Dak ontmossen: prijs en producten

Een bemost en vervuild dak kan voor flinke problemen zorgen. Mos houdt water vast, waardoor er binnenshuis na verloop van tijd vochtproblemen optreden. Ook kan de dakbedekking aangetast worden: dakpannen en lei kan verzwakt raken, en riet gaat rotten. En natuurlijk staat een erg bemost dak rommelig en onverzorgd.

Is het tijd om je dak te laten ontmossen? Lees hier hoe dat in zijn werk gaat, en wat de kosten zijn als je de klus door een vakman in dakwerken laat uitvoeren.

Hoe moet je een dak ontmossen?

Een dak kan effectief ontmost worden in een aantal stappen. Het verdient aanbeveling om geen van deze stappen over te slaan. Als dat wel gebeurt, is de kans groot dat er sporen (kiemen) van het mos de behandeling overleeft, en dat het dak binnen een korte tijd weer begroeit raakt. Worden deze stappen wél nauwgezet uitgevoerd, dan is het eindresultaat een volledig ontmost dak waarop het onkruid lange tijd niet zal terugkeren.

Het is altijd noodzakelijk om het dak op te gaan om mos te bestrijden. Dat brengt risico’s met zich mee. Zorg voor een solide ladder uit één stuk, voor valbeveiliging, en verzeker je ervan dat jouw dak bestand is tegen betreding!

Behandeling met hogedrukreiniger

Dakreiniging met hogedrukreinigerDe eerste stap is om zo veel mogelijk dakbedekking schoon te spuiten met een goede hogedrukreiniger. Vul het reservoir van de reiniger met heet of warm water en een speciaal reinigingsmiddel dat geschikt is voor jouw type dakbedekking. Begin op de nok van je dak en spuit elke dakpan of dakdeel goed schoon. Werk dan van boven naar beneden. Spuit altijd omlaag, nooit onder de randen van de pannen of leien – dit kan voor lekkage zorgen. Ga door tot je de goot en de waterafvoer bereikt, en reinig deze onderdelen ook. Verwijder ook groter afval (takken, kapotte dakpannen etc.). Laat het dak nu 24 uur lang drogen.

Laat je dat liever over aan een specialist? Vergelijk prijzen!

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Impregneren van de dakbedekking tegen mos

Dak ontmossenHet dak is nu gereinigd van bestaande mossen. Om het dak zo lang mogelijk vrij te houden van nieuwe mosgroei kan je het na een dag drogen impregneren met een speciaal middel. Dit vernevel je onder lage druk over je dak, waar het aan hecht en deels in intrekt. Je kan ook een zachte borstel of roller gebruiken om het impregneermiddel aan te brengen. Houd rekening met de weersvoorspelling – regen kan het impregneermiddel wegspoelen voordat het voldoende in je dak getrokken is!

Het dak laten drogen

Na de behandeling met impregneermiddel laat je het dak weer 24 uur lang drogen. Eventueel kan je de impregneerbehandeling na die tijd herhalen – het allerbeste resultaat geeft een behandeling in twee lagen. Daarna is je dak voor enkele jaren beschermd tegen de nieuwe aangroei van mos, alg en korstmossen.

Optioneel: het dak laten coaten

Het is ook mogelijk om, in plaats of als aanvulling op het dak te impregneren, het dak te coaten. Deze coating dient als extra bescherming, waarop mos erg moeilijk kan aangroeien. Het is vooral een goede optie als je dak verkleurd is geraakt. Een coating kan namelijk voorzien worden van een kleurstof, waardoor het dak weer een mooie, egale kleurtint krijgt. Veel specialisten in dakwerken bieden deze behandeling aan.

Verschillende soorten dakbedekking ontmossen

Leien dak ontmossen

Leisteen kan behandeld worden volgens het bovenstaande stappenplan. Een leien dak bestaat uit natuursteen. Dat is een aantrekkelijke en populaire vorm van dakbedekking. Helaas is natuursteen ook een goede groeiplek voor mos en korstmos. Natuurlijke leisteen vertoont gemiddeld na zo’n 15 tot 20 jaar mosvorming die van straatniveau opgemerkt kan worden. Kunstleien worden nog eerder door de plantjes gekoloniseerd, gemiddeld na zon 10 a 12 jaar. De groei van mos gaat sneller op de dakdelen die in de (half)schaduw liggen.

