Prijs van een schoorsteenveger? | Gemiddelde kosten per klus

Het is aan te raden om eens in de zoveel tijd je schoorsteen schoon te vegen. Dit kun je zelf doen, maar voor een correcte uitvoering is het aan te raden om dit uit te besteden aan een specialist. Welke prijs betaal je precies voor een schoorsteenveger en welke werkzaamheden kunnen er allemaal uitgevoerd worden? Ontdek het in dit artikel!

schoorsteenveger prijs

Wat kost het om een schoorsteen te laten vegen?

De prijs van een schoorsteenveger ligt tussen de € 60 en € 175. Dit zijn gemiddelde prijzen, want de exacte prijs kan per klus verschillen. Hoeveel je uiteindelijk betaalt, is dan ook afhankelijk van een aantal factoren. 

Welke factoren hebben invloed op de prijzen?

De factoren die invloed hebben op de prijs van een schoorsteenveger zijn:

  • Het aantal rookkanalen die geveegd moeten worden
  • De complexiteit van de werkzaamheden
  • De bereikbaarheid van de schoorsteen
  • Eventuele bijkomende werkzaamheden

Gemiddelde kosten per klus

De gemiddelde prijs voor een schoorsteenveger is ook afhankelijk van de soort klus die uitgevoerd moet worden. Gaat het om het reinigen van één rookkanaal? Dan betaal je een andere prijs dan wanneer je ook direct de centrale verwarming wilt laten onderhouden. In onderstaande tabel hebben we alle mogelijkheden en bedragen op een rij gezet.

Soort klusPrijs
Reinigen van één rookkanaal€ 60 – € 100
Camera-inspectie in het rookkanaal€ 100
Reinigen rookkanaal en onderhoud centrale verwarming€ 125 – € 175
Reinigen rookkanaal en vogelnest verwijderen€ 150
Offertes op maat ontvangen van diverse schoorsteenvegers?
Vul het offerteformulier in en ontdek de mogelijkheden en kosten voor het reinigen van de schoorsteen.
arrow Ontvang offertes op maat

Onderhoudscontract afsluiten

Wil je je schoorsteen regelmatig laten vegen en reinigen? Dan kun je ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij een schoorsteenveger. Zo wordt de schoorsteen jaarlijks gereinigd en ben je verzekerd van een schone schoorsteen. Het regelmatige onderhoud zorgt ervoor dat het risico op schoorsteenbrand afneemt. Bovendien ligt de prijs per reiniging vaak lager wanneer je een onderhoudscontract hebt. 

De werkzaamheden van een schoorsteenveger

Zoals hierboven benoemd, zijn er verschillende werkzaamheden die een schoorsteenveger kan uitvoeren. Nu we weten wat de kosten zijn per type klus is het ook goed om te weten wat de werkzaamheden precies inhouden. Welke klus is wanneer nodig?

1. Rookkanaal reinigen

Het reinigen van het rookkanaal gebeurt met behulp van een speciale borstel. De borstel schuurt de wanden van de schoorsteen, waardoor het roet loskomt en dit opgevangen kan worden. Deze manier van reinigen kan zowel vanaf boven via het dak of vanaf onder via de woning uitgevoerd worden. Via het dak wordt er een zware borstel gebruikt en via de woning een lichtere borstel. 

schoorsteen vegen via binnen

2. Centrale verwarming onderhouden

Wanneer je naast het reinigen en vegen van de schoorsteen ook je centrale verwarming wilt laten onderhouden, dan behoort dat ook tot de mogelijkheden. In dit geval zal de vakman de verwarmingsketel en brander controleren en reinigen. Ook wordt de centrale verwarming getest en wordt ervoor gezorgd dat de ketel goed afgesteld is. 

3. Vogelnest verwijderen

Vogelnesten kunnen zorgen voor verstopping van de schoorsteen. Wanneer er dus een nest in de schoorsteen zit, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk weg te halen. Ook hierbij kan een professionele schoorsteenveger je helpen. Zo weet je zeker dat het vogelnest op de juiste manier verwijderd wordt. Om vogelnesten in de schoorsteen in de toekomst te voorkomen, kun je ook direct een schoorsteenkap rooster laten plaatsen. 

4. Camera-inspectie uitvoeren

Is er mogelijk sprake van schade of andere problemen in de schoorsteen en kan dit niet met het blote oog vastgesteld worden? Dan kan de vakman een camera-inspectie uitvoeren. Zo kunnen de problemen vastgesteld worden en kan er een goede oplossing worden gevonden. 

5. Schoorsteen renoveren

In sommige gevallen kan de schade aan de schoorsteen zodanig zijn dat reinigen geen zin heeft. Wanneer dit het geval is, kan er het best een schoorsteen renovatie uitgevoerd worden. Denk hierbij aan het herstellen van de voegen of het metselwerk, het vervangen van de loodslabben, het impregneren van de schoorsteen of het volledig vervangen van het rookkanaal. Valt de schoorsteen niet meer te redden? Dan kun je er ook voor kiezen om de schoorsteen te verwijderen en een nieuwe te laten plaatsen. 

Waarom schoorsteen laten vegen?

Het laten vegen van de schoorsteen brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • De kans op schoorsteenbrand wordt kleiner
  • Je energiekosten dalen
  • Het is milieuvriendelijker

Een schone schoorsteen betekent dat je verwarmingsinstallatie een hoger rendement kan behalen. Er is minder brandstof nodig, waardoor je verbruik daalt samen met je energiekosten. Dit betekent ook dat er minder schadelijke stoffen vrijkomen en je minder CO2-uitstoot hebt. 

Is het verplicht om je schoorsteen te laten vegen?

Bij sommige verzekeringen is het verplicht om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Dit is dan ook een goede reden om een schoorsteenveger langs te laten komen. Wanneer je je niet aan de regels van de verzekeringsmaatschappij houdt, kan het gebeuren dat de kosten niet gedekt worden na bijvoorbeeld een schoorsteenbrand. Controleer dit dus goed bij je eigen verzekering. Heb je een huurwoning? Dan kan de verhuurder het ook verplichten om de schoorsteen te reinigen. Dit staat vermeld in je huurcontract. 

Hoe vaak moet je de schoorsteen laten vegen?

Het is aan te raden om je schoorsteen één tot twee keer per jaar te laten vegen. Bij een schoorsteen die is aangesloten op een cv-installatie is twee keer per jaar de beste optie. Als je schoorsteen is aangesloten op een individueel stooktoestel dan is één keer per jaar voldoende. Hierbij is wel goed om te kijken naar hoe vaak je de schoorsteen gebruikt. Is dit regelmatig? Dan kan vaker schoonmaken beter zijn. Je kunt je hierover laten adviseren door een vakman. 

Zelf schoorsteen vegen of laten doen?

Wanneer je zelf je schoorsteen gaat vegen, kun je besparen op de kosten. Je hoeft alleen de benodigde materialen aan te schaffen. Houd er wel rekening mee dat je op een hellend dak werkt en dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden. In de meeste gevallen is het dus beter om een schoorsteenveger in te schakelen. De prijs ligt dan hoger, maar je bent zo wel verzekerd van een snelle, correcte en veilige uitvoering van het werk. 

Ontdek de prijs van een schoorsteenveger in de buurt

Wil je je schoorsteen laten vegen door een ervaren schoorsteenveger in de buurt? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvend offertes. Ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn, vergelijk de prijzen en vind de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.