Dakopbouw laten plaatsen | Opties en prijzen per m2

Een dakopbouw is een fijne manier om extra ruimte en waarde toe te voegen van je woning. Maar wat komt er nou zoal kijken bij het laten plaatsen van een dakopbouw? Welke opties zijn er, wat kost het en wat zijn de voordelen precies? In dit artikel lees je het antwoord op deze vragen en vind je meer informatie over verschillende soorten van een dakopbouw en hun respectievelijke prijzen.

shutterstock_2325419083-1024x684.jpg

Wat wordt precies bedoeld met een dakopbouw?

Een dakopbouw is een constructie die bovenop een bestaand dak wordt geplaatst om extra leefruimte in je woning te creëren. Dit kan zowel op platte als op schuine daken worden gedaan. Een dakopbouw biedt verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een eenvoudige dakkapel of voor een complete extra verdieping. De keuze hangt af van de bestaande vaak houten dakconstructie en van jouw specifieke wensen.

1. Dakopbouw op schuin dak

Bij schuine daken zijn er verschillende mogelijkheden voor een dakopbouw. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten.

Dakkapel opbouw

Een dakkapel is één van de meest voorkomende en minst ingrijpende manieren om extra ruimte te creëren op een schuin dak. Het biedt extra licht en stahoogte zonder dat er al te grote aanpassingen aan je dakstructuur moeten worden gemaakt. Dakkapellen kunnen variëren in grootte en stijl. Daarnaast kun je kiezen voor een eenvoudig en functioneel ontwerp, of voor grotere en luxere soorten.

Nokverhoging

Een nokverhoging is een meer ingrijpende aanpassing waarbij de nok (het hoogste punt) van je dak wordt verhoogd. Dit creëert aanzienlijk meer ruimte en kan zelfs geplaatst worden als een volledig nieuwe verdieping. Nokverhogingen zijn ideaal voor woningen met weinig ruimte om te staan op de zolderverdieping.

Verlegde nok

Bij een verlegde nok wordt de nok van het dak verplaatst naar een nieuwe locatie, meestal naar een zijde van het dak. Dit resulteert in een asymmetrische daklijn en creëert extra ruimte aan één zijde van je dak. Deze optie biedt meer ruimte dan een dakkapel, maar is minder ingrijpend dan een volledige nokverhoging.

2. Dakopbouw op plat dak

Een dakopbouw op een plat dak biedt veel flexibiliteit en mogelijkheden. Het is een efficiënte manier om een extra verdieping of kamer aan je woning toe te voegen, zonder dat je complexe dakconstructies nodig hebt. Deze vorm van dakopbouw kan in verschillende stijlen en materialen worden uitgevoerd, afhankelijk van jouw wensen en de bestaande dakstructuur.

Wat kost een dakopbouw gemiddeld per m2?

Gemiddeld kost een dakopbouw rond de € 1.200 per vierkante meter. Echter zijn de kosten van een dakopbouw erg afhankelijk van het type dakopbouw, de afwerking en de gebruikte materialen. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 8.650 en € 10.500 voor de totale dakkapel. Een kunststof, prefab dakkapel is de goedkoopste variant en voor zinken, prefab dakkapel betaal je de hoogste prijs.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

De voordelen van een dakopbouw

Een dakopbouw biedt een aantal verschillende voordelen, namelijk:

  • Extra leefruimte: Ideaal voor een extra slaapkamer kantoor of speelkamer. Een dakopbouw kan dienen als een volwaardige extra woonlaag.
  • Verhoogde woningwaarde: Een dakopbouw kan de waarde van huis laten toenemen. Extra ruimte wordt namelijk gezien als een groot pluspunt, wat ervoor zorgt dat je huis aantrekkelijker wordt op de woningmarkt.
  • Meer licht en ventilatie: Extra ramen zorgen voor meer daglicht en ventilatie in je woning. Dit zorgt ervoor dat de woonkwaliteit van je huis toeneemt.
  • Kostenbesparing: Verhuizen is duurder en ingewikkelder dan een dakopbouw. Zo bespaar je onder andere de makelaarskosten, verhuiskosten en andere uitgaven die komen kijken bij het verhuizen naar een grotere woning.
  • Aanpasbaarheid: Een dakopbouw kan in verschillende stijlen en materialen worden gerealiseerd, zodat het past bij je huidige woning en je persoonlijke smaak.

Hoe wordt een dakopbouw gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om een dakopbouw te realiseren. De keuze hangt af van je budget, de beschikbare tijd en de gewenste afwerking. Hieronder lees je meer informatie over een prefab dakopbouw en een casco dakopbouw.

Optie 1: Prefab dakopbouw

Een prefab dakopbouw wordt in de fabriek geproduceerd en vervolgens op de bouwplaats in elkaar gezet. Deze methode is snel, efficiënt en vaak goedkoper dan een dakkapel op maatwerk. Een prefab dakopbouw biedt consistente kwaliteit en kan binnen een paar dagen worden geplaatst, het is namelijk een dakopbouw met een licht gewicht. Ook is een prefab dakopbouw beschikbaar in verschillende stijlen en afwerkingen, zodat je er altijd wel een vindt die bij de uitstraling van jouw woning past.

Optie 2: Casco dakopbouw

Bij een casco dakopbouw wordt alleen de ruwbouw van de dakopbouw geplaatst. De verdere afwerking, zoals isolatie, elektra en interieurafwerking, wordt later gedaan. Dit zorgt voor flexibiliteit als het gaat om de afwerking. Bovendien kan het kostenbesparend zijn wanneer je een deel van de afwerking zelf wil doen. Een ander voordeel van een casco dakopbouw is dat het je de mogelijkheid geeft om de afwerking volledig naar je eigen smaak te laten doen.

Heb je een vergunning nodig voor een dakopbouw?

In de meeste gevallen heb je inderdaad een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een dakopbouw. De eisen en procedures kunnen verschillen per gemeente, maar vaak moet je een bouwtekening en constructieberekening indienen. Het is belangrijk om dit vooral te regelen zodat je vertraging van het bouwproces en extra kosten kunt voorkomen. De vergunningsprocedure kan namelijk enkele weken tot maanden in beslag nemen, afhankelijk van de complexiteit van het project en de lokale regelgeving.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.