Rieten dak ontmossen

rieten dakHet ontmossen van een rieten dak is erg belangrijk. Riet is namelijk een organisch materiaal dat kan rotten en verteren. Door de vochtige condities die mosgroei met zich meebrengt verlopen deze processen veel sneller. Een sterk bemost rieten dak kan binnen een paar jaar grotendeels weggerot zijn. Deze daken worden eerst ‘uitgekamd’ om mos en schimmel te verwijderen. Daarna wordt er een mosdodend middel (bijvoorbeeld kwaternaire ammoniumverbindingen, ‘kwats’) op het dak gespoten. Dat vormt in de meeste gevallen een goede behandeling

Dakpannen ontmossen

mos op het dakOok dakpannen kunnen behandeld worden met het bovenstaande stappenplan. Ze hebben niet snel last van mosvorming. Als het onkruid er eenmaal opzit, is het wel lastig om het mos te verwijderen. Dakpannen zijn namelijk poreus, waardoor mos er stevig in vast kan groeien. Zeker dakpannen die in de schaduw liggen (onder bomen of aan de schaduwzijde) kunnen na zo’n 10 jaar een behoorlijke mosvorming vertonen. Bij dakpannen is een zware aangroei van mossen extra schadelijk. Door mos verzwakte pannen kunnen nog sneller afbrokkelen of doormidden breken dan ze normaal al doen. Je kunt hierdoor opeens met een behoorlijke lekkage geconfronteerd worden, bijvoorbeeld als er tijdens een storm boomtakken op de verzwakte dakpannen vallen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Wat doet mos op je dak?

Mos, alg en korstmos zijn primitieve planten die op bijna elke oppervlakte kunnen voorkomen. Ze hebben korte, stevige wortels die zich in de kleinste oneffenheden kunnen vastzetten. Ook zijn ze bestand tegen droogte, felle zon, vorst, storm en andere weersomstandigheden waar andere planten niet tegen kunnen. Eigenlijk is mosgroei dus een natuurlijke situatie: mossen en korstmossen komen in het wild voor op rotsen, boomstammen en andere schrale plekken. Op het dak van een woning zijn ze echter ongewenst.

Waarom moet je een dak ontmossen?

Een groot bezwaar van een bemost dak is dat de plantjes vocht (regen, dauw, sneeuw, hagel) heel goed vasthouden. Mossen zoals Sphagnum worden niet voor niets gebruikt in plantenbakken – mos neemt een groot gewicht aan water op. Je dak blijf dus lang vochtig, waardoor het vocht de kans krijgt om in je dak te infiltreren. Het komt dan door het dak je zolder of woonvertrekken binnen. Vocht in huis is een vervelende situatie die tot veel ongemak aanleiding geeft. Van sterk verhoogde stookkosten, een onaangename gevoelstemperatuur en afbladderend stucwerk tot astma, beschadigd meubilair en aantasting van de woningconstructie door huiszwam.

Als er eenmaal mos op je dak groeit, dan is dat een voedingsbodem én een aanhechtingsplaats voor nieuwe mossen, schimmels en ongedierte. Die versnellen het proces van vervuiling verder. Door hun wortelgroei en door de zuren die sommige van deze organismen afscheiden, kunnen mosplakkaten je dakbedekking doen afbrokkelen, eroderen en splijten. Korstmossen leven zelfs van de mineralen in de stenen waarop ze groeien. En ze groeien even graag op leisteen, baksteen of beton als op een mooie rotspartij in de bergen!

Een dak ontmossen: wat kost het?

De prijzen van het laten ontmossen hangen af van de vervuilingsgraad van het dak. We hebben hier de gemiddelde prijzen voor dakreiniging door een vakman uiteengezet. Die zijn inclusief materiaal- en arbeidskosten en BTW.

Dakreiniging Gemiddelde prijs per m²
Licht vervuild dak ontmossen €3 – €7
Zwaar vervuild dak ontmossen €15 – €25
Dak impregneren €5 – €8
Dak coaten €17 – €22

Deze prijzen verschillen per vakman, en hangen onder andere af van de ervaring, de voorrijkosten en de precieze werkwijze van de uitvoerder. Het is altijd een goed idee om bij meerdere vakmannen een offerte op te vragen, en daaruit de gunstigste keuze te maken.

Je dak van mos laten reinigen door een professional

Je kunt zelf je dak ontmossen – maar makkelijk is het niet. Je moet beschikken over een hogedrukreiniger, over het juiste reinigings- en impregneermiddel en over een ladder of steiger die hoog genoeg is om bij je dak te komen. Uiteraard kost de klus ook de nodige tijd en moeite. Voor de meeste mensen is het grootste probleem van zelf een dak ontmossen het werken op hoogte. Dit brengt inderdaad gevaren met zich mee. Voor huiseigenaren met hoogtevrees is het absoluut af te raden!

Veel mensen kiezen er daarom voor om hun dak te laten ontmossen door een professionele dakreiniger. Die kan de klus binnen een dag uitvoeren, en bezit alle noodzakelijke gereedschappen en materialen. Bij heel hoge of moeilijk toegankelijke daken kan hij een steiger of hoogwerker gebruiken. Bovendien weet hij hoe hij veilig een dak betreedt, en hoe hij schade of lekkage tijdens het uitvoeren van de dakreiniging kan voorkomen.

Een offerte geeft je een goed beeld van de mogelijkheden

Overweeg je om jouw dak door een professional te laten ontmossen? Vraag dan eerst een aantal offertes bij verschillende uitvoerders uit. Je kan dan zelf zien welke vakman de beste tarieven voor een goede reiniging biedt, en je maakt snel de meest besparende keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.