EPDM-dakbedekking kopen en plaatsen | Voordelen en nadelen
EPDM-folie is een populaire dakbedekking en een duurzame optie. EPDM is een afkorting voor ethyleen propyleen dieen monomeer. Deze dakbedekking brengt veel voordelen met zich mee, hierdoor is het erg populair.
Prijs van EPDM-dakbedekking
De prijs per m² van EPDM-dakbedekking ligt iets hoger dan bij andere materialen. De prijs hangt af van:
- De dikte van de folie
- De keuze om wel of geen groendak te nemen
- De montagekosten
Wat kost EPDM-dakbedekking laten leggen per m²?
De gemiddelde prijs voor het laten leggen is tussen de € 60 en € 80 per m². Om kosten te besparen kun je ook zelf de EPDM folie plaatsen, in plaats van uit te besteden aan een dakdekker.
Eigenschappen van EPDM
EPDM beschikt over veel positieve eigenschappen:
- Deze dakfolie is toe te passen op platte daken en hellende daken.
- Het materiaal is waterdicht en extreem elastisch, dat is belangrijk als water op het platte dak blijft staan.
- EPDM kan gebruikt worden bij temperaturen vanaf -35 °C tot wel 120 °C.
- Het materiaal behoud zijn elasticiteit.
- EPDM is goed bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals hevige regen en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.
- Het is een duurzaam materiaal.
- EPDM heeft een lange levensduur.
- EPDM wordt vaak toegepast met lijm.
EPDM of bitumen dakbedekking: wat is beter?
Bitumen dakbedekking wordt vooral gebruikt als dakbedekking voor platte daken, maar kan in principe ook op licht hellende daken geplaatst worden, in de vorm van dakpannen. Het is een materiaal gemaakt uit aardolie.
Er zijn vele soorten dakbedekking, maar een populair alternatief voor bitumen is EPDM dakfolie. Het wordt in stroken geplaatst of op maat gemaakt zodat het naadloos uit één stuk kan worden geplaatst. Er zijn zeker wel een paar verschillen tussen bitumen dakbedekking en EPDM, deze verschillen zijn als volgt:
- Weeromstandigheden: Als bitumen dakbedekking wordt blootgesteld aan de zon of flinke regen, kan dit ten koste gaan van de kwaliteit en levensduur. Dat is echter niet het geval bij EPDM-dakfolie.
- Montage: Er kan bij een bitumen-dakbedekking sneller een lekkage ontstaan, omdat bitumen wordt geplaatst wordt door middel van meerdere dakbanen. EPDM wordt vaak geplaatst als 1 geheel op het dak.
- De levensduur: Een bitumen dakbedekking gaat maar 20 tot 40 jaar mee, in tegenstelling tot EPDM, dit gaat tot wel 50 jaar mee.
Welke dikte heeft EPDM-dakbedekking?
De dikte van EPDM die er nodig is, hangt af van hoe het dak gebruikt wordt. Zo wordt 1 mm aangeraden wanneer het dak vrij weinig belopen wordt, zoals bij overkappingen, schuren, tuinhuizen of veranda’s.
Voor huizen of op bedrijfspanden kun je beter voor een dikte van 1,30 mm kiezen, dit kan ook 1 mm zijn, maar 1.30 mm is verstandiger om aan te houden, zo garandeer je dat het toekomstbestendig is. De dikte van 1,30 mm is ook belangrijk om aan te houden wanneer er zonnepanelen op het dak geplaatst worden.
Omdat het met 1,30 mm iets dikker is, is het geschikter voor schroeven om zonnepanelen vast te zetten en lekkages te voorkomen. Wanneer er toch een lekkage ontstaat zijn de uiteindelijke kosten van het repareren van platte daken afhankelijk van verschillende factoren.
Als je overweegt een groendak te plaatsen kun je het beste kiezen voor een dak met een dikte van 1,30 mm.
Levensduur: Hoelang gaat het mee?
EPDM is een duurzaam materiaal, omdat het erg lang meegaat. De EPDM dakbedekking levensduur licht rond de 50 jaar en dit materiaal heeft maar weinig onderhoud nodig. Ook heeft het weinig last van regen en andere weersinvloeden, waardoor het nog langer meegaat.
Door het platte dak te isoleren bescherm je de dakbedekking nog verder.
