Dak van je woning verhogen? | Ontdek de voordelen en kosten   

Het verhogen van een dak kan de ruimte in huis een flink stuk groter maken. De kosten hiervoor verschillen per situatie, bijvoorbeeld van welk materiaal het dak is, wat voor verhoging je wilt en of het gaat om een plat dak of een schuin dak.

Hoeveel kost een dak verhogen?

Het verhogen van een hellend dak kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een dakkapel toe te voegen aan je woning of door het schuine dak om te zetten naar een ander type dak. De kosten verschillen dan ook per type. Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer deze prijzen:

 • Dakkapel: € 3.000 – € 4.500
 • Enkelzijdige nokverhoging: € 7.000 – € 12.000
 • Dubbelzijdige nokverhoging: € 12.000 – € 17.000
 • Van schuin dak naar plat dak: € 15.000 – € 25.000
 • Van schuin dak naar mansardedak: € 15.000 – € 25.000

Dan is er ook nog de optie om een plat dak te verhogen, ook hier horen weer andere kosten bij. Bij het verhogen van een plat dak gaat het vaak om het toevoegen van een extra verdieping. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de € 25.000 en € 30.000, dit is inclusief plaatsing en btw. De precieze kosten zullen door een installateur berekend kunnen worden. Deze hangen af van onder andere de grootte van de uitbreiding, het materiaal dat gebruikt wordt en eventuele extra opties.

Schatting van de kosten

 • Klein schuin dak (30 m²): € 15.000 – € 20.000
 • Middelgroot schuin dak (60 m²): € 25.000 – € 35.000
 • Groot schuin dak (100 m²): € 40.000 – € 50.000
 • Plat dak: € 25.000 – € 30.000

Is een dakverhoging of nokverhoging vergunningsvrij?

Voor het verhogen van je dak heb je altijd een vergunning nodig, dit geldt niet voor dakkapellen die je niet kunt zien vanaf de straat die het uiterlijk van de woning niet veranderen. Let op, de dakkapel mag niet hoger zijn dan 1 meter 75. Wanneer je een vergunning aan gaat vragen, dan heb je hulp van een architect of van een bouwkundige nodig. Deze professionals controleren je woning en bepalen of er extra versteviging nodig is, waardoor het dak op een goede manier verhoogd zal kunnen worden.

Het is altijd verstandig om vooraf onderzoek te doen en om offertes aan te vragen bij een professional, zij kunnen je namelijk helpen bij het maken van de juiste keuze en kunnen je de juiste informatie geven. Ben je er uit welke optie het wordt en ga je een vergunning aanvragen? Dan zal je dit zelf moeten doen bij de gemeente, waarbij een architect zal kijken of de woning het extra gewicht kan dragen en of het een verantwoorde optie is.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Wat zijn de voordelen van je dak laten verhogen?

 1. Extra vloerruimte: Door de dakhelling hoger te laten beginnen of steiler te maken, krijg je meer beloopbare vloer. Zowel bij een dakkapel als bij een extra verdieping krijg je meer vloeroppervlakte in je woning.
 2. Extra kamer(s): Met een dakverhoging kun je zelf de functie en indeling van de nieuwe ruimte kiezen, waardoor je in feite een nieuwe ruimte hebt. Deze ruimte kun je vervolgens precies indelen zoals jij dat wilt.
 3. Meer lichtinval: Door je dak te verhogen kunnen er extra ramen geplaatst worden, wat zorgt voor meer daglicht binnen en zorgt voor een beter zicht vanuit het raam. Dit vergroot het ruimtegevoel in je woning.
 4. Waardeverhoging van je woning: Extra woonruimte verhoogt de waarde van je huis. Mocht je de woning gaan verkopen, dan zorgt dit voor een hogere opbrengst.
 5. Extra uitstraling: Met een uitbouw, opbouw of prefab dakkapel kun je de uitstraling van je woning veranderen en een uniek karakter geven.
Dak-verhogen.jpg

Hoe werkt het verhogen van een bestaand dak?

