Levensduur van dakbedekking | Hoe lang gaat een dak mee?

Dakbedekking gaat helaas niet eindeloos mee en heeft een bepaalde levensduur. Maar wat is deze levensduur nu precies en wat zegt dit over het dak van jouw woning? Ontdek in dit artikel wat de gemiddelde levensduur is van de verschillende soorten dakbedekking en welke factoren een rol spelen. 

dakbedekking levensduur

Levensduur van verschillende soorten dakbedekking

De gemiddelde levensduur van dakbedekking hangt af van verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is het type dakbedekking. Het ene materiaal is namelijk beter bestand tegen diverse invloeden dan het andere. Andere belangrijke factoren zijn: 

  • Het type dak (schuine of platte daken)
  • De plaatsing van de dakbedekking
  • De mate van onderhoud op het dak

Hoe lang gaat een bitumen (dakleer) plat dak mee?

Bitumen dakbedekking gaat gemiddeld 20 tot 40 jaar mee. Het wordt gemaakt van aardolie en gebruikt voor het bedekken van platte daken. De weersomstandigheden en temperaturen hebben invloed op bitumineuze dakbedekking, ondanks dat het zeer hoge en lage temperaturen wel kan weerstaan. 

De levensduur van een bitumen dak hangt af van de plaatsing en de kwaliteit van het materiaal. Van de soorten dakbedekking die we hier bespreken heeft bitumen de kortste levensduur, maar de kosten liggen dan ook lager dan bij andere typen. 

Levensduur EPDM op plat dak

Een ander type dakbedekking dat zeer geschikt is voor platte daken is EPDM. Dit materiaal gaat gemiddeld 30 tot 50 jaar mee. Het is wat duurder dan bitumen dakbedekking, maar heeft dus ook een langere levensduur. Het rubbermateriaal is bovendien goed bestand tegen scheuren en vervorming en is UV-bestendig door de hoge elasticiteit. EPDM dan hierdoor goed met de verschillende weersomstandigheden omgaan, met een lange levensduur als gevolg. 

Hoe lang blijven dakpannen in goede staat?

Dakpannen hebben een lange levensduur en kunnen 40 tot wel 75 jaar meegaan. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten dakpannen. Zo zijn er betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Betonpannen zijn wat goedkoper, maar hebben dan wel ook een kortere levensduur. Bovendien hebben keramische pannen een uniekere uitstraling.

Groen dak levensduur

Een groen dak heeft ook een lange levensduur en gaat gemiddeld 50 tot 70 jaar mee. Houd er wel rekening mee dat de ondergrond van een groen dak, wat doorgaans bestaat uit EPDM of bitumen, een vroegtijdige vervanging vereist. 

Levensduur pvc dakbedekking (kunststof)

De gemiddelde levensduur van pvc dakbedekking ligt tussen de 20 en 40 jaar. Dit kunststof materiaal is zeer elastisch en is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Pvc is licht van gewicht, maar is tegelijkertijd ook een sterke dakbedekking en wordt toegepast op platte daken.

Welke dakbedekking gaat het langst mee?

Van de opties die we hierboven hebben besproken, heeft een groen dak de langste levensduur. Dit gaat puur om het groen dak zelf, want de ondergrond zal wel eerder vervangen moeten worden. Daarna zijn dakpannen en EPDM de soorten dakbedekking die het langste mee gaan.

Gemiddelde levensduur dakbedekking

De soorten dakbedekking die we hierboven hebben besproken, zijn slechts een greep uit de verschillende mogelijkheden voor het bedekken van daken. Daarom hebben we in onderstaande tabel alle soorten met de bijbehorende levensduur nog even op een rij gezet. 

Type dakbedekkingGemiddelde levensduur
Bitumen20  –  40 jaar
EPDM30  –  50 jaar
Dakpannen40  –  75 jaar
Groen dak50  –  70 jaar
Pvc dakbedekking20  –  40 jaar
Leien dakbedekking75  –  100 jaar
Dakplaten20  –  50 jaar
Zinken dakbedekking70  –  100 jaar
Rieten dakbedekking25  –  50 jaar

Wanneer dakbedekking vervangen?

Er zijn verschillende kenmerken waaraan je kunt zien of je dakbedekking vervangen moet worden. Zo kan het zijn dat de dakbedekking gewoonweg de maximale levensduur heeft behaald of dat het dak er oud en versleten uitziet. Ook de aanwezigheid van veel algen en mossen op het dak kan een teken zijn dat het tijd is om de dakbedekking te vervangen. 

Benieuwd welk type dakbedekking het meest geschikt is?
Vraag offertes aan en ontdek wat de kosten en levensduur zijn van de verschillende soorten dakbedekking.
arrow Ontvang offertes op maat

Dakbedekking voor platte daken vervangen

Bij dakbedekking voor platte daken, zoals bitumen en EPDM, kunnen er na verloop van tijd kale plekken ontstaan en gaan in sommige gevallen de randen krullen. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot scheuren en andere slijtage. Het kan zelfs voorkomen dat water niet meer goed wegloopt, met alle gevolgen van dien. Dit zijn dan ook duidelijke signalen dat de dakbedekking aan vervanging toe is.

Dakbedekking voor hellende daken vervangen

Bij dakbedekking op hellende daken is het aan te raden om vooral op defecten en slijtage te letten. Zijn er veel gebroken of kapotte dakpannen, of laten ze erg makkelijk los? Dan moeten de dakpannen vervangen worden

Goed onderhoud verlengt de levensduur

Om de levensduur van dakbedekking te verlengen, heeft een dak onderhoud nodig. Het is in ieder geval goed om het dak zeker twee keer per jaar te inspecteren. Zo kun je nagaan of er eventuele onderhoudswerkzaamheden nodig zijn of misschien zelfs kleine reparaties. Ook het reinigen van het dak behoort tot dakonderhoud. Wanneer je dit goed bijhoudt, is de kans op lekkages een stuk kleiner. 

onderhoud van het dak

Ontdek de beste dakbedekking met gratis offertes

Is het tijd om de dakbedekking op jouw dak te vervangen? Geef je wensen door via onderstaand formulier en ontvang offertes op maat van specialisten in de buurt. Vergelijk de prijzen van de verschillende soorten dakbedekking en vind de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.