Schuin dak isoleren | De mogelijkheden en prijzen

Het isoleren van een schuin dak is een goede manier om energie te besparen in je woning en om eenvoudig de temperatuur te regelen. In deze tekst gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden, de kosten, de voordelen en de beschikbare materialen. Hierbij zullen we kijken naar zowel isoleren van binnenuit als van buitenaf.z

schuin-dak-isoleren-1024x768.jpg

Wat kost isolatie voor een hellend dak?

Isolatie voor een schuin dak kost gemiddeld tussen de € 80 en € 110 per vierkante meter, deze prijs is inclusief BTW, materiaal en arbeidskosten. Let op dat de prijs wat kan variëren door de gekozen materialen of door de moeilijkheidsgraad van de constructie. Het voordeel hier is dat er subsidie beschikbaar is, waardoor de uiteindelijke kosten waarschijnlijk lager uit zullen vallen. Het is hierbij verstandig om meerdere offertes aan te vragen om zo de beste optie te vinden voor jouw specifieke situatie.

Hoe kun je een schuin dak isoleren?

Wanneer je een schuin dak gaat isoleren, dan kun je dit op verschillende manieren aanpakken, namelijk vanaf de binnenzijde of vanaf de buitenzijde. Voor beide opties heb je specifieke materialen nodig, bijvoorbeeld isolatieplaten, materiaal om de platen te bevestigen en eventuele extra’s zoals een dampscherm. Dakisolatie is altijd een goede optie als je de temperatuur in huis beter wilt regelen of als je bij wilt dragen aan een beter milieu. Laten we hieronder eens kijken naar de verschillende opties.

Isoleren vanaf de binnenzijde

Isoleren vanaf de binnenzijde is een methode die regelmatig gebruikt wordt en die een populaire keuze is, omdat het een relatief simpele en goedkope optie is. Het voordeel hiervan is dat de materialen niet duur zijn en dat je het zelf kunt plaatsen, waardoor je ook nog bespaart op de arbeidskosten. Het nadeel is echter dat je beschikbare ruimte op zolder kleiner wordt en dat de isolatie minder goed werkt dan isolatie vanaf de buitenzijde van de woning.

Isoleren vanaf de buitenzijde

Wanneer je gaat isoleren vanaf de buitenzijde, dan wordt er ook wel gesproken van een sarkingdak. Bij deze vorm van isolatie wordt de isolatie boven op het dakbeschot aangebracht, hierdoor krijgt de woning betere isolatie en wordt de ruimte binnenshuis niet beperkt. Het nadeel hiervan is echter dat de kosten hoger zijn dan bij isolatie van binnenuit en dat het een lastige klus kan zijn om goed te plaatsen. Het zal dus in de meeste gevallen gedaan moeten worden door een professional, waardoor deze arbeidskosten ook nog bij de uiteindelijke kosten komen.

Welke soort isolatie is het beste, vanaf binnenkant of buitenkant?

In de meeste gevallen zal isolatie vanaf de buitenkant zorgen voor een betere isolatie in huis, maar deze isolatie is duurder en lastiger te plaatsen, waardoor het niet voor iedereen toegankelijk zal zijn. Dakisolatie vanaf de binnenkant werkt minder goed, maar dit is wel toegankelijker voor meer mensen, waardoor het alsnog een goede optie kan zijn. Wat de beste optie is van deze twee, hangt dus af van je persoonlijke situatie, je wensen en je budget.

Hoe kun je het beste een oud dak of zolder extra isoleren?

Een oud dak of zolder kan je het best isoleren door extra isolatie toe te voegen wanneer er een hellend dak aanwezig is, dit is vooral verstandig aan de binnenkant. Ook kun je ervoor kiezen om de vloer te isoleren, maar dit zal wat ruimte gaan kosten in de leefruimte. Dit kan echter wel een goede oplossing zijn als je de zolder enkel gebruikt als opslag en niet als leefruimte.

Hoe kun je schuin dak vanaf binnenuit isoleren?

