Loodslabben vervangen | Wanneer laten vernieuwen? + Kosten en stappenplan

Lood kan na lange termijn slijten en verouderen, wat kan zorgen voor een lekkage. Om dit te voorkomen moet je op tijd de loodslabben vervangen. Dit kun je op twee manieren doen: het vervangen of de lintvoeg uitfrezen.

loodslabben vervangen

Wat zijn loodslabben?

Loodslabben zijn de donkere stroken die op de dakbedekking geplaatst zijn, loodslabben beschermen het dak tegen vocht en kunnen daarnaast ook isolatie bieden. Je vindt loodslabben op verschillende onderdelen op het dak terug. Loodslabben zorgen voor een goede afdichting, die ervoor zorgt dat er geen lekkage kan ontstaan.

Voordelen van lood

Naast de goede afdichting die lood biedt, zijn er ook nog andere voordelen:

  • Lood is een enorm duurzaam materiaal.
  • Lood gaat gemiddeld 30 tot 40 jaar mee en heeft dus een uitstekende lange levensduur.
  • Lood is makkelijk aan te brengen, doordat het een flexibel materiaal is.
  • Lood is aan te brengen op verschillende dakoppervlakken.
  • Het lood kan eenvoudig hergebruikt worden.
  • Lood kan moeilijk aangetast worden door weersomstandigheden.
  • Door de stevigheid van het materiaal is het ook een goed isolatiemateriaal.

Nadelen van lood

Naast bovenstaande voordelen kent lood ook een aantal nadelen:

  • Lood kan broos worden en barsten.
  • Lood is ook gevoelig voor oxidatie.
  • Lood is moeilijk toe te passen op platte daken.
  • Dit materiaal is slecht voor het milieu. 
  • Lood is relatief zwaar, waardoor het moeilijk te verwerken kan zijn.
  • De prijzen voor lood kunnen flink variëren.

Wat betekent het als het lood broos wordt?

Wanneer het lood niet meer een optimale werking heeft, wordt er gesproken van broos lood. Het lood kan hierna gaan barsten, waardoor er lekkages kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat je de loodslabben tijdig inspecteert en op tijd monteert of vervangt, zo voorkom je broos lood. Je kunt de volgende tips gebruiken om broos lood te voorkomen:

  1. Vervang het lood wanneer er sprake is van broos lood: Wanneer je last hebt van broos lood, is het verstandig om het lood gelijk te vervangen in plaats van te repareren. Wanneer je het oude lood gaat repareren kan de situatie verslechteren.
  2. Zorg voor de juiste materialen: Lood is een kwetsbaar materiaal en moet met de juiste materialen en technieken bewerkt worden. Wees voorzichtig wanneer je het lood gaat vervangen.
  3. Zorg voor een goede voorbereiding: Het is verstandig om je goed voor te bereiden voor deze klus. Zorg er dus voor dat je beschikt over de juiste veiligheidskleding en dat de omliggende materialen goed beschermd zijn tegen eventuele beschadigingen. 

Is het lood erg beschadigd of is er sprake van veel lood? Dan is het slim om een ervaren dakdekker in te schakelen. Hij beschikt over de juiste kennis en zorgt ervoor dat de klus correct wordt uitgevoerd.

Wanneer een loodslab vervangen?

Na een bepaalde tijd (ongeveer na 30 à 40 jaar) moet moet lood vervangen worden, het lood kan bijvoorbeeld gaan verouderen of broos worden. Hieronder staat wanneer je loodslabben moet vervangen:

  • Wanneer het bestaande lood versleten is:  Het lood kan slijten, wanneer de huidige loodslab te dun wordt. Het gevolg hiervan kan zijn dat de loodslabben niet meer goed functioneren, zo kan regenwater makkelijk naar binnendringen en kan leiden tot schimmel en houtrot. 
  • Als de loodslabben slecht gemonteerd zijn: Loodslabben kunnen ook verkeerd geplaatst worden, dit is vaak het geval wanneer je zelf loodslabben plaatst. Wanneer er sprake is van een slechte plaatsing van loodslabben kan dit leiden tot vochtproblemen, verlies van isolatiewaarde en uiteindelijk tot lekkages. Wanneer er kans is op terugkerende lekkages is het verstandig om de loodslabben te vervangen.

Daklood vervangen of repareren?

