Soorten daken | Welke verschillende dakconstructies zijn er?
Een dak is een belangrijk onderdeel van elk huis. Het is niet alleen belangrijk dat het juiste dak wordt gekozen voor de beste bescherming tegen weer en wind, maar ook voor een mooie afwerking om het plaatje compleet te maken. Er zijn erg veel types daken om tussen te kiezen, die allemaal hun eigen voordelen hebben.
Welke soorten daken zijn er?
Het verschil tussen de soorten daktypes ligt vooral in de constructie zelf. Welke vorm het dak krijgt, geeft aan welk type het uiteindelijk is en zal uiteindelijk ook een effect hebben op de kosten van het nieuwe dak. In de meeste van deze dakvormen zijn nog verdere onderscheiden te maken, maar in grote lijnen zijn de onderstaande vijf daktypes degene waar je de keuze uit zult maken.
Plat dak
Een plat dak heeft een enkel dakvlak, wat plat lijkt te zijn. Over het algemeen zal er een lichte helling van 2° tot 5° worden gemaakt, om de afvoer van water te verbeteren, maar nooit meer dan 15°. Omdat deze soort dak zo plat is, heb je geen onhandige hoeken in kamers op de bovenste verdieping waar je eigenlijk te weinig ruimte hebt. Ook kun je goed gebruik maken van de ruimte bovenop het dak, waar je bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler kunt plaatsen, of een daktuin kunt aanleggen.
Lessenaarsdak
Bij een hellingsgraad boven 15° en een enkel dakvlak, spreken we van een lessenaarsdak in plaats van een plat dak. Deze dakvorm zorgt ervoor dat het regenwater makkelijk kan wegstromen en heeft hierbij ook maar een enkele dakgoot nodig. Het is een sterk daktype met veel mogelijkheden qua helling, plaatsing en vorm. Omdat de helling gelijk blijft, kun je de ruimte eronder hierop indelen en zo geen loze ruimte creëren. Voor een moderne look kun je kiezen voor een verspringend lessenaarsdak, waarbij de twee lessenaarsdaken in de hoogte verschillen en je in de ruimte tussen de daken extra lichtinval kunt realiseren.
Zadeldak
Een zadeldak zul je het meest tegenkomen, omdat deze in het verleden erg vaak is gebruikt voor woningen en ook gewoon het meest zichtbaar is. Dit is de eerste soort hellende daken en ook de meest simpele. Het zadeldak bestaat uit twee dakvlakken, die in een omgekeerde V op het huis worden gelegd en hierdoor zijn zadeldaken een van de meest sterke en eenvoudige dakconstructies. De hellingsgraad is minstens 15°, waardoor je zelf de grootte en precieze vorm van het zadeldak kunt kiezen. Hoe hoger de hellingsgraad bij zadeldaken, hoe minder ruimte je onder het dak zult hebben, dus let daar wel op. Je hebt hierbij meerdere dakgoten nodig, een aan elke dakvlak, maar dan is deze vorm ook goed bestand tegen regen en wind.
Schilddak
Zadeldaken komen in verschillende vormen, waar het schilddak eentje van is. In plaats van twee dakvlakken heeft het schilddak er vier. De standaard dakvlakken van de zadeldaken zijn hier de belangrijkste van, maar aan de voor- en achterkant heeft een schilddak wat kleinere dakvlakken, die een soort schild over het woning vormen. Dit zorgt voor betere waterafvoer en maakt het dak erg goed bestand tegen stormen. Je hebt hierbij vaak geen driehoekige dakvlakken, omdat de lange zijde anders niet aansluit op de korte zijdes.
Tentdak of puntdak
Een tentdak en puntdak zijn eigenlijk hetzelfde. Hiervoor heb je vier dakvlakken die in een punt samen komen. Deze dakvlakken hoeven niet dezelfde grootte te zijn, maar belangrijk is wel dat deze in een punt samen komen. Omdat hiervoor vaak een redelijk steile hellingsgraad nodig is, zal er weinig bruikbare ruimte onder een tentdak zijn en wordt het vaak voor langere en oudere gebouwen gebruikt. Je krijgt wel een unieke uitstraling met een tentdak, wat het grootste voordeel van deze dakvorm is.
Verschillende dakvormen per soort dak
De eerder genoemde daktypes zijn de grotere categorieën, maar vaak kan in deze soorten nog meer onderscheid worden gemaakt. Er zijn veel vormen en soorten van daken beschikbaar, waarin ook de opbouw van de dakconstructie anders kan zijn. Door bekend te zijn met de verschillende opties, sta je een stuk sterker wanneer je de keuze moet maken voor een nieuw soort dak.
Wat voor type zadeldak zijn er?
