Asbest in het dak herkennen en verwijderen: hoe pak je het aan?

Wanneer er asbest aanwezig is in het dak van je woning, dan kan dit op de lange termijn voor problemen gaan zorgen. In dit artikel bespreken we onder andere hoe je het herkent, wat te doen als asbest verwijderd moet worden inclusief de prijzen en hoe je te werk gaat als het complete dak vervangen moet worden. Op deze manier weet jij precies wat je te wachten staat wanneer je te maken krijgt met asbest.

Hoe herken ik asbest in het dak van mijn huis?

Het kan lastig zijn om asbest in het dak van je woning te herkennen, maar gelukkig zijn er een paar algemene kenmerken waar je op kunt letten. Vóór 1993 was er nog geen verbod op asbest, waardoor je een hoger risico hebt op asbest wanneer je woning voor die tijd is gebouwd. Visuele kenmerken waar je op kunt letten zijn witte spikkels op het dak, een honingraatstructuur aan de onderkant van golfplaten of het ontbreken van een NT-nummer. Asbestvrije dakplaten hebben namelijk vaak een NT-nummer in de een-na-laatste golf van de plaat. Let ook op dat asbest in leien of in bitumen daken kan zitten van voor 1993, alleen is dit moeilijker te herkennen.

Het herkennen van asbest in daken van golfplaten is een stuk eenvoudiger, hier kun je namelijk kijken naar of een een markering beschikbaar is. Platen met asbest hebben de code AT, NF of CAF en asbestvrije platen hebben NT, AF, AFM, NA, AP of AV. Golfplaten die asbest bevatten hebben vaak een honingraatstructuur en grote vezels waar de platen samenkomen, terwijl asbestvrije platen dit niet hebben. Ook kun je letten op het merk en het formaat waar je dak van is, dit geldt enkel voor leien daken gemaakt tussen 1990 en 1996. Stonit en Alterna zijn namelijk asbestvrij, maar onder andere Country, Eterna, Multex en Big Ben bevatten juist weer wel asbest. In de meeste gevallen bevatten leien van 40 bij 20 centimeter of 40 bij 24 centimeter asbest, terwijl de grotere opties vaak asbestvrij zijn. Wil je het zeker weten, dan kun je een vuurtest doen. Asbest zal blijven gloeien, terwijl andere vezels smelten.

Asbest in het dak van een woning of schuur verwijderen

Asbest-1.jpg

Wanneer er asbest aanwezig is in het dak van de woning of van de schuur, dan is het verstandig om deze dakbedekking te verwijderen. Maar hoe pak je dit aan en waar let je op? Laten we eens kijken naar hoe je het beste te werk kan gaan.

Hoe ga je te werk? [Stappenplan]

Wanneer er asbest in het dak zit, dan is het wettelijk verboden om er enkel een overdak te plaatsen of om een nieuwe coating aan te brengen. Hieronder bespreken we hoe je dit wél aanpakt.

 1. Aanwezigheid controleren: Voordat je een asbestdak kunt verwijderen, moet er eerst een controle gedaan worden. Hierbij wordt gecontroleerd of er daadwerkelijk asbest aanwezig is en of het veilig weggehaald kan worden.
 2. Sloopmelding: Een week voor de werkzaamheden, zal er een sloopmelding gedaan moeten worden bij de gemeente.
 3. Asbestdak verwijderen: Als alles goedgekeurd is, kan het verwijderen van het asbestdak beginnen, dit wordt gedaan door professionals. Deze professionals hebben hier speciale kleding, mondmaskers en apparatuur voor om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Al het oude materiaal wordt na het verwijderen op een goede, milieuvriendelijke manier weggehaald.
 4. Nieuw dak plaatsen: Na het verwijderen van het asbestdak, wordt er direct een nieuw dak geplaatst. Het type dak hiervoor is afhankelijk van je wensen, budget en of het een schuin of plat dak is.

Handige tips voor verwijderen

 1. Ga je verhuizen of verbouwen? Controleer het dak op asbest en vervang het indien nodig.
 2. Laat dakleien, bitumen of grote daken met golfplaten door professionals verwijderen.
 3. Een klein dak met geschroefde golfplaten mag je onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen, onderzoek dit altijd vooraf.
 4. Vervang het hele dak en zorg meteen voor goede isolatie.
 5. Zijn er meer asbestdaken in de buurt? Overweeg om samen te werken voor lagere kosten.
 6. Plan het vervangen van het dak en begin met sparen als het geld er nog niet is.
 7. Lees meer over de risico’s van asbest voor extra informatie.
 8. Controleer bij kluswerkzaamheden in of om je huis altijd eerst op asbest.

