Schoorsteen renoveren | Welke opties zijn er? + Prijs

Is je schoorsteen verouderd of beschadigd, maar wil je deze nog niet direct vervangen? Dan is het een optie om de schoorsteen te renoveren. Er zijn verschillende mogelijkheden voor renovatie. Welke optie is het meest geschikt in jouw situatie en wat gaat het kosten? Ontdek het in dit artikel!

schoorsteen renoveren

Wat houdt een schoorsteenrenovatie in?

Het renoveren van de schoorsteen betekent dat er de nodige werkzaamheden worden uitgevoerd om de schoorsteen weer als nieuw te laten werken. Er zijn verschillende opties om dit te doen. In de meeste gevallen wordt er eerst een inspectie uitgevoerd om te kijken welke problemen zich voordoen en hoe dit het best aangepakt kan worden. De verschillende mogelijkheden voor renovatie bespreken we hieronder. 

1. Schoorsteen voegen

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat het voegwerk van de schoorsteen niet meer intact is. Denk hierbij aan losse of poreuze voegen. In dit geval is het belangrijk om de schoorsteen opnieuw te voegen. Eerst wordt het oude voegwerk verwijderd, waarna de schoorsteen opnieuw gevoegd wordt. Dit is een redelijk eenvoudige manier van renoveren, omdat de dakbedekking niet verwijderd hoef te worden en er geen breekwerk plaatsvindt. 

2. Herstellen van het rookkanaal

Het rookkanaal herstellen is een goede optie wanneer de schoorsteen slecht trekt of over het algemeen geen goede werking meer heeft. Door middel van tubering kan er een nieuw rookkanaal worden geplaatst. Hier zijn twee manieren voor:

  • Enkelwandig tuberen: Bij deze methode wordt er gebruikt gemaakt van een inox buis. Deze buis wordt in de oude schoorsteen geplaatst, waardoor er als het ware een nieuwe schoorsteen ontstaat binnenin. Het voordeel hiervan is dat het uiterlijk van de woning niet veranderd, omdat de buis in de schoorsteen geplaatst wordt en dus niet zichtbaar is. 
  • Dubbelwandig tuberen: Deze methode houdt in dat er een nieuw en extern schoorsteenkanaal tegen de gevel wordt geplaatst. Dit rookkanaal wordt aangesloten op het verbrandingstoestel binnen, waardoor de rookgassen veilig naar buiten worden geleid. Een reden om voor deze methode te kiezen, is dat je geen ruimteverlies hebt binnen. 

3. Schoorsteen repareren

Heeft de schoorsteen schade opgelopen, bijvoorbeeld door een storm of slijtage? Dan is het aan te raden om deze zo snel mogelijk te laten repareren om verdere schade te voorkomen. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn om het metselwerk van de muren van de schoorsteen te herstellen. Daarnaast zijn er nog enkele andere opties. 

Cementplaat vervangen

De cementplaat aan de bovenkant van de schoorsteen zorgt ervoor dat de muren van de schoorsteen bij elkaar gehouden worden. Na een aantal jaren kan deze cementplaat poreus worden. In sommige gevallen kan er een reparatie uitgevoerd worden om deze te herstellen, maar het kan ook voorkomen dat de plaat volledig vervangen moet worden.

Loodslabben vervangen

Het lood dat op de verbinding tussen de schoorsteen en het dak geplaatst is, zorgt voor een waterdichte afsluiting. Wanneer er scheuren in het lood zitten, is het belangrijk dat het lood vervangen wordt, zodat lekkages voorkomen kunnen worden. 

4. Schoorsteen impregneren of stuccen met pleister

Het impregneren van de schoorsteen betekent dat er een waterafstotende coating aangebracht wordt aan de buitenkant van de schoorsteen. Dit zorgt ervoor dat het metselwerk geen vocht opneemt, waardoor het niet poreus wordt en los gaat zitten. De coating beschermt daarnaast tegen mos, zure regen en schimmels. 

In plaats van impregneren, is het ook mogelijk om de schoorsteen te stuccen met een vochtwerende pleister. De schoorsteen wordt dan aan de buitenkant gepleisterd en is zo goed beschermd tegen vocht. De pleister kan eenvoudig overgeschilderd worden voor een mooi uiterlijk van de schoorsteen. 

