Kosten van een dakkapel | Welke factoren spelen een rol?

Wil je een dakkapel op je dak laten plaatsen, maar ben je benieuwd wat de kosten precies zijn? In dit artikel bespreken we de gemiddelde kosten, de factoren die bepalend zijn voor de prijs en geven we tips hoe je kunt besparen!

dakkapel kosten

Wat kost een dakkapel gemiddeld inclusief plaatsen?

De gemiddelde kosten voor een dakkapel liggen tussen de € 8.000 en € 11.000. De exacte prijs is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het gebruikte materiaal en of je kiest voor maatwerk of een prefab dakkapel. In onderstaande tabel hebben we de kosten op een rijtje gezet.

Soort dakkapelKosten maatwerk dakkapelKosten prefab dakkapel
Kunststof€ 9.200€ 8.650
Hout€ 10.000€ 9.500
ZinkMaatwerk is met zink niet mogelijk€ 10.500

Prijsopbouw van een dakkapel

Waar bestaan de kosten voor het plaatsen van een dakkapel precies uit? Je hebt natuurlijk te maken met de aanschafkosten van de dakkapel. Dit is het grootste gedeelte van de kosten. Daarnaast heb je het materiaal en de plaatsingskosten van het dakdekkersbedrijf. Die bestaan uit:

  • Uurtarief van de specialist
  • Voorrijkosten
  • Sloopkosten
  • Kosten voor het huren van materiaal
  • Kosten voor opruimen
Benieuwd naar de kosten van dakkapellen?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakkapellen er allemaal zijn en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Factoren die de prijs beïnvloeden

De kostprijs van een dakkapel is afhankelijk van verschillende factoren. Om meer inzicht te geven in hoe de prijs is opgebouwd en wat allemaal van invloed is, hebben we de factoren voor je op een rijtje gezet. 

1. Prefab of maatwerk

Als eerste is het bepalend voor de prijs of je een prefab dakkapel kiest of deze op maat laat maken. Prefab houdt in dat de dakkapel van tevoren al helemaal gemaakt en in elkaar gezet wordt. De dakkapel heeft een standaard afmeting. Bij maatwerk kun je de dakkapel in een speciale afmeting laten maken, zodat deze volledig afgestemd is op je wensen. Zoals in de tabel hierboven te zien is, zijn maatwerk dakkapellen duurder dan prefab dakkapellen. 

2. Afmetingen: kleine of grote dakkapel?

De hoogte en breedte van de dakkapel hebben ook invloed op de prijs. De hoogte is doorgaans vaak hetzelfde, gemiddeld 1,5 meter, maar met de breedte kun je variëren. Zo kun je kiezen voor een kleine dakkapel van 1 of 2 meter, maar ook een grote dakkapel van bijvoorbeeld 5 of wel 8 meter behoort tot de mogelijkheden. 

3. Dakhelling

Heeft het dak van je woning een lage dakhelling? Dan kan dit zorgen voor extra kosten. Een lagere dakhelling betekent namelijk dat de dakkapel groter wordt, waardoor je meer materiaal nodig hebt. Bij een helling lager dan 25 graden heb je zelfs te maken met maatwerk, wat ook voor extra kosten zorgt ten opzichte van prefab. 

3. Materialen: houten en kunststof dakkapellen

Het soort materiaal is ook bepalend voor de kosten van een dakkapel. Veel gekozen soorten zijn een houten en een kunststof dakkapel. Hierbij is de kunststof dakkapel de goedkopere optie, zowel bij maatwerk als prefab. Een houten dakkapel heeft bovendien vaker onderhoud nodig, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. Het uiterlijk van een houten dakkapel wordt wel vaak verkozen boven de kunststof variant. Het is dus maar net wat je voorkeur heeft. 

4. Vergunning

In sommige gevallen heb je voor het plaatsen van een dakkapel een vergunning nodig. Aan de achterzijde van de woning kan de dakkapel doorgaans vergunningsvrij geplaatst worden, maar bij de voorzijde van de woning zijn de regels vaak anders. Wat de kosten voor een vergunningsaanvraag zijn, verschilt per gemeente. Hier kun je dan ook het best over informeren bij je eigen gemeente. 

Hoe groot mag een dakkapel zijn zonder vergunning?

Om zonder vergunning een dakkapel te kunnen plaatsen, moet je rekening houden met de afmetingen. De dakkapel mag maximaal 1,75 meter hoog zijn en moet op minimaal 0,5 meter van de zijkant, bovenkant en onderkant van het dak geplaatst worden. 

5. Dakkapel met schuin of plat dak

Je kunt zowel een dakkapel met een schuin als een plat dak laten plaatsen. Een plat dak is de meest voorkomende optie. Dit komt doordat dakkapellen met een schuin dak goedkoper zijn en er weinig aanpassingen gedaan hoeven te worden aan de dakconstructie. Voor de dakbedekking van het platte dak van de dakkapel wordt vaak gekozen voor EPDM. Een dakkapel met schuin dak is dus duurder, maar hierbij heb je wel het voordeel dat deze nagenoeg onderhoudsvrij is. Vuil en regenwater stromen namelijk vanzelf van het dakkapel dak af. 

6. Extra opties voor je nieuwe dakkapel

Wanneer je een nieuwe dakkapel laat plaatsen, heb je de keuze uit verschillende extra opties. Denk hierbij aan een hor tegen insecten, ventilatieroosters en rolluiken. Ook wat betreft de ramen en kozijnen van de dakkapel zijn er keuzemogelijkheden. Zo kun je een handig draai-kiepraam laten plaatsen. Het is zelfs een optie om de dakkapel te isoleren voor een verhoogd wooncomfort en besparing op de energiekosten. Uiteraard brengt dit wel allemaal kosten met zich mee, die we in onderstaande tabel op een rij hebben gezet. 

Extra optiesKosten
Insectenhor€ 60 tot € 100 per stuk
Ventilatierooster€ 75 tot € 125 per meter
Rolluik€ 500 tot € 1.000 per stuk
Draai-kiepraam€ 125 tot € 200 per stuk
Isolatie€ 300 tot € 500
installatie dakkapel

Besparen op de kosten

De totale kosten voor een dakkapel liggen hoog. Daarom is het fijn om te weten hoe je op deze kosten kunt besparen. Zoals eerder benoemd, is een prefab dakkapel goedkoper dan maatwerk. Als je een beperkt budget hebt, kun je dus het best kiezen voor een dakkapel in een standaard afmeting die van tevoren gemaakt wordt. Ook het materiaal speelt een rol. Voor de goedkoopste optie is het aan te raden om voor een kunststof dakkapel te gaan. 

Offertes aanvragen

De beste manier om te besparen op de kosten voor een dakkapel is om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers. Zo kun je de prijzen en mogelijkheden vergelijken en de best mogelijke deal vinden voor jouw woning. Daarnaast kun je zo ook makkelijker kiezen voor een specialist in de buurt, zodat je kunt besparen op de voorrijkosten. 

Voordelen van een dakkapel

Ondanks dat een dakkapel een flinke investering is, zijn er verschillende voordelen waarvan je profiteert. Deze voordelen zijn als volgt: 

  • Meer ruimte op zolder
  • Meer lichtinval
  • Zorgt voor een andere sfeer en uitstraling
  • De woning wordt meer waard
  • Veel verschillende soorten en opties

Ontdek de kosten van een dakkapel met gratis offertes

Geef je wensen door via onderstaand formulier en kom in contact met verschillende dakkapel leveranciers. Je ontvangt offertes op maat voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.