Hoe je dak renoveren? | Wat zijn de kosten? + Opties en tips

Het renoveren van een dak is een ingrijpende klus. Om je zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op een dakrenovatie is het handig om te weten op welke kosten je kunt rekenen welke voorbereidingen je moet treffen. Ontdek alles wat je moet weten over het renoveren van een dak!

Heeft mijn dak een renovatie nodig?

Een dak moet gerenoveerd worden op het moment dat kleine reparaties niet meer volstaan. Denk bijvoorbeeld aan een grote lekkage, scheuren in de constructie of beschadigde dakbedekking. Een dakdekker kan bij de inspectie inschatten of je een dakrenovatie nodig hebt.

Wat kost het renoveren van een dak?

Hoe duur het is om je dak te laten renoveren hangt af van een aantal factoren. Zo is een hellend dak vaak goedkoper te renoveren dan een plat dak. Ook het type klus is van invloed op de prijs.

Type klusHellend dakPlat dak
Vervangen dakbedekking€ 20 – € 120 per m²€ 40 – € 200 per m²
Plaatsen overzetdak€ 50 – € 65 per m²
Complete renovatieVanaf € 175 per m²Vanaf € 175 per m²

Wat kost een plat dak renoveren?

Het volledig renoveren van een plat dak kost in de praktijk gemiddeld € 175 per vierkante meter. Als je enkel de dakbedekking wil vervangen ligt dat bedrag tussen de € 40 en € 200 per vierkante meter

Hoewel platte daken in aanleg vaak goedkoper zijn dan hellende daken zijn platte daken niet per se goedkoper om te renoveren.

Onder invloed van het weer slijt de dakbedekking op een plat dak relatief snel. Bij lekkages is het een optie om plaatselijk schade te repareren, maar vaak is het verstandiger om het hele dak te renoveren. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Wat kost dakrenovatie van een hellend dak?

Een complete dakrenovatie van een schuin dak kost je gemiddeld € 175 per vierkante meter. De dakbedekking van een hellend dak vernieuwen kost je zo’n € 20 tot € 120 per vierkante meter

Bij het kiezen van nieuwe dakbedekking voor een hellend dak heb je behoorlijk veel keuze. Veel mensen kiezen voor dakpannen, maar ook leien, riet en dakpanplaten zijn populaire keuzes. Iedere soort dakbedekking heeft een eigen prijskaartje, je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil.

Renoveren van hellende daken: mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop je hellende daken kunt renoveren. De meest voorkomende renovatie is het toevoegen van dakisolatie. Het isoleren van het dak is een van de meest effectieve manieren om een woning duurzamer te maken.

Andere veel voorkomende dakrenovaties zijn het laten plaatsen van een nieuw onderdak, het toevoegen van nieuwe dakbedekking of het laten plaatsen van een overzetdak.

1. Dakisolatie 

Het laten plaatsen van dakisolatie is enorm populair. Door isolatie aan het dak toe te voegen gaat er minder warmte via het dak verloren. Het voordeel daarvan is dat je minder stookt, je minder energiekosten betaalt en het wooncomfort fors toeneemt.

De meest eenvoudige manier om het dak te laten isoleren is via de binnenzijde. Bij deze methode wordt de isolatielaag tussen bestaande houten balken in het dak geplaatst. Minerale wol en isolatieplaten zijn hier uitermate geschikt voor. Via de binnenzijde isoleren is vaak goedkoper dan via de buitenzijde.

Toch heeft isoleren via de buitenzijde zijn eigen voordelen. Je kunt op deze wijze namelijk een ononderbroken schil als beschermingslaag tussen het onderdak en de dakbedekking plaatsen. De kans op koudebruggen is daardoor miniem. 

Welke methode je kiest is onder andere afhankelijk van het beschikbare budget en je persoonlijke voorkeur. 

2. Onderdak laten plaatsen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is niet ieder hellend dak voorzien van een onderdak. Nieuwe woningen hebben vrijwel altijd een onderdak, maar bij oudere woningen had het plaatsen van een onderdak vaak geen prioriteit.

Bij het isoleren van het dak is het verstandig om van de gelegenheid gebruik te maken door ook een onderdak te plaatsen. Het onderdak dient als bescherming tegen neerslag en wind en zorgt ervoor dat je dakisolatie en de onderliggende constructie in goede staat blijven. 

Het onderdak wordt tussen de dakisolatie en de dakbedekking geplaatst. Het is belangrijk dat het onderdak winddicht, waterdicht en dampopen is. Dampopen wil zeggen dat vocht niet in de woning trekt maar wel uit de woning kan ontsnappen. Zo ontstaat er geen schimmel!