Wanneer je een schuin dak vanaf binnenuit gaat isoleren, dan volg je de volgende stappen:

  1. Begin met het bevestigen van het gekozen isolatiemateriaal tussen de dakbalken.
  2. Hierna plaats je een dampscherm (indien deze nog niet aanwezig is in het materiaal) om vochtproblemen in de woning te voorkomen.
  3. De isolatie wordt hierna afgewerkt met afwerkingsmateriaal, bijvoorbeeld gipsplaten
  4. Controleer of alles goed geplaatst is en of er geen open naden zijn om warmteverlies te voorkomen.

Schuin dak van buitenaf isoleren stappenplan

Wanneer je een schuin dak van buitenaf gaat isoleren, dan ga je anders te werk dan wanneer je dit doet van binnenuit. Volg hierbij de volgende stappen:

  1. Verwijder eerst de dakbedekking die op dat moment op de woning geplaatst is.
  2. Hierna plaats je isolatieplaten boven op het dakbeschot, waarna deze bedekt wordt met waterdicht materiaal.
  3. Nadat dit geplaatst is, is het tijd om de nieuwe dakbedekking op het dak te plaatsen.
  4. Als laatst controleer je of alles goed bevestigd is en repareer je nog eventuele oneffenheden.
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Wat is de beste isolatie voor een hellend dak?

De beste isolatie voor een hellend dak is afhankelijk van de methode van het isoleren, hoeveel ruimte je hebt in de dakconstructie en of je de klus zelf zal doen of dat je dit laat uitbesteden aan een professional. Enkele mogelijke materialen zijn glaswol, steenwol, PIR en PUR. Glaswol en steenwol zijn relatief goedkoop, PIR en PUR zijn efficiënt en dun en ecologische materialen zijn duurzaam. Let bij de keus altijd op zowel de voordelen als de nadelen van de materialen.

Glaswol en steenwol

De eerste veelgebruikte optie voor isolatie is glaswol of steenwol. Dit zijn minerale isolatiematerialen met een lambda-waarde tussen de 0,031 en 0,044 die relatief goedkoop en eenvoudig te plaatsen zijn. Deze materialen zijn erg brandveilig en hebben een goede geluidsisolatie, maar er is een dikke laag van nodig bij de isolatie om een goede isolatiewaarde te bereiken.

PIR en PUR

De volgende opties die veel gebruikt worden zijn PIR en PUR. Deze materialen hebben een erg lage lambda-waarde, namelijk van 0,021 tot 0,028, wat betekent dat ze erg goed isoleren met een dunne laag van het materiaal. PIR en PUR hebben een hoge isolatiewaarde en een hoge vochtbestendigheid, maar de kosten zijn relatief hoog en in de meeste gevallen zal dit geplaatst moeten worden door een professional. Ook dit brengt weer extra kosten met zich mee. Mogelijk zijn er wel subsidies beschikbaar.

EPS en XPS

De volgende optie is isoleren door middel van EPS en XPS. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen, dit zijn materialen met een lambda-waarde tussen de 0,030 en 0,040. Het materiaal is licht, sterk en eenvoudig om mee te werken. Ook hebben ze een goede isolatiewaarde en zijn ze drukvast, maar ze zijn minder brandveilig en ze kunnen breken wanneer ze niet op de juiste manier geplaatst worden.

Ecologisch isolatiemateriaal

De laatste optie is ecologisch isolatiemateriaal, denk hierbij bijvoorbeeld aan hennep, houtvezel of schapenwol. Deze materialen hebben over het algemeen een lambda-waarde die ongeveer gelijk is aan dat van traditionele isolatiematerialen. Het voordeel hiervan is de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, maar hier staat tegenover dat de kosten hoger zullen zijn en dat het mogelijk niet altijd beschikbaar is.

Offerte

Om de verschillende prijzen en opties met elkaar te vergelijken, is het belangrijk om meerdere offertes aan te vragen. Let er hierbij op dat er zo veel mogelijk informatie meegenomen wordt in de offertes, denk hierbij ook aan eventuele extra’s. Belangrijk is dat hier sowieso de materiaalkosten, arbeidskosten en eventuele extra’s vermeld staan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.