Wat kost schoorsteen renovatie?

De gemiddelde kosten van een schoorsteenrenovatie lopen erg uiteen. Het is dus ook geheel afhankelijk van diverse factoren wat de uiteindelijke prijs is. Denk hierbij aan de soort renovatiewerkzaamheden die je laat uitvoeren, de complexiteit van de klus, het materiaal en de arbeidskosten. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 500 en € 3.000. Om te weten wat de exacte kosten zijn, kun je het best offertes aanvragen. 

Wat kost het repareren van een schoorsteen?

De gemiddelde kosten voor alleen de reparatie van een schoorsteen liggen rond de € 400. Hoeveel je exact betaalt, is onder andere afhankelijk van de schoorsteen inspectie die eraan vooraf gaat. Wanneer er veel uit de inspectie naar boven komt, kan het zijn dat de prijs van de schoorsteen reparatie oploopt. Voor de schoorsteen inspectie zelf betaal je ongeveer € 200. 

Wat kost het om je schoorsteen opnieuw te laten voegen?

Wanneer het voegwerk van de schoorsteen vervangen moet worden, dan betaal je gemiddeld € 40 per vierkante meter. Het is dus afhankelijk van de grootte van de schoorsteen en het voegwerk hoe hoog de prijs uitvalt. 

Offertes op maat ontvangen voor schoorsteenrenovatie?
Vul het offerteformulier in en ontdek de mogelijkheden en kosten van een schoorsteenrenovatie.
arrow Ontvang offertes op maat

Wanneer bestaande schoorsteen laten renoveren?

Als je last hebt van lekkage of andere problemen in de schoorsteen, dan kan het tijd zijn voor een renovatie. Denk hierbij aan schade na storm of problemen met de condensatie. Ook wanneer de schoorsteen gewoonweg verouderd is of de levensduur bijna verstreken is, is het goed om deze te renoveren. 

Hoe lang gaat een schoorsteen mee?

Een schoorsteen kan tot wel 30 jaar meegaan. Hierbij is het wel belangrijk om de schoorsteen regelmatig te vegen en onderhouden. Voordat de levensduur verstreken is, kunnen er al gebreken en problemen ontstaan. In dit geval is een schoorsteenrenovatie de beste oplossing. 

Voordelen van schoorsteenrenovatie

Er zijn verschillende redenen om een schoorsteenrenovatie uit te voeren. Je schoorsteen is weer als nieuw en je profiteert daardoor van diverse voordelen:

  • Lekkage in de woning wordt voorkomen
  • Minder risico op koolmonoxide vergiftiging
  • Kleinere kans op schoorsteenbrand
  • De schoorsteen werkt weer optimaal
schoorsteenrenovatie

Schoorsteen onderhouden

Problemen in de schoorsteen ontstaan vaak door slecht onderhoud. Naast het renoveren van de schoorsteen is het daarom belangrijk dat deze regelmatig onderhouden wordt. Zo is het goed om de schoorsteen minstens één keer peer jaar te vegen. Je kunt ervoor kiezen om zelf de schoorsteen te vegen, maar in de meeste gevallen is het aan te raden om een ervaren schoorsteenveger in te schakelen.

Waarom is goed onderhoud belangrijk?

Takken, bladeren, roetdeeltjes en ander vuil kunnen zich ophopen in de schoorsteen, wat een verstopping kan veroorzaken. Bovendien kunnen vogels ook hun nesten bouwen op deze plek. Door het regelmatig laten vegen van de schoorsteen kan dit voorkomen worden. Een ander voordeel is dat schade snel opgemerkt kan worden, zodat de nodige reparaties ook snel uitgevoerd kunnen worden. Zo voorkom je dat reparaties uiteindelijk geen zin meer hebben en de schoorsteen volledig verwijderd en vervangen moet worden. 

Oude schoorsteen laten renoveren: gratis offertes

Is jouw schoorsteen in slechte staat en wil je deze laten renoveren door een vakman? Vul dan ons formulier in en ontvang verschillende offertes op maat! Zo ontdek je wat de mogelijkheden zijn voor je oude schoorsteen en kun je een vakman in de buurt kiezen die jou kan helpen met deze klus. Vergelijk offertes, vind de beste deal en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.