Dak renoveren

3. Nieuwe dakbedekking

De dakbedekking is het meest zichtbare gedeelte van het dak. De dakbedekking wordt vaak niet alleen om praktische, maar ook om esthetische redenen vervangen. Dakbedekking is namelijk erg bepalend voor de uitstraling van je huis.

Welke soort dakbedekking je kiest is onder andere afhankelijk van het type woning. In een rijwoning of een 2-onder-1 kap is het vaak mooier om dezelfde dakbedekking als de buren te laten plaatsen. Kies voor een dakbedekking met een lange levensduur.

Als er al een onderdak aanwezig is kun je ervoor kiezen om het onderdak te vervangen. Het onderdak is een belangrijk onderdeel van het dak, bij problemen in de constructie is het verstandig om deze problemen aan te pakken.

4. Overzetdak laten plaatsen

Als je de dakbedekking van je hellende dak wil laten vervangen maar de constructie van het dak nog in orde is kun je beslissen om een overzetdak te laten plaatsen. Het is dan wel belangrijk dat de huidige dakbedekking vlak is. Metalen platen en een leien dak zijn hier erg geschikt voor.

Voordat een overzetdak geplaatst kan worden zal een dakwerker inspecteren of het huidige dak asbest bevat en of de constructie van het dak het extra gewicht van het overzetdak kan dragen.

Een van de grootste voordelen van het overzetdak zijn de kosten. Het plaatsen van een overzetdak is goedkoper dan een volledige dakrenovatie. Daarnaast wordt een overzetdak soms al binnen een enkele dag geplaatst.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Renoveren van platte daken: mogelijkheden

Een plat dak is vaak wat eenvoudiger te renoveren. Er wordt gewerkt op een vlak oppervlak waardoor je sneller en veiliger kunt werken. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om een plat dak zelf aan te pakken. 

Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe laag over de huidige dakbedekking te leggen of om de huidige dakbedekking compleet te vervangen.

1. Nieuwe dakbedekking

De meest gekozen soorten dakbedekkingen voor platte daken zijn bitumen en EPDM. Dit zijn hoogwaardige materialen met een lange levensduur. Het is dan wel van belang dat het dak goed is aangelegd. 

Je kunt op termijn eenvoudig zelf kleine beschadigingen in een bitumen dak repareren. Het vervangen van bitumen dakbedekking kan beter worden overgelaten aan een ervaren dakdekker.

Een optie die de laatste jaren in populariteit toeneemt is het aanleggen van een groendak. Een groendak verlengt de levensduur van je dakbedekking en is goed voor het milieu. Het ziet er ook nog eens mooi uit!

2. Overzetdak laten plaatsen

Bij een plat dak wordt er vaak voor gekozen om een overzetdak te laten plaatsen. Om extra kosten te besparen is het vaak handiger om de nieuwe laag over de huidige dakbedekking te leggen. 

Aandachtspunten en tips bij dakrenovatie

  • Isolatie: het renoveren van het dak is het perfecte moment om isolatie toe te voegen. Kies voor dakisolatie met een hoge isolatiewaard.
  • Luchtdichtheid: om warmteverlies te voorkomen is het belangrijk dat het dak goed luchtdicht en dampopen is. Zo kan overtollig vocht ontsnappen zonder dat er kostbare warmte verloren gaat.
  • Asbest: verouderde daken bevatten mogelijk asbest, zorg ervoor dat het asbestdak veilig wordt afgevoerd. Asbest is schadelijk voor de gezondheid.
  • Vergunning: voor sommige dakrenovaties is een vergunning vereist. Ga na welke regels gesteld zijn rondom dakrenovaties in jouw gemeente. 

Wat is beter: nieuw dak laten plaatsen of renovatie van bestaand dak?

De keuze tussen het laten plaatsen van een volledig nieuw dak of het renoveren van je huidige dak is soms best ingewikkeld. Welke optie het beste is verschilt namelijk per situatie. 

Als het dak in hele slechte staat is kan het verstandiger zijn om het hele dak te vernieuwen. Zo loop je niet het risico dat het dak in de komende jaren steeds meer tekenen van slijtage vertoont. 

Bij het plaatsen van een volledig nieuw dak komen echter veel kosten kijken. Als het renoveren van het dak afdoende is kun je fors op de kosten besparen.

Wat kost een nieuw dak laten plaatsen?

Het laten plaatsen van een volledig nieuw dak kost je gemiddeld € 175 per vierkante meter. Hoe hoog de uiteindelijke kosten van een nieuw dak zijn is afhankelijk van onder andere de afmetingen van het dak, de moeilijkheidsgraad van de klus en de gekozen dakbedekking. 

Hoewel een nieuw dak in eerste instantie een flinke investering is heeft het ook voordelen: een verouderd dak moet mogelijk op regelmatige basis hersteld worden. Bovendien is een verouderd dak wat lastiger te onderhouden dan een nieuw dak.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.