Het verhogen van een bestaand dak is een ingewikkeld project dat gedaan moet worden door een professional. Hoe je precies te werk gaat, verschilt per type woning en per type dak. Bij een plat dak wordt het bestaande dak weggehaald en wordt er een nieuw, hoger dak geplaatst. Bij een schuin dak wordt juist de nok verhoogd door de spanten in het dak te verbeteren of door te vervangen. Hierna wordt er een nieuw dak met eventueel een andere hellingshoek of isolatie geplaatst.

Voor het vervangen van een bestaand dak zijn er twee mogelijke opties, namelijk prefab of op maat. Prefab daken zijn goedkoper en sneller te plaatsen, maar doordat deze vooraf gemaakt zijn is er minder keus kwa afmetingen of kwa kleur. Deze keuzes heb je allemaal wel bij een dak op maat, maar deze optie is dan ook een stuk duurder. De eerste stap is dus om te bedenken wat je wilt, hoe je het wilt, of dit mogelijk is en of er een vergunning voor nodig is.

De tweede stap is voor de aannemer om de dakconstructie op te meten, de bestaande dakbedekking en het isolatiemateriaal weg te halen en het maken van wat in het huidige dak. Hierna zal de dakverhoging worden geplaatst. Heb je gekozen voor een prefab optie, dan zal deze compleet met afwerking gemonteerd worden, bij een dak op maat wordt alles ter plaatse in elkaar gezet. De buitenkant kan worden afgewerkt met dakisolatie, dakbedekking of met gevelbekleding. Eventueel kun je zelf de binnenkant afwerken om kosten te besparen.

Verhogen van een hellend dak

Verhogen van een hellend dak wordt ook wel dakopbouw genoemd en kan op verschillende manieren gedaan worden. Wanneer dit gedaan wordt, krijg je meer ruimte in de woning en krijg je meer lichtinval. Het is belangrijk om vooraf te weten welke optie het best past in jouw situatie. Laten we eens kijken naar de beschikbare opties.

 1. Dakkapel: Een van de populairste keuzes is die van een dakkapel, hierbij wordt een deel van een schuin dak verhoogd. Hierdoor krijg je extra ruimte in de kamer, zonder dat de nok verhoogd hoeft te worden. De kosten van een dakkapel liggen ongeveer tussen de € 3.000 en € 4.500.
 2. Enkelzijdige nokverhoging: Een enkelzijdige nokverhoging is een optie waarbij de nok van één kant van het dak verhoogd wordt, dit is goedkoper dan een dubbele nokverhoging. Echter is een enkelzijdige nokverhoging minder mooi en het brengt relatief minder ruimte op. De kosten hiervoor liggen tussen de € 7.000 en € 12.000.
 3. Dubbelzijdige nokverhoging: Een dubbelzijdige nokverhoging lijkt erg op de enkelzijdige, maar dan zoals de naam al zegt aan twee kanten van het dak. Hierdoor krijg je meer ruimte en krijgt je ruimte een mooiere uitstraling. De kosten hiervoor liggen tussen de € 12.000 en € 17.000.
 4. Schuin dak naar plat dak: In sommige gevallen kan een schuin dak deels worden veranderd in een plat dak. Hierdoor krijgt de ruimte een nieuwe functie (bijvoorbeeld een dakterras) en kom je uit op lagere kosten. De kosten hiervoor liggen tussen de € 15.000 en € 25.000.
 5. Mansardedak: De laatste beschikbare optie is een schuin dak dat wordt veranderd in een mansardedak, dit zorgt voor extra ruimte en een mooie uitstraling van het dak. Dit is wel een duurdere optie, de kosten liggen namelijk tussen de € 15.000 en € 25.000.

Verhogen van een plat dak

Het verhogen van een plat dak kan zorgen voor een extra leefruimte die bijvoorbeeld gebruikt kan worden als een dakterras. Het verhogen van een plat dak zorgt namelijk voor meer ruimte in huis en kan je woning daardoor extra functies geven. Wel zijn er verschillende onderdelen waar op gelet moet worden. 

