld, maar het materiaal kan wel stevig bevestigd zijn. Voorheen werd dakleer vaak gebrand, dat is het makkelijker te verwijderen dan verlijmde bitumen dakbedekking.

Met een dakleerstripper of een scherp mes kun je het materiaal in kleine stukjes snijden. Door het materiaal klein te snijden kun je het makkelijker vervoeren en weggooien. 

Soms wordt ervoor gekozen om ook direct het dakbeschot te vervangen.

EPDM of mastiek verwijderen

In de praktijk worden EPDM en mastiek vaak met lijm of pek op de onderlaag van het platte dak bevestigd. Daardoor ontstaat een oersterke verbinding. Erg prettig voor een waterbestendig dak, maar minder handig als het je de dakbedekking wil verwijderen.

Om het jezelf makkelijker te maken kun je een oplosmiddel gebruiken om de stroken los te weken. Ook deze materialen kunnen klein worden gesneden.

Voordat nieuwe dakbedekking wordt geplaatst kun je ervoor kiezen om een onderdak te laten plaatsen.

Dakbedekking verwijderen

Stappenplan dakbedekking verwijderen

  • Draag beschermende kleding, gebruik een stevige ladder en goed materiaal
  • Maak het dakoppervlak schoon door grind, ballast of bladafval te verwijderen
  • Verwijder de daktrim, ontluchting en andere toegevoegde elementen
  • Verwijder eventueel zichtbare spijkers in de dakbedekking
  • Snij de dakbedekking in kleinere stukken en voer af om te voorkomen dat je over de stukken struikelt
  • Maak het dakoppervlak en de dakconstructie van hout schoon

Kosten verwijderen en afvoeren van oude dakbedekking

Voor het verwijderen en afvoeren van dakbedekking vraagt een dakdekker gemiddeld € 25 tot € 50 per vierkante meter. Elke enthousiaste doe-het-zelver kan op deze kosten besparen door de klus zelf uit te voeren, zo verwijder je dakbedekking zo goedkoop mogelijk. Houd er dan wel rekening mee dat je waarschijnlijk kosten betaalt voor het afvoeren van de oude dakbedekking. 

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.