Bitumen dakbedekking vervangen | Levensduur en werkzaamheden

Bitumen dakbedekking is sterk, waterdicht en heeft een lange levensduur. Toch zullen er na verloop van tijd scheurtjes in het dakoppervlak ontstaan, het bitumen dak is dan aan vervanging toe. We vertellen je alles over de levensduur van bitumen dakbedekking en hoe je het tijdig kunt vervangen!

Wat is bitumen?

Bitumen dakbedekking is een verzamelnaam voor twee verschillende soorten roofing: SBS en APP. SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen en is een elastische soort bitumen met een sterke hechting.

We gebruiken de afkorting APP voor Atactisch Poly Propyleen, dat is een kunststof op basis van plastomeren. Het voordeel van APP bitumen is dat het beter bestand is tegen extreme temperaturen en uv-straling.

Een bitumen dakbedekking wordt ook wel dakleer genoemd. Het is een dakbedekking op basis van ruwe aardolie.

Hoe lang gaat bitumen op een plat dak mee?

Gemiddeld is de levensduur van bitumineuze dakbedekking 30 jaar. De levensduur is onder andere afhankelijk van hoe goed je het dak blijft onderhoud. Door regelmatig onderhoud te plegen kun je de levensduur van het dak verlengen.

Bitumen dakbedekking vervangen

Onderhoud om levensduur platte daken te verlengen

Bitumen platte daken hebben maar weinig onderhoud nodig. Het is verstandig om een aantal keer per jaar het dakoppervlak te controleren op scheuren of blaasjes. Dit zijn de eerste indicaties van slijtage. 

Deze lichte beschadigingen kun je eenvoudig zelf met een kleine reparatie relatief goedkoop herstellen. Je kunt een bitumen dak repareren met herstelkits die je bij de bouwmarkt koopt. Kleine beschadigingen worden gerepareerd met een coating of reparatiepasta.

Hoe weet je of jouw bitumen dak vervangen moet worden?

Bitumen is een duurzame dakbedekking die lang meegaat. Als het dak tekenen van slijtage vertoont is het misschien lastig om te beslissen of je het dak beter plaatselijk kunt repareren of volledig vervangen.

Je kunt bitumineuze dakbedekking beter vervangen als het dak gelijkmatig versleten lijkt. Denk dan aan scheuren in het materiaal over het hele dakoppervlak.

Ook grote beschadigingen en lekkages zijn aanleidingen om het bitumen dak te vervangen. Zo bescherm je de dakconstructie onder de dakbedekking.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Bestaande bitumendak laten vervangen [Stappenplan]

  • Controleer de huidige dakbedekking
  • Verwijder wanneer nodig de oude dakbedekking
  • De dakconstructie wordt gecontroleerd en eventueel gerepareerd
  • Rollen bitumen worden over het platte dak uitgerold
  • De stroken bitumen worden met een brander of met lijm vastgemaakt

Oude dakleer verwijderen of laten zitten?

Als de conditie van je oude dakbedekking of roofing prima is kun je ervoor kiezen om een nieuwe laag bitumineuze dakbedekking over de oude dakbedekking te leggen. Het is daarbij verstandig om een professionele dakdekker te laten beoordelen of dat een optie is bij jouw platte dak.

Door de nieuwe laag dakleer over de de oude laag te leggen en vast te branden ontstaat een waterdichte hechting. De dakbedekking is daardoor goed bestand tegen allerlei weersinvloeden.

Als de oude bitumen dakbedekking te beschadigd of versleten is kun je de oude laag beter eerst verwijderen. De kans op een toekomstige lekkage neemt daarmee toe.

Bitumen dakbedekking vervangen

Controleer de dakconstructie

Bij het plaatsen van een nieuwe laag bitumen is het verstandig om eerst de dakconstructie onder de dakbedekking te controleren. Dat is met name belangrijk als je last hebt gehad van lekkages. Het vocht kan ervoor zorgen dat de dakconstructie niet langer stabiel is. 

Een nieuwe laag bitumen zorgt voor extra gewicht. Een verzwakte dakconstructie kan dit extra gewicht mogelijk niet dragen. Het is dan zaak om eerst de dakconstructie te repareren en te verstevigen. 

Stroken bitumen uitrollen

Bitumen worden doorgaans op rol geleverd. Deze rollen worden in lange stroken over de lengte van het platte dak gelegd. Zorg ervoor dat de stroken voldoende overlappen om lekkages te voorkomen. 

Voor een waterdichte hechting kun je de stroken branden of verlijmen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Het lijmen van de bitumen is eenvoudiger en veiliger, maar het duurt wel een stuk langer. 

Het branden van de stroken is vaak goedkoper en sneller, maar zonder ervaring is deze methode een stuk gevaarlijker. Bovendien loop je het risico op blaasvorming als de bitumen niet op de juiste wijze worden gebrand.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Repareren of toch nieuwe dakbedekking over de oude heen plaatsen?

Een kleine beschadiging of scheur in bitumen platte daken kun je eenvoudig zelf oplossen. Je maakt het dakoppervlak schoon, maakt kruislings een snede in de dakbedekking op de plek van de schade en smeert het geheel dicht met reparatiepasta. 

Na het plaatsen en goed drogen van de reparatiepasta kun je met een emmer water controleren of de lekkage goed gedicht is. Op deze manier kun je zelf het dak renoveren.

Bij grote schade is het verstandiger om een hele nieuwe laag bitumen aan te brengen. Je stelt het vervangen met het tijdelijk repareren alleen maar uit. In de tussentijd maak je dan onnodig kosten.

Prijs bitumen dakbedekking vervangen per m2

In de praktijk betaal je voor bitumen dakbedekking gemiddeld € 60 per vierkante meter. Na het plaatsen van een nieuwe laag bitumen dakbedekking kunnen platte daken weer makkelijk 30 jaar mee. 

Als de huidige bitumen dakbedekking eerst verwijderd moet worden tel je zo’n € 25 per vierkante meter bij de prijs op. Om op deze kosten te besparen kun je ervoor kiezen om de oude bitumen zelf te verwijderen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.