Hoeveel asbest mag je zelf verwijderen?

Als normaal huishouden mag je tot 35 m² zelf verwijderen, voor grotere oppervlakte zal je een professional in moeten schakelen. Zelf verwijderen mag dus enkel gedaan worden als het gaat om een klein oppervlak. Ook zijn er een paar regels waar je je aan moet houden wanneer je dit gaat doen, zoals: je mag enkel hechtgebonden asbest zelf verwijderen, er mogen geen asbestvezels vrijkomen (dat betekent dat je niet mag slopen, boren of zagen in het materiaal met asbest) en er moet maximaal één week van tevoren een sloopmelding gedaan worden bij de gemeente.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Is het verplicht om asbest te verwijderen?

In juni van 2019 is door de Eerste Kamer besloten dat het niet verplicht is om asbestdaken te verwijderen, maar wel is het verstandig om eventuele toekomstige problemen te voorkomen. Asbestdaken hebben hechtgebonden asbest in zich, waardoor vezels minder snel vrij kunnen komen. Deze vezels kunnen echter loslaten door verschillende weersomstandigheden die schadelijk kunnen zijn. Het is daarom verstandig om het dak te controleren en om het dak bij beschadigingen of na 30 jaar te vervangen.

Wat kost het verwijderen van asbest?

De kosten voor het verwijderen van asbest kunnen flink variëren door verschillende factoren, bijvoorbeeld de grootte van het dak/de hoeveelheid asbest, hoe dringend het weggehaald moet worden, het eventueel installeren van een steiger en een nieuw dak. Ook verschilt de prijs per bedrijf om het asbest weg te halen, daarom is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Over het algemeen zijn dit de gemiddelde kosten voor een dak van 50 m²:

MateriaalKosten inclusief installatie en btw
Golfplaten€ 4.950
Dakleien€ 13.500
Bitumen€ 3.250
PVC€ 3.850
EPDM€ 3.250
Dakpannen€ 4.400
Riet€ 5.200

Factoren die invloed hebben op de prijs

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het bepalen van de prijs wanneer er een asbestdak vervangen moet worden. Dit zijn de belangrijkste factoren:

 1. Asbestinventarisatie: Voordat er iets gedaan moet worden, is het nodig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren door een professional. Hier zal gekeken worden naar wat de situatie precies is. De kosten hiervoor zijn gemiddeld € 350.
 2. Type asbest: De kosten voor het verwijderen zelf, zijn af van het type asbest. Hechtgebonden asbest is minder gevaarlijk en daardoor makkelijker te verwijderen dan niet hechtgebonden asbest.
 3. De grootte van het dak: Hoe meer vierkante meters het dat is, hoe hoger de kosten.
 4. Afvoeren van asbest: De verwijderde asbest zal op een goede manier afgevoerd moeten worden. De kosten hiervoor verschillen per gemeente en liggen tussen de € 0 en € 25 per 100 kilo.
 5. Nieuwe dak: Nadat het asbestdak is verwijderd, moet er een nieuw dak geplaatst worden. De kosten hiervan variëren sterk, afhankelijk van het type dak en eventuele extra’s.
Asbest-2.jpg

Wat zijn de kosten voor het vervangen van het dak?

Kosten voor het verwijderen van asbest

Plat dak van 50m²

 • Bitumen: € 2.200
 • EPDM: € 3.250
 • PVC: € 4.000 – € 4.500

Schuin dak

 • Dakpannen: € 4.000 – € 4.500
 • Riet: € 4.300 – € 4.700

Kosten voor het plaatsen van een nieuw dak

Plat dak

 • Bitumen: € 3.300
 • EPDM: € 3.300
 • PVC: € 4.000

Schuin dak

 • Dakpannen: € 4.300
 • Riet: € 5.300

Offerte

Wanneer je een offerte aan gaat vragen zijn er verschillende aspecten waar je op dient te letten, bijvoorbeeld je eigen wensen, budget en de eigenschappen van de woning. Vaak is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar na verloop van tijd is dit vaak niet de goedkoopste optie door onderhoud wat sneller nodig is of door een werking die niet goed aansluit bij jouw woning. Hierdoor is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de beschikbare opties waardoor je beter een keuze kunt maken voor jouw situatie op basis van je eigen wensen en de eigenschappen van de woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.