Dakreiniging: kosten en tips

Een schoon dak zorgt ervoor dat jouw dakwerk goed blijft. Heb je uitzicht tot het dak? Dan is het natuurlijk veel fijner om naar een schoon dak te kijken, dan naar een dak te kijken dat onder de schimmels of mos zit. Dit is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je gasten. Maar hoe kan je een dak reinigen? En waar moet je op letten? Kan je dat zelf doen of moet je hier een specialist voor inhuren? In dit artikel bespreken we het allemaal.
Wat kost dakreiniging?
Bij een dakreiniging wordt het dak schoongemaakt met behulp van een hoge of lage drukspuit. Dit is afhankelijk van je dakbedekking. Hierdoor krijgt je dak de originele staat weer terug. Het is belangrijk dat je regelmatig je dak reinigt. Hierdoor voorkom je dat het dak kan beschadigingen of dat er schimmels ontstaan op het dak. Dat zorgt ervoor dat de levensduur van je dak wordt verlengd. Laat je het dak reinigen door een professionele specialist?
👉 Dakreiniging en ontmossing kosten gemiddeld € 9 – € 15 per m². Wil je naast de reinigen en ontmossen ook een coating aanbrengen? Dan zal dit rond de € 30 – € 45 kosten per m².

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Waarom dak reinigen?
Zoals hierboven genoemd is het dak reinigen erg belangrijk: hiermee zorg je ervoor dat de levensduur van je dakwerk wordt verlengd. Naast het feit dat je bij het dak schoonmaken een goed uitziend dak krijgt, voorkom je ook dat er schimmels ontstaan op het dak. Wanneer je het dak niet (vaak genoeg) reinigt, kunnen er scheuren in het dak ontstaan. Bij het repareren van het dak of het vervangen van je dak ben je veel meer geld kwijt, dus ook voor je portemonnee is het gunstig om regelmatig je dak schoon te maken!
Soorten dakreinigingen: hoe kan je het dak reinigen?
Wil je het dak reinigingen? Begin dan met het inspecteren van het dak. De reiniging die je moet gaan gebruiken is afhankelijk van de dakbedekking die je hebt en in welke mate je dak vervuild is. Wanneer je kiest voor een verkeerd reinigingsmiddel, dan kan dit ervoor zorgen dat het dak wordt beschadigd. Vaak is deze beschadiging permanent, dus let hier goed op!

Nadat je het dak hebt geanalyseerd en je op basis van deze analyse de juiste reinigingsvorm hebt gekozen, dan wordt het tijd om het dak schoon te maken. Heb je dakpannen of dakplaten? Dan kan je jouw dak reinigen door middel van een hoge drukspuit. Dakpannen en dakplaten zijn erg stevig, waardoor je ook extra reinigingsmiddelen aan het water kan toevoegen. Heb je een leien of rieten dak? Dan is jouw dak iets kwetsbaarder. Hierdoor moet je een leien of rieten dak onder lage druk schoonmaken, anders kan je het dak beschadigingen. Bij het reinigen van een rieten dak gebruik je géén water. Anders wordt een deel van het riet aangetast!

Je kan er ook voor kiezen om het dak te laten reinigen door een professionele vakman. Bij het inhuren van een vakman ben je natuurlijk wel meer geld kwijt, dan dat je dit zelf uitvoert. Echter ben je bij het inhuren van een specialist er geheel zeker van dat jouw dak op een goede en gepaste manier wordt gereinigd. Zo hoef je er niet bang voor te zijn dat er verkeerde materialen worden gebruikt waardoor het dak kan beschadigen. Ook kan je ervoor kiezen om na de reiniging een speciale dakcoating aan te brengen. Hierdoor wordt het dak beter beschermd tegen vuil en vocht. Deze coating wordt later in het artikel besproken. Kies je ervoor om het reinigen te laten uitbesteden aan een vakman? Vraag dan bij verschillende vakmannen gratis en vrijblijvende offertes aan. Hierdoor kan jij de vakmannen onderling op het gebied van prijs en kwaliteit vergeleken. Hierdoor kan je een hoop geld besparen!

⇒ Vraag gratis offertes aan !


Dakpannen schoonmaken
Hoe werkt de dakreiniging wanneer je dakpannen hebt? Zoals hierboven al is genoemd zijn dakpannen erg sterk. Hierdoor kan jij door middel van een hoge druk spuit de dakpannen reinigen. Ook kan je aan dit water reinigingsmiddelen toevoegen indien je dit wilt. Let er wel op dat alle reinigingsmiddelen die jij aan het water toevoegt uiteindelijk in de natuur terecht komt!

Wil je niet zelf het dak schoonmaken en laat je dit uitbesteden aan een vakman? Dan gebruikt deze vakman bij het schoonmaken van een dak ook een reinigingspuit die onder hoge druk staat. Het water wordt verwarmd tot boven 100 graden. Vervolgens wordt dit warme water tegen het dakwerk gespoten. Hierdoor verdwijnen de bacteriën en schimmels op het dak.

