Een mastiek dak | Waarom kun je deze het best vervangen?

Een mastiek dak kwam vroeger veel voor, maar zien we tegenwoordig niet vaak meer. Hoe komt dit? Wat zijn daarnaast de kenmerken van een mastiek dak en welke alternatieven bestaan er voor platte daken? Ontdek alle informatie in dit artikel!

mastiek dak

Wat betekent mastiek dakbedekking?

Mastiek dakbedekking is een teerachtig materiaal dat wordt gebruikt voor het bedekken van platte daken. Het materiaal kenmerkt zich door de zwarte kleur en gladde structuur. Het werd voornamelijk vroeger gebruikt toen er nog geen andere oplossingen waren voor platte daken, maar tegenwoordig komt het niet veel meer voor op de verschillende soorten daken.  

Levensduur: hoe lang gaat een mastiek dak mee?

Een mastiek dak kan tot wel 30 jaar meegaan en heeft daardoor een goede levensduur. Het materiaal wordt echter al geruime tijd niet meer gebruikt, dus wanneer je nu nog een mastiek dak hebt, zal het waarschijnlijk in slechte staat en verouderd zijn.

De nadelen van mastiek daken

Een mastiek dak heeft verschillende nadelen. Zo is het een kwetsbaar materiaal dat niet goed bestand is tegen diverse weersinvloeden. In de zomer wordt het door de hoge temperaturen vloeibaar en in de winter juist hard en broos. Het dak wordt dan ook niet goed beschermd tegen uv-straling en vocht, waardoor het gevoelig is voor lekkages. Het uitvoeren van een reparatie aan een mastiek dak is echter lastig. Een ander groot nadeel is dat het materiaal slecht is voor de gezondheid. Tijdens het verhitten van mastiek komen er kankerverwekkende stoffen vrij.

mastieke dakbedekking

Mastiek plat dak vervangen

Door de verschillende nadelen komen mastieke daken niet meer vaak voor. Bovendien is er eind jaren zeventig al gestopt met het gebruik van het materiaal, met als voornaamste reden de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Het werd daarom vervangen door andere soorten dakbedekking voor platte daken. Heb je toch nog een mastiek dak? Dan is deze waarschijnlijk in slechte staat en kun je de dakbedekking beter zo snel mogelijk vervangen. Er zijn namelijk betere alternatieven voor je platte dak.

1. Vervangen door EPDM-rubber

Een goed alternatief voor een mastiek dak is EPDM-dakbedekking. Dit rubbermateriaal is op dit moment de populairste dakbedekking voor platte daken. Het grote voordeel is dat het goed bestand is tegen de verschillende weersinvloeden. Dit komt doordat het zeer elastisch is en goed meebeweegt, waardoor scheuren en vervorming voorkomen worden. EPDM heeft daarnaast een lange levensduur en kan wel 50 jaar meegaan. De dakbedekking wordt verlijmd aangebracht op het dak en zorgt voor een naadloze afdichting. Hierdoor kunnen lekkages voorkomen worden. 

2. Vervangen door bitumen dakbedekking

Een andere optie in plaats van een mastiek dak is bitumen. Deze dakbedekking wordt gemaakt van aardolie. Het is net als EPDM aanzienlijk beter bestand tegen de diverse weersomstandigheden dan een mastiek dak. Een ander voordeel van bitumen is dat het eenvoudig aangebracht kan worden door middel van een brander en dat het lekkages tegengaat. Bovendien is het materiaal relatief goedkoop, goedkoper dan EPDM, maar daar staat wel tegenover dat bitumen een kortere levensduur heeft. 

Waar moet je op letten?

Wanneer je een mastiek dak gaat vervangen en andere dakbedekking wilt leggen, zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Het is belangrijk om deze punten goed door te nemen voordat je aan de slag gaat. 

1. Dakconstructie kan beschadigd zijn

Doordat mastiek niet goed beschermt tegen weersinvloeden kan het zijn dat het dak beschadigd is door vocht of dat de dakconstructie te maken heeft gehad met krimpen en uitzetting. Het is daarom belangrijk dat de dakconstructie vooraf goed gecontroleerd wordt voordat er nieuwe dakbedekking geplaatst wordt. 

2. Mastiek verwijderen en afvoeren kan gevaarlijk zijn

Zoals eerder benoemd bevat mastiek stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Deze schadelijke stoffen kunnen tijdens het verwijderen van het materiaal vrijkomen. Daarom moet dit zorgvuldig gebeuren. Je kunt deze klus het best overlaten aan een ervaren dakdekker, die niet alleen het mastiek op de juiste manier van het dak verwijderd, maar het materiaal ook goed afvoert.

3. Afvoer van regenwater moet goed zijn

Wanneer je nieuwe dakbedekking gaat plaatsen op je platte dak, is het belangrijk dat het regenwater goed afgevoerd kan worden. Dit is dus iets om van tevoren rekening mee te houden. Zorg dat het platte dak een goed afschot heeft, zodat je niet te maken krijgt met stilstaand water op het dak. 

4. Laat het dak direct isoleren

Wanneer je toch al een dakdekker hebt ingeschakeld voor het verwijderen van de oude dakbedekking en het aanbrengen van nieuwe, is het aan te raden om ook direct het dak te isoleren. Door het aanbrengen van een nieuwe laag isolatiemateriaal stijgt de isolerende werking van het dak, waardoor je energie kunt besparen en profiteert van een aangenaam binnenklimaat.

Offertes ontvangen voor het vervangen van een mastiek dak?
Vraag offertes aan en ontdek de kosten en opties voor het vervangen van mastieken daken.
arrow Ontvang offertes op maat

Wat is de prijs van het vervangen van een mastiek dak?

De kosten voor het vervangen van een mastiek dak verschillen en zijn onder andere afhankelijk van het type dakbedekking. Zo liggen de gemiddelde kosten van EPDM tussen de € 60 en € 80 per m² en van bitumen tussen de € 40 en € 60 per m². Andere factoren die van invloed zijn op de prijs zijn de hoogte van de arbeidskosten, de complexiteit van de werkzaamheden en de grootte van het dak. 

Mastiek dak vervangen: ontdek de kosten via gratis offertes

Heb je een mastiek dak en wil je deze vervangen? Schakel dan een dakdekker in! Zo ben je verzekerd van een correcte en veilige uitvoering en wordt het oude materiaal op de juiste manier afgevoerd. Bovendien voert een dakdekker van tevoren een grondige dakinspectie uit. Vul ons offerteformulier in, ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.