Schoorsteen laten verwijderen? | Kosten en werkwijze

Het verwijderen van een schoorsteen, wat zijn de mogelijkheden? Hoe pak je het aan en wat zijn de kosten? In dit artikel ontdek je alle informatie rondom het verwijderen van schoorstenen en waar je allemaal op moet letten. 

schoorsteen verwijderen

Wat kost het verwijderen van een schoorsteen?

De gemiddelde kosten voor het verwijderen van een schoorsteen liggen tussen de € 1.400 en € 5.000. Deze kosten zijn onder andere afhankelijk van de bereikbaarheid van het dak, de grootte van de schoorsteen, het deel van de schoorsteen dat verwijderd moet worden en de manier van afwerken. In onderstaande tabel zie je de kosten per klus.

Soort klusGemiddelde kosten
Schoorsteen verwijderen binnen€ 1.400 – € 2.000
Schoorsteen verwijderen buiten€ 1.700 – € 3.000
Schoorsteen verwijderen binnen + buiten€ 3.000 – € 5.000

Extra kosten: wat kost asbest verwijderen en constructieberekening en bouwtekeningen laten maken?

Het laten verwijderen van een schoorsteen kan extra kosten met zich meebrengen. Twijfel je bijvoorbeeld of er asbest in de schoorsteen zit? Dan moet dit eerst vastgesteld worden, anders mag de schoorsteen niet worden gesloopt. Een asbestinventarisatie kost ongeveer € 100 tot € 1.000. Het is soms ook nodig om een constructieberekening en bouwtekeningen te laten maken, bijvoorbeeld als je een dragende schoorsteen hebt. Een constructieberekening kost tussen de € 200 en € 300 en bouwkundige tekeningen tussen de € 400 en € 500. 

Benieuwd naar de kosten voor het verwijderen van de schoorsteen?
Vul het offerteformulier in en ontdek de mogelijkheden en kosten.
arrow Ontvang offertes op maat

Schoorsteen verwijderen van het dak [Werkwijze]

Voor het verwijderen van de schoorsteen moeten er verschillende werkzaamheden uitgevoerd worden. Deze werkzaamheden hebben we hieronder in verschillende stappen uitgelegd. 

Stap 1. Voorbereiding: dragende of niet-dragende schoorsteen?

Voordat de schoorsteen verwijderd kan worden, moet er eerst vastgesteld worden of het om een dragende of niet-dragende schoorsteen gaat. In het geval van een dragende schoorsteen maakt deze deel uit van de draagmuur van de woning. Dit betekent dat de schoorsteen niet zomaar afgebroken kan worden. Het gewicht dat in dit geval opgevangen wordt door de schouw moet dan opgevangen worden door een andere constructie, omdat de schouw ook verwijderd wordt. Bespreek dit dus goed met de dakdekker. 

Stap 2. Schoorsteen weghalen: binnen en buiten

Het verwijderen van de oude schoorsteen kan op verschillende manieren:

 • Schoorsteen binnen verwijderen: Je kunt ervoor kiezen om alleen de schoorsteen binnenshuis te verwijderen, door de schouw af te breken. In plaats van de schouw worden er dan stalen balken geplaatst om de schoorsteen te ondersteunen. De constructie buiten blijft zo intact. 
 • Schoorsteen buiten verwijderen: Het is ook mogelijk om alleen de schoorsteen buiten weg te halen. Het buitenste deel van de schoorsteen wordt dan via het dak afgebroken. De schouw binnen blijft zo bestaan. 

Het is ook mogelijk om de schoorsteen zowel buiten als binnen te verwijderen. De constructie wordt dan volledig gesloopt. 

schoorsteen binnen afbreken

Stap 3. Afwerking: dak dichtmaken en koof wegwerken

Nadat de schoorsteen op de gewenste manier verwijderd is, is het tijd voor de afwerking. Wanneer de schoorsteen buiten verwijderd is, moet het dak dichtgemaakt worden. Zo heb je niet alleen een nette afwerking, maar is het dak ook volledig waterdicht. Het dak kan afgewerkt worden met isolatie en dakbedekking, maar er kan ook een schoorsteenkap geplaatst worden of het dak kan worden dichtgemetseld. Binnenshuis is het belangrijk dat de koof netjes afgewerkt wordt, zodat er geen opening zichtbaar is.