Het reiniging van het dak is erg milieuvriendelijk. Dit komt omdat de vakman geen chemische middelen of schoonmaakmiddelen toevoegt aan het water, die anders in de natuur terecht zouden komen. Er wordt enkel gebruik gemaakt van warm water. Sterker nog, sommige specialisten gebruiken koud water. Deze specialisten gebruiken in het begin koud water om de grote viezigheid van het dak te halen. Vervolgens wordt het reinigingsproces afgemaakt met warm water, zodat ook de kleine vuiltjes verdwijnen.

⇒ Vraag vrijblijvend een offerte aan !


Dak ontmossen
Het is belangrijk om regelmatig het dak te ontmossen. Met het ontmossen van het dak voorkom je scheuren en barsten in het dak: door het mos wordt de dakbedekking poreuzer. Wanneer het mos bevriest zal dit vocht zich uitzetten. Hierdoor kunnen er scheuren en barsten in je dakbedekking ontstaan. Doordat deze scheurtjes en barsten onder het mos ontstaan kan je ze niet goed zien. Hierdoor kan de schade alleen maar groter en groter worden, zonder dat jij het door hebt! Ook kan je bij het regelmatig ontmossen lekkages voorkomen. Door de grote scheuren en barsten die er kunnen ontstaan, kan er vocht naar binnen sijpelen.

Door regelmatig je dak te reinigen en het dak te ontmossen zorg je ervoor dat de levensduur van jouw dak wordt verlengd. Mos zorgt er namelijk voor dat het dak sneller slijt. Bovendien ziet een schoon dak er veel mooier uit, dan een dak dat onder het mos zit.

Wanneer je het dak laat ontmossen door een vakman, ben je hier gemiddeld € 9 – € 15 per m² aan kwijt. Wil je naast het dak ontmossen ook het dak coaten? Dan ben je hier gemiddeld € 30 – € 45 per m² aan kwijt.
Dakcoating
Je kan er ook voor kiezen om na het reinigen van het dak, het dak te laten coaten. Met het dak coaten krijgen mossen en algen minder kans om zich op het dak te vestigen. Bovendien kan je dak door middel van de coating beter tegen de verschillende weersomstandigheden. Het aanbrengen van een dakcoating kan als vervanging dienen voor je dakpannen.

Het is ook mogelijk om voor een dakcoating te kiezen omdat je het uiterlijk van het dak wilt veranderen. Zo is de coating er in verschillende kleuren. Door het kiezen voor een andere kleur kan je gelijk een hele andere uitstraling van je dak (en uiteindelijk ook van je woning) creëren. De dakcoating blijft ongeveer 15-20 jaar bescherming geven. Voordat je een coating aanbrengt op je dak, is het belangrijk dat je eerst je dak hebt gereinigd.

Voor het coaten van het dak betaal je gemiddeld tussen de € 10 – € 25 per m².

Tip: ook voor het coaten van je dak door een vakman is het aan te raden om verschillende offertes aan vragen. Tevens is voor elke onderhoudsbeurt die je laat uitvoeren door een vakman dit aan te raden: het kost je niks, maar kan er wel voor zorgen dat je een hoop geld bespaard!
Dakgoot reinigen
Het reinigen van je dakgoot is een goede oplossing tegen een verstopte dakgoot. Bovendien kan je hierdoor waterschade voorkomen. Het reinigen van de dakgoot kan je het beste laten uitbesteden aan een vakman. Dit komt omdat je een hoop materialen nodig hebt voor het reinigen van de dakgoot en omdat je hier een hoop kennis voor nodig hebt.

Het laten reinigen van de dakgoot kost gemiddeld € 3 – € 5 per m². Dat is exclusief BTW.

Let erop dat hier kosten bij kunnen komen. Is er bijvoorbeeld een stelling nodig voor het reinigen van je dakgoot? Dan moet je hier ook voor betalen. Dit lijkt misschien duur, toch ben je veel goedkoper uit dan wanneer je je dakgoot moet herstellen of een nieuwe dakgoot moet kopen. Wil je je dakgoot herstellen en is jouw dakgoot zeker 12 meter lang? Dan ben je hier gemiddeld € 100 – € 150 aan kwijt.

Moet je noodgedwongen jouw dakgoot vervangen? Dan ben je hier al snel € 900 – € 1.300 voor kwijt.

Het allergoedkoopste is natuurlijk om een verstopte dakgoot te voorkomen. Hoe moet je dit doen?

Reinig regelmatig je dak. Hier hoort ook bij dat je regelmatig het dak moet ontmossen.
Scherm je dakgoot af. Dit kan je doen met gaas of een afdekplaat. Door het afdekken van je dakgoot voorkom je dat er viezigheid in je dakgoot kan komen.

Besparen op je dakwerken? Vergelijk prijzen!
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij verscheidene dakspecialisten. Zo vind je gauw de juiste prijs voor jouw dakreiniging. Bovendien zie je zo hoe de prijs wordt berekend en wat je kan verwachten van de klus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.