Niet alleen is een zadeldak het meest voorkomende soort dak, er zijn ook veel variaties te vinden bij zadeldaken. Door twee dakzijden toe te voegen kun je al bijvoorbeeld een puntdak of schilddak maken. Wanneer je de dakvlakken op bepaalde punten knikt, kun je ook nieuwe vormen creëren. Als de uiteinden schuin aflopen en extra steile onderste vlakken creëren, spreek je van een wolfsdak. Een knik halverwege het dakvlak zorgt dan weer voor een mansardedak, waar je eigenlijk vier rechtshoekige vlakken maakt. Ook de basis van de dakconstructie kan een verschil maken in de soort. Wanneer er vanuit de gordingen wordt gewerkt, heb je een gordingendak, in tegenstelling tot een spantendak als er vanuit de spanten wordt opgebouwd.
Welke soorten platte daken zijn er?
Het grootste verschil tussen de verschillende soorten platte daken is waar de laag isolatie is geplaatst. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen een koud dak, warm dak en omgekeerd dak. Bij een koud dak is de isolatie aan de binnenkant van het dak geplaatst. Hierbij wordt de dakconstructie zelf niet beschermd tegen de weersomstandigheden. Een warm dak heeft juist de isolatie bovenop het dakbeschot, waardoor je minder risico loopt op beschadigingen. Een omgekeerd dak heeft de isolatie helemaal bovenaan liggen, zelfs bovenop de dakbedekking. Deze wordt op zijn plek gehouden door een ballast laag. Daken met een helling kun je ook op meerdere manieren isoleren, maar dit maakt weinig uit voor welk type het is.
Wat voor soort dakbedekking is er voor de daktypes?
Net als dat er veel verschillende soorten dakvormen zijn, kun je ook tussen veel soorten dakbedekking kiezen voor op deze daken. Niet alle soorten dakbedekking zijn geschikt voor alle daktypes, waardoor welke dakbedekking je kiest erg afhankelijk kan zijn van welk dak je laat plaatsen.
Mastiek, bitumen en EPDM dakbedekking
Een mastiek dak werd vroeger erg vaak gebruikt voor platte daken, omdat het makkelijk te plaatsen is en hiermee het dak afgedekt kon worden. Tegenwoordig wordt dit niet meer gebruikt en is het vervangen door bitumen en EPDM, die niet alleen beter zijn als dakbedekking, maar ook een stuk veelzijdiger. Dit zijn de beste opties voor dakbedekking bij platte daken en lessenaarsdaken, maar niet voor zadeldaken en andere soorten schuine daken.
Dakpannen en andere opties voor hellende daken
Een van de populairste soorten dakbedekking is toch wel dakpannen, die dan ook vaak worden gecombineerd met het even traditionele zadeldak. Daarentegen zijn er meer opties waar voor kan worden gekozen. Rieten daken zijn ook erg traditioneel, maar andere opties zijn leien, dakpanplaten, zink, zonnepannen en dakshingles. Veel van deze soorten kun je in verscheidene materialen en kleuren vinden, waardoor je jouw dak precies op jouw smaak kunt laten aansluiten. Omdat een hellend dak veel meer zichtbaar is dan platte daken, is dit een groot voordeel.
Groene daken voor plat en schuin dak
Groene daken zijn een mooi en duurzaam alternatief voor andere soorten dakbedekking. Deze kunnen perfect op platte daken of lessenaarsdaken worden geplaatst, maar er zijn tegenwoordig ook groendak opties voor hellende daken. Je kunt kiezen tussen veel soorten groene daken, van een sedumdak dat vooral uit mossen en sedum bestaat, tot een complete extensieve daktuin. Hierdoor kun je het groendak niet alleen aansluiten op jouw soort dak, maar ook op de hoeveelheid tijd die je eraan kunt besteden en zelfs welke planten in het groendak het beste zijn om de biodiversiteit in jouw omgeving te bevorderen. Niet alleen is deze soort goed bestand tegen veel weersomstandigheden, maar het is ook een erg goede manier van isoleren.
Overzetdak
Als je oude dakbedekking aan vervanging toe is, maar je de vorm van jouw dak prima vindt, kan een overzetdak een mooie oplossing zijn, die ook meteen een goede manier van extra isoleren is. Je laat dan als het ware een nieuw dak over je oude dak heen plaatsen, vaak stalen dakpanelen met een coating om ze weersbestendig te maken. Een van de nadelen is dat een overzetdak niet over alle soorten dakbedekking kan worden geplaatst, waardoor het niet altijd een optie is. Dakpannen zijn hier bijvoorbeeld niet geschikt voor.
Soorten daken: vrijblijvende offertes
Het juiste soort dak voor jouw woning kiezen kan een lastige opgave zijn door de vele opties. Wij brengen je door middel van onderstaand formulier in contact met ervaren specialisten, die jou van advies kunnen voorzien.