Ten eerste is het belangrijk dat de constructie stevig genoeg is om een plat dak te verhogen, anders zal dit voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Daarnaast is de keuze voor welk materiaal je zal gebruiken belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kunststof, deze optie is licht van gewicht en heeft weinig onderhoud nodig. Hout is ook een goede optie. Een derde optie is steen, let hierbij wel op dat dit zwaarder is, waardoor er vaak extra versteviging nodig is.

Om de constructie waterdicht te maken en de beste werking van isolatie te krijgen, wordt vaak EPDM gebruikt, maar ook bitumen is een goede optie. Bovenal is het belangrijk om een optie voor isolatie te kiezen die goed past bij de situatie, want dit zal zorgen voor een duurzamere woning.

Het verhogen van een plat dak is minder ingewikkeld dan bij een schuin dak. Het bestaande dak wordt weggehaald en vervangen door een nieuw, hoger dak, vaak met extra isolatie. Advies van een ervaren dakdekker helpt bij het kiezen van de beste materialen en opties die passen bij jouw woning.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Materialen voor dakverhoging

Wanneer je materialen gaat kiezen voor een verhoging van het dak, zijn er vele verschillende opties beschikbaar. Elke optie heeft zijn eigen kenmerken en bijbehorende prijzen. De kosten van een dakverhoging kunnen hoog zijn, maar verhoogt de waarde van je woning en zorgt voor extra woonruimte. Het wordt aangeraden om een professional in te schakelen om te kijken naar de beste optie. Laten we eens kijken naar de algemene opties:

 • Kunststof: Het voordeel van kunststof is dat het bestand is tegen allerlei soorten weersomstandigheden, er is weinig onderhoud nodig en het materiaal heeft een lange levensduur. De prijs ligt tussen de € 50 en € 80 per vierkante meter.
 • Hout: Hout heeft een natuurlijke uitstraling, is makkelijk aan te passen en het dak is makkelijk schoon te maken of te repareren indien nodig. De prijs ligt tussen de € 70 en € 100 per vierkante meter. 
 • Steen: Steen is een duurzaam materiaal en heeft erg goede isolatie, maar is duurder dan andere materialen. De prijs ligt namelijk tussen de € 100 en € 150 per vierkante meter. 

1. Materialen voor een woning met schuin dak

 • Kunststof: Kunststof is goedkoop, licht van gewicht en heeft weinig onderhoud nodig. Doordat het licht is, zorgt het niet voor belasting voor de woning en bovendien is het beschikbaar in verschillende kleuren.
 • Hout: Hout is een duurzame optie en is gemakkelijk te plaatsen. Bovendien heb je bij hout een hoop verschillende mogelijkheden voor de afwerking.
 • Metselwerk: De meest duurzame, maar ook duurste optie is metselwerk. Dit past bij de stijl van de rest van de woning, maar heeft vaak extra versteviging van de woning nodig door het gewicht.

2. Materialen voor een huis met plat dak

 • Kunststof: Kunststof is goedkoop, licht van gewicht en heeft weinig onderhoud nodig. Doordat het licht is, zorgt het niet voor belasting voor de woning en bovendien is het beschikbaar in verschillende kleuren.
 • Hout: Hout is een duurzame optie en is gemakkelijk te plaatsen. Bovendien heb je bij hout een hoop verschillende mogelijkheden voor de afwerking.
 • Steen: De duurste, maar een van de mooiere opties is die van steen. Je kunt de stijl van je woning precies terug laten komen, wat zorgt voor één geheel en een mooie uitstraling.

Offerte

Wanneer je een offerte aan gaat vragen zijn er verschillende aspecten waar je op dient te letten, bijvoorbeeld je eigen wensen, budget en de eigenschappen van de woning. Vaak is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar na verloop van tijd is dit vaak niet de goedkoopste optie door onderhoud wat sneller nodig is of door een werking die niet goed aansluit bij jouw woning. Hierdoor is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de beschikbare opties waardoor je beter een keuze kunt maken voor jouw situatie op basis van je eigen wensen en de eigenschappen van de woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.