Bitumen dak repareren | Zelf of laten doen? Wat kost het?

Schade aan een bitumen dak kan het beste zo snel mogelijk worden opgelost. Lekkages kunnen de dakconstructie na verloop van tijd ongemerkt steeds verder aantasten. Kun je een bitumen dak zelf repareren? En wat kost het repareren van een bitumen dak als je het uit wil besteden? Je leest het hier!

Hoe repareer je dakleer?

Een bitumen dak wordt ook wel dakleer genoemd. Dakleer wordt op verschillende manieren gerepareerd. Hoe je het beste een bitumen dak herstelt is afhankelijk van de omvang van de schade. 

Een kleine reparatie kun je prima zelf uitvoeren, terwijl je het vervangen van bitumen dakbedekking misschien beter kunt uitbesteden aan een dakdekker. 

Kleine reparatie of lekkage?

Een kleine beschadiging kun je vaak in een handomdraai dichten op de volgende manier:

 • Maak de ondergrond grondig schoon
 • Snij op de plek van de beschadiging het dakoppervlak kruislings in, het dakbeschot wordt nu zichtbaar
 • Smeer met een plamuurmes het dakbeschot op de plek van de beschadiging ruim in met reparatiepasta
 • Vouw de bitumen punten dakbedekking weer terug en duw ze stevig aan
 • Breng reparatiepasta aan op de naden
 • Duw stroken glasvlies in de pasta en breng nogmaals een laag reparatiepasta aan
 • Controleer of water nog door het dakoppervlak kan dringen
Bitumen dak repareren

Wat te doen bij grotere schade of slijtage?

Als een groot gedeelte van de bitumen dakbedekking is beschadigd kun je ervoor kiezen om het dakleer plaatselijk te repareren. Dat is een prima oplossing op de korte termijn, maar je loopt het risico dat er na verloop van tijd toch weer problemen ontstaan. Het is dan verstandiger om het dakleer volledig te laten vervangen. 

Hoe repareer je een lekkend dak?

Een lekkend dat wordt over het algemeen op dezelfde manier gerepareerd. Eerst wordt de omvang van de lekkage bekeken. Vervolgens wordt besloten of de lekkage plaatselijk wordt hersteld of dat het dakleer helemaal vervangen moet worden.

Het is hierbij wel belangrijk dat je het dakbeschot eerst goed controleert. Zeker bij langdurige lekkages kan het vocht de constructie hebben aangetast. Om verdere vochtproblemen te voorkomen moet de plek van de lekkage eerst droog zijn voordat je het kunt repareren. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Wat kost het herstellen van een plat dak met bitumen?

Voor het repareren van een kleine beschadiging kun je reparatiekits in de bouwmarkt kopen. Deze herstelkits kosten gemiddeld € 30 tot € 40 per klus. Wanneer de bitumen dakbedekking van het hele dak volledig vervangen moet worden kost dit gemiddeld € 60 per vierkante meter.

Door verschillende offertes te vergelijken kom je erachter wat een dakdekkersbedrijf ongeveer kost.

Hoe vaak moet je bitumen op een dak laten vervangen?

Een bitumen dak heeft een levensduur van ongeveer 30 jaar. Na verloop van tijd ontstaan tekenen van slijtage of begint het dak mogelijk te lekken. Het is aan te raden om het dak na deze tijd te vervangen. Zo voorkom je dat er door een lekkage grotere problemen ontstaan. 

Onder invloed van uv-straling en neerslag slijt het bitumen dakoppervlak langzaam. Als je merkt dat het bitumen dak ver voor de beoogde levensduur slijt is het verstandig om de oorzaak te achterhalen. 

Zo kan slechte afwatering en plasvorming er op den duur voor zorgen dat het bitumen oppervlak eerder scheurt.

Bitumen dak repareren

Hoe voorkom je een daklekkage?

Je kunt een daklekkage niet volledig voorkomen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om slijtage op tijd te signaleren. Controleer het dakoppervlak bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd op scheurtjes. Door scheurtjes op tijd dicht te smeren blijft het bitumen dak beter bestand tegen neerslag en voorkom je lekkages. 

Deze periodieke inspectie is een goed moment om het dak meteen te onderhouden. Haal bladafval weg en zorg ervoor dat de afvoer goed vrij blijft. 

Coating of reparatiepasta voor reparatie?

Bij het uitvoeren van kleine reparaties aan een bitumen dak kun je kiezen tussen een coating of een reparatiepasta. Welke optie je moet kiezen is afhankelijk van de soort beschadiging. 

Voor lichte slijtage kun je vaak beter een coating gebruiken. Met deze dakcoating leg je een kleine beschermlaag over het bitumen dak heen. Kleine scheurtjes worden hiermee hersteld.

Bij echte schade is het beter om reparatiepasta te gebruiken. Door het dakoppervlak kruislings in te snijden en in te smeren met reparatiepasta kun je gaten in het dakleer volledig dichten. Zo kun je op een professionele wijze het dak renoveren.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Waarop letten bij het repareren van een bitumen dak?

Voordat je zelf een bitumen dak gaat repareren is het verstandig om rekening te houden met een aantal aandachtspunten: 

 • Zelf doen of uitbesteden: door het bitumen dak zelf te repareren kun je op de kosten besparen, maar een ervaren dakdekker levert waarschijnlijk beter werk af.
 • Droog weer: een bitumen dak moet bij droog weer gerepareerd worden. Als je niet op droog weer wacht loop je het risico dat de scheuren of gaten niet goed gedicht worden.
 • Materialen: bij het herstellen van een bitumen dak is goedkoop duurkoop. Gebruik de juiste materialen om een perfecte hechting te garanderen.
 • Controleer de dakconstructie: voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om de conditie van de dakconstructie te controleren. Een versleten dakconstructie vraagt meer herstelwerk.
 • Afwatering: check na het repareren van het bitumen dak of neerslag nog goed weg kan lopen. Zorg ervoor dat de weg naar de afvoer volledig vrij is.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.