Aandachtspunten bij het slopen van de schoorsteen

Waar moet je nu allemaal rekening mee houden als je een schoorsteen gaat verwijderen? Als eerste moet je nagaan of je een vergunning nodig hebt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de draagconstructie aangepast moet worden. Dit is niet altijd het geval, maar wel als de schoorsteen een dragende functie heeft. Ook zullen de muren, plafonds en vloeren achteraf opnieuw afgewerkt worden. Als laatste is het belangrijk dat het dak optimaal dicht gemaakt wordt. Naast de aandachtspunten zijn er ook verschillende benodigdheden voor deze klus:

 • Bouwtekeningen
 • Constructieberekening
 • Sloopplan
 • Stempelplan
 • Stellage voor het dak
 • Vuilcontainers voor het puinafval

Asbest in de schoorsteen

Een ander belangrijk aandachtspunt is asbest in de schoorsteen. Bij woningen met schoorstenen die vóór 1995 gebouwd zijn, kan er sprake zijn van asbest in de schoorsteen. Het materiaal kan zich op verschillende plekken bevinden, zoals in de rookgasafvoer of in het isolatiemateriaal. Het is dus van belang dat er een asbestinventarisatie plaatsvindt voordat de schoorsteen verwijderd wordt. Anders kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. 

Vergunning voor verwijderen schoorsteen

Heb je een vergunning nodig voor het verwijderen van de schoorsteen? In sommige gevallen wel. Wanneer het om een dragende schoorsteen gaat, er eventueel asbest in de schoorsteen aanwezig is of wanneer het om een constructieve wijziging van de woning gaat, is een vergunningsaanvraag nodig. Je dient dan toestemming te vragen bij de gemeente door middel van een omgevingsvergunning. 

Als onderdeel van de omgevingsvergunning is er ook nog de bouwvergunning en de sloopvergunning, die in het geval van het slopen van een schoorsteen doorgaans ook nodig is. Vraag bij je eigen gemeente na wat de regels zijn, want dit kan per gemeente verschillen. 

Hoeveel kost een vergunningsaanvraag?

De kosten voor een omgevingsvergunning verschillen per gemeente, maar bedragen ongeveer één tot drie procent van de totale bouwkosten. Daarnaast heb je nog te maken met zogenaamde legeskosten, wat een standaardtarief is. Dit zijn kosten voor het in behandeling nemen van de vergunningsaanvraag. De kosten voor een sloopvergunning beginnen vanaf € 500 en kunnen oplopen, afhankelijk van de omvang van het project. 

Waarom oude schoorsteen afbreken?

Het afbreken van je schoorsteen, is dat niet zonde? Het uiterlijk van je woning verandert compleet, zowel binnen als buiten, en misschien wil je de schoorsteen ooit nog wel eens gebruiken. Toch zijn er verschillende goede redenen om de schoorsteen te verwijderen. We hebben ze op een rijtje gezet:

 • Je hebt een lekkende schoorsteen
 • De schoorsteen is niet meer in gebruik
 • De schoorsteen kan niet meer gerepareerd worden
 • Het gebruik van een houtkachel is slecht voor het milieu
 • De schoorsteen heeft veel onderhoud nodig, wat tijd en geld kost
 • De kosten voor verwijderen zijn goedkoper dan de kosten voor repareren
 • De roetdeeltjes en fijnstof uit de schoorsteen zijn slecht voor de gezondheid
 • De schoorsteen neemt ruimte in beslag en die ruimte kan ook gebruikt worden voor extra woonruimte

Schoorsteen renoveren of laten verwijderen?

Twijfel je of je schoorsteen verwijderen de juiste optie is? Het is ook mogelijk om de schoorsteen te renoveren. In dit geval kan de schoorsteen worden gerepareerd en geïmpregneerd of kan het rookkanaal hersteld worden. Er moet dan wel van tevoren gekeken of een renovatie nog rendabel is. Is het kapotte gedeelte van de schoorsteen nog te herstellen? Wanneer dit niet het geval is, is verwijderen een betere optie, ook wanneer je een beperkt budget hebt. Dit is namelijk goedkoper dan een schoorsteenrenovatie.

Zelf verwijderen of uitbesteden aan een bedrijf

Het is mogelijk om zelf de schoorsteen van je woning te verwijderen. Zeker wanneer je ervaring hebt met deze werkzaamheden, kan het een optie zijn. Je bespaart zo bovendien op de arbeidskosten. Toch is het aan te raden om professionele slopers in te schakelen wanneer je de gehele schoorsteen wilt slopen. Wanneer het om een dragende schoorsteen gaat, is het van belang dat dit veilig en op de juiste manier gebeurt. Deze klus heeft namelijk invloed op de constructie van het hele huis.

Wanneer je een ervaren schoorsteenveger inschakelt, kun je de werkzaamheden met een gerust hart uitbesteden en ben je verzekerd van een mooi resultaat. Bovendien profiteer je van advies op maat, een nette en correcte afwerking en afvoering van het puin. Zo heb je hier zelf geen omkijken meer naar. 

Schoorsteen laten verwijderen: ontvang gratis offertes

Wil je de schoorsteen op jouw woning laten verwijderen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Geef je wensen door via onderstaand formulier en ontvang offertes op maat. Kom in contact met verschillende specialisten, vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.