Dakbedekking voor plat dak | Wat zijn de kosten en soorten?

Heb je een woning of ander soort pand met een plat dak en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn qua dakbedekking? Er zijn verschillende soorten dakbedekking geschikt. Ontdek in dit artikel welke dakbedekkingen dat zijn, wat de eigenschappen en voor- en nadelen zijn en welke prijzen erbij komen kijken!

dakbedekking plat dak

Wat kost nieuwe dakbedekking voor een plat dak per m2?

Wanneer je nieuwe dakbedekking op een plat dak wilt plaatsen, is het goed om eerst te weten wat dit gaat kosten. Welke investering moet je doen om je dak te vernieuwen? Gemiddeld gezien liggen de kosten tussen de € 40 en € 200 per m². De exacte prijs is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De keuze voor het soort dakbedekking
  • Hoeveel dakbedekking je nodig hebt
  • De bereikbaarheid van het dak
  • Complexiteit van de plaatsing
  • De keuze om wel of geen dakisolatie toe te voegen
Benieuwd naar de opties van dakbedekking voor een plat dak?
Vul het offerteformulier in en ontdek de mogelijkheden en kosten van dakbedekking voor platte daken.
arrow Ontvang offertes op maat

Soorten dakbedekking

Er zijn verschillende soorten dakbedekking die geschikt zijn voor een plat dak. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en kenmerken, dus welke soort het meest geschikt is in jouw situatie, is onder andere afhankelijk van je eigen wensen en budget. We bespreken de soorten dakbedekking hieronder. 

1. EPDM

EPDM is materiaal dat perfect is voor platte daken. Het is een rubbersoort met elastische eigenschappen, wat betekent dat het goed bestand is tegen diverse weersinvloeden en het niet snel zal scheuren. Hierdoor gaat EPDM dakbedekking lang mee. Bovendien kun je gewoon op je dak blijven lopen wanneer dit type dakbedekking erop ligt. 

2. Bitumen

Bitumen is dakbedekking dat gemaakt wordt op basis van aardolie. Het wordt met behulp van een brander op het dak aangebracht, waardoor er een goed afgedichte laag ontstaat. Naast bitumen dakbedekking wordt de naam dakleer ook wel gebruikt. De voordelen van bitumen dakbedekking zijn dat het goedkoper is dan EPDM en dat het een stevig en waterdicht materiaal is. 

3. Mastiek

Dit type dakbedekking werd vooral vroeger veel gebruikt, maar komt nu steeds minder voor. Het is een teerachtig materiaal dat doorgaans niet zo lang meegaat. Daarnaast is het niet goed bestand tegen weersinvloeden. Hierdoor wordt het tegenwoordig vaak vervangen door ander materiaal. 

4. Groene dakbedekking

Een groendak heeft dakbedekking dat bestaat uit planten, mossen, grassen, kruiden en andere soorten groen. Dit zorgt niet alleen voor een unieke uitstraling van het dak, maar is ook nog eens erg duurzaam. Je hebt de keuze uit een intensief groendak, die vaak bestaat uit grotere planten en struiken, en een extensief groendak die vooral kleine planten en mossen heeft.

5. PVC dakbedekking

PVC is een type kunststof dakbedekking dat door middel van lijm of warme lucht op het platte dak kan worden aangebracht. Je kunt hierdoor een waterdichte laag creëren. Het is bovendien een licht materiaal, waardoor het ook op minder sterke dakconstructies goed aangebracht kan worden. 

6. Zinken dakbedekking

Zink is een type metaal dat als dakbedekking gebruikt kan worden, net zoals lood en koper. Het komt echter niet veel voor op platte daken. De prijs van dit type dakbedekking ligt namelijk hoog en het is vrij specialistisch werk. 

Levensduur van dakbedekking voor platte daken

In je keuze voor nieuwe dakbedekking is het ook goed om te kijken naar de levensduur van de dakbedekking. Hoelang gaat de dakbedekking nu precies mee en is dit in verhouding met de prijs die je ervoor betaalt? We hebben het voor je op een rijtje gezet. 

Hoe lang gaat bitumen dakleer mee?

Bitumen dakbedekking gaat ongeveer 25 jaar mee, net zoals PVC dakbedekking. Het heeft daarmee niet de langste levensduur van de verschillende soorten dakbedekking voor platte daken, maar het laat wel mastieken dakbedekking achter zich. 

Wat gaat langer mee, bitumen of EPDM?

EPDM heeft een lange levensduur, namelijk tot wel 50 jaar. Het materiaal gaat dus ongeveer twee keer zo lang mee dan bitumen. We kunnen dus met zekerheid vaststellen dat EPDM een langere levensduur heeft dan bitumen.

De kosten van het repareren van platte daken zijn afhankelijk van het gekozen materiaal.

plat dak met witte dakbedekking

Dakbedekking aanbrengen

Hoe kun je dakbedekking het best aanbrengen op een plat dak? Er zijn verschillende opties die we hieronder bespreken. 

Nieuwe dakbedekking over huidige laag aanbrengen

Je kunt ervoor kiezen om de nieuwe dakbedekking over de oude laag aan te brengen. Zo hoef je de huidige dakbedekking niet eerst te verwijderen. Dit scheelt een hoop tijd en geld. Je moet er wel rekening mee houden dat de laag dakbedekking voor extra gewicht zorgt. Als de dakconstructie niet stevig is, kun je beter de oude laag eerst verwijderen voordat je nieuwe legt. 

Volledig nieuwe dakbedekking plaatsen

Wanneer je ervoor kiest om volledig nieuwe dakbedekking te plaatsen, dan liggen de totale kosten hoger, maar dan profiteer je wel van goede kwaliteit. Je kunt lang met de dakbedekking doen en je krijgt in de meeste gevallen garantie van de dakdekker die het komt aanleggen.

Isolatie van een plat dak

Wanneer je nieuwe dakbedekking gaat plaatsen op je platte dak of je dak op een andere manier gaat renoveren, dan is het goed om ook te kijken naar de mogelijkheden van isolatie. Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan doe je er goed aan om alsnog het platte dak te isoleren. Is de huidige isolatie verouderd? Dan kan het tijd zijn om dit te vernieuwen. Hier zijn verschillende opties voor. 

Isoleren via buitenzijde

Wanneer je een plat dak via de buitenzijde isoleert, dan wordt het isolatiemateriaal op de dakbedekking geplaatst. Als de dakbedekking in goede staat is, is dit een uitstekende optie. Doorgaans worden hier waterdichte isolatieplaten voor gebruikt. 

Isoleren via binnenzijde

Isoleren via de binnenzijde van het dak betekent dat het isolatiemateriaal tussen de dakbedekking en het dakbeschot wordt geplaatst. Wanneer je huidige dakbedekking vernieuwd moet worden, is dit de beste optie. Isoleren via binnen zorgt namelijk voor een hogere isolatiewaarde. 

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

Wat de beste dakbedekking is voor jouw platte dak is in eerste instantie afhankelijk van je wensen en budget. Op dit moment is EPDM de beste dakbedekking voor platte daken. Dit komt door de lange levensduur en sterke eigenschappen en doordat dit type dak makkelijk te onderhouden is. EPDM is over het algemeen wel wat duurder dan de andere opties, dus wanneer je budget lager ligt, kun je ook voor bitumen of PVC kiezen. 

Dakbedekking op een plat dak laten leggen? Vraag offertes aan

Met een plat dak kun je alle kanten op wat betreft de dakbedekking. Welke optie is het meest geschikt voor jou? Geef je wensen door via onderstaand formulier en ontdek het zelf. Je ontvangt offertes op maat. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.