Aanbrengen van EPDM-dakbedekking
EPDM-dakbedekking wordt op verschillende manieren toegepast. Dat gaat zo:
1. Op het dak van je woning
EPDM is eenvoudig aan te brengen op het dak van de woning, dit kan op hellende daken, maar ook op platte daken. Je kunt de EPDM-dakbedekking op maat bestellen en makkelijk zelf plaatsen.
2. Op je tuinhuis of schuur
EPDM is zeer geschikt voor een tuinhuis of schuur met een schuin dak of een licht hellend dak. Wanneer je een tuinhuis hebt met een plat dak kun je hiervoor speciale afschotplaten aanschaffen om er zo voor te zorgen dat het regenwater naar een kant verplaatst wordt.
3. Als basis voor je groendak
EPDM is het beste bedekkingsmateriaal als basis voor een groendak of een sedumdak, omdat het materiaal wortelbestendig is. Dit maakt EPDM een interessant bedekkingsmateriaal. Laat wel voor de zekerheid checken of de dakconstructie geschikt is om het gewicht van een groendak te dragen.
4. Op je overkapping
EPDM is goed geschikt voor een overkapping of tuinhuis, omdat deze goed bestand is tegen weersinvloeden. Je kunt EPDM in 1 geheel makkelijk lijmen op de droge houten ondergrond van de overkapping.
Plooien en luchtbubbels voorkomen in EPDM dakbedekking
Het plaatsen van EPDM dakbedekking is niet heel erg moeilijk en kun je ook zelf uitvoeren. Wanneer EPDM niet goed geplaatst wordt, kunnen er bobbels en plooien ontstaan. Nadat je de EPDM dakbedekking hebt geplaatst, kun je het moeilijk verwijderen. Om luchtbubbels en plooien te voorkomen en te zorgen voor een zo strak mogelijk dak, kun je de volgende tips volgen:
- Zorg ervoor dat je alle materialen en gereedschappen hebt om EPDM te monteren. Er is geduld en aandacht nodig om EPDM te leggen, zorg ervoor dat je dus genoeg tijd hebt om deze klus uit te voeren.
- Om plooien te voorkomen wacht je een klein half uur nadat je de EPDM hebt uitgerold.
- Zorg ervoor dat je beschikt over een goede lijm, breng deze lijm gelijkmatig aan en zorg dat het niet te nat of te droog is.
- Het aanbrengen van EPDM doe je bij maximaal 25 graden en begint bij 5 graden. Ideale weersomstandigheden zijn een milde dag met temperaturen rond de 15 graden. EPDM wordt erg warm in de volle zon. Hierdoor kan de lijm gaan “verbranden” waardoor deze niet meer overal goed blijft plakken. Er kunnen dan oneffenheden ontstaan.
- Het is belangrijk om de ondergrond zo schoon en droog mogelijk te houden, wanneer dit niet het geval is kunnen er luchtbellen onder de dakbedekking ontstaan. Houd het dus droog en stofvrij om een strakke ondergrond te garanderen.
- Wanneer er bubbels zichtbaar zijn in de gelijmde EPDM kan je deze er uit rollen. Je kunt hiervoor een roller gebruiken. Nadat je de bubbels hebt uitgerold, wacht je een halfuur en druk je de EPDM weer aan totdat alle bubbels weggewerkt zijn.
Voordelen en nadelen van EPDM
EPDM-dakbedekking kent veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. De voordelen en nadelen staan hieronder beschreven.
Voordelen
Zoals al eerder vermeld heeft EPDM een lange levensduur van minimaal 50 jaar lang. En het materiaal is daarnaast ook goed bestand tegen alle weersinvloeden, andere voordelen zijn:
- EPDM-dakbedekking is gemakkelijk zelf te monteren
- EPDM kan eenvoudig op het dak gelijmd worden.
- EPDM is geschikt voor groen en sedumdaken en is wortelbestendig.
- Je kan zonnepanelen leggen op EPDM-dakbedekking.
- Het kan op maat besteld worden.
Nadelen
Naast bovenstaande voordelen kent EPDM dakbedekking ook een paar nadelen, zoals:
- De kosten van EPDM-dakbedekking kunnen wat hoger zijn.
- Er kan een sterke geur ontstaan tijdens de eerste paar weken nadat EPDM is gelegd.
- Wanneer je EPDM-dakbedekking wilt plaatsen, moet je wel rekening houden met de weersomstandigheden, anders kan het wellicht niet goed hechten.
- EPDM-dakbedekking kan geen chloor verdragen.
- Het materiaal is gevoelig voor mechanische beschadigen.