Je kunt ervoor kiezen om het daklood te repareren, maar vaak wordt ervoor gekozen om de loodslabben te vervangen. Deze keuze wordt gemaakt, omdat het belangrijk is dat het dak waterdicht is, zodat er geen schimmels en/of houtrot kan ontstaan.

Loodslab vervangen

Hoe vervang je het lood? [Stappenplan]

Het vervangen van lood moet met enige voorzichtigheid uitgevoerd worden. Lood is namelijk een kwetsbaar materiaal. Je kunt op twee manieren loodslabben vervangen. De gebruikelijkste optie is het vervangen van de draden van het binnenblad. Dit zijn de verschillende opties stappen bij dit type dakrenovatie:

  1. Zo kun je het oude daklood vervangen met nieuw daklood.
  2. De tweede optie is om de lintvoeg uit te frezen.

Oud daklood vervangen

  1. Stap 1: Eerst wordt het oude kapotte lood verwijderd, dit wordt gedaan door een professional. Hij verwijdert de mortel die de loodslab op zijn plaats houdt.
  2. Stap 2: Hierna wordt de voeg schoongemaakt en weer opgevuld.
  3. Stap 3: Nadat de specie goed opgedroogd is, brengt de vakman primer aan en bereid hij de nieuwe loodslab voor. Hij snijdt deze op maat.
  4. Stap 4: Vervolgens plaatst de vakman nieuw daklood tussen de schoorsteen en het dak. 

De lintvoeg uitfrezen

De lintvoeg is de horizontale voeg bij metselwerk. Bij deze methode wordt deze lintvoeg er uitgefreesd.

  1. Stap 1: De vakman verwijdert eerst de oude loodslabben en snijdt de lintvoeg er helemaal uit. 
  2. Stap 2: Hierna meet en snijdt de vakman de nieuwe loodslab. Hierna wordt het lood teruggeplaatst en vastgezet met een speciale klem.
  3. Stap 3: Als laatste snijdt de vakman de lintvoeg er uit. Deze wordt afgewerkt met specie met dezelfde kleur als het voegwerk.

Wat kost een loodslab vervangen?

Lood is een duur materiaal. Naast dat het een duur materiaal is kunnen deze prijzen flink variëren, exacte kosten zijn hierdoor moeilijk te bepalen. Wil je meerdere loodslabben vervangen? Werk dan in grote stukken, zo zijn ze sneller klaar. Een loodslab vervangen kan gemiddeld € 100 en € 200 per strekkende meter kosten, inclusief materiaal en arbeidskosten. Waar deze kosten afhankelijk van zijn, staan hieronder.

Waarvan hangt de prijs af?

De prijzen voor het vervangen van lood hangen af van:

  • De methode van loodslab vervangen,
  • De huidige prijs van lood
  • De moeilijkheid van de klus.
Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Aandachtspunten bij het vernieuwen van loodslabben

Net zoals bij iedere klus zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. Waar je precies op moet letten bij het vernieuwen van loodslabben staat hieronder beschreven:

1. Ook lood op dakkapel, schoorsteen en meer

Je kunt lood op alle onderdelen van het dak terugvinden. Al het lood dat op deze onderdelen te vinden is, moet allemaal onderhouden, geïnspecteerd en af en toe vervangen worden. Je kunt lood vinden op of rondom:

  • Rondom de kachelpijpen
  • Bij kozijnen
  • Bij dakramen
  • Rondom jouw dakkapel
  • Onder de nok
  • Bij de schoorsteen

2. Lange levensduur en waterdicht

Lood wordt vaak gebruikt omdat het lang meegaat, lood heeft namelijk een levensduur van 30 tot 40 jaar wanneer het goed onderhouden wordt. Daarnaast is lood een zwaar genoeg materiaal om harde wind en andere hevige weersomstandigheden te doorstaan. Lekkages worden ook voorkomen, wanneer je loodslabben plaatst, het is een waterdicht materiaal.

3. Niet goed of gezond voor het milieu

Lood is geen erg milieuvriendelijk materiaal en kan zelfs gevaarlijk zijn bij te veel contact. Ook moet het goed behandeld worden om oxidatie te voorkomen. Het is dus uitermate belangrijk om ervoor te zorgen dat als je lood gebruikt, je hier goed voor zorgt om de risico’s en het effect op het milieu te verminderen. Er zijn alternatieven indien daar de voorkeur aan wordt gegeven.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.