Welke factoren bepalen de kosten van een dakraam plaatsen?

Een dakraam laten plaatsen brengt natuurlijk kost met zich mee. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren en kun je zelf zo hoog of laag mogelijk laten uitvallen als je wilt. Ontdek in dit artikel wat de gemiddelde kosten zijn, welke factoren bepalend zijn voor de prijs en hoe je kunt besparen!

dakraam plaatsen kosten

Wat kost een dakraam vervangen en nieuw plaatsen?

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een dakraam liggen tussen de € 250 en € 1.000. Wat de exacte kosten voor het raam uiteindelijk zijn, is afhankelijk van verschillende factoren en verschilt per situatie. De prijsopbouw bestaat uit de aanschafkosten van het dakraam zelf en de installatiekosten. De installatiekosten liggen gemiddeld tussen de € 200 en € 300.

Benieuwd naar de kosten van het laten plaatsen van een dakraam?
Vraag offertes aan en ontdek wat de mogelijkheden en kosten zijn van het plaatsen van een dakraam.
arrow Ontvang offertes op maat

Factoren die invloed hebben op de gemiddelde prijs

Er zijn veel verschillende factoren die de prijs beïnvloeden. We bespreken deze factoren hieronder, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de prijs is opgebouwd. 

Materiaal: kunststof of hout

De meest gebruikte materialen voor dakramen zijn kunststof en hout. Hout is de goedkopere optie. Afhankelijk van de afmetingen liggen de gemiddelde kosten tussen de € 400 en € 900. Kunststof is net wat duurder en heeft een gemiddelde prijs van tussen de € 425 en € 1.000. Daar staat wel tegenover dat een kunststof dakraam nauwelijks onderhoud nodig heeft in tegenstelling tot een houten dakraam, en dat de levensduur van kunststof ook langer is. Op de langere termijn is een kunststof dakraam dus vaak de betere investering, omdat je er jarenlang plezier van hebt. 

Afmetingen: een klein of groot dakraam

Dakramen zijn in veel verschillende afmetingen verkrijgbaar. Hoe groter het dakraam, hoe hoger de totale kosten zullen uitvallen. Wanneer je wilt besparen op de kosten, kun je het best voor een kleiner dakraam kiezen. 

Merken: wat kost het plaatsen van een VELUX dakraam?

Het merk van een dakraam zegt ook veel over de prijs. Het ene merk vraagt een andere prijs dan het andere merk. Een van de bekendste merken voor ramen is VELUX. Zij bieden ramen aan van hoge kwaliteit en met goede isolatiewaarden. Voor het plaatsen van een VELUX dakraam betaal je tussen de € 650 en € 950

Beglazing van het dakraam

De beglazing van het dakraam is een belangrijk aspect. Je kunt ervoor kiezen om een dakraam te laten plaatsen met standaard glas, maar voor sterker glas en betere isolatie kun je ook voor HR+++ glas kiezen. Ook geluidsreducerend glas of veiligheidsbeglazing behoren tot de mogelijkheden. Dit zorgt er dan wel ook gelijk voor dat de totale kosten hoger komen te liggen. 

Extra opties

Om je dakraam helemaal af te maken, zijn er verschillende extra opties die je kunt toevoegen. Deze opties zorgen voor extra kosten. Het is dus goed om te kijken wat er binnen je budget valt en aansluit op je wensen. Enkele extra opties zijn: 

  • Elektrische bediening
  • Raamdecoratie
  • Insectenhorren
  • Zonwering

Type dak en dakconstructie

Wat voor type dak je hebt en de constructie van het dak zijn ook belangrijke zaken die invloed kunnen hebben op de prijs. Op een dak met dakpannen kan een dakraam doorgaans vrij eenvoudig geïnstalleerd worden, maar bij dakshingles of een leien dak is dit vaak lastiger en moeten er aanpassingen gedaan worden. De montagekosten liggen dan hoger. In sommige gevallen dient ook de dakconstructie aangepast te worden, bijvoorbeeld als er een horizontale balk loopt op de plek waar het dakraam geplaatst moet worden en dit weggehaald dient te worden. 

Dakraam afwerking

Als het dakraam eenmaal geplaatst is, moet deze op de juiste manier afgewerkt worden. De mate van afwerken heeft invloed op de kosten. Aan de buitenkant wordt het raam afgewerkt met een lak, waarbij je kunt kiezen voor een witte lak, gekleurde lak of een speciale vochtbestendige lak. Aan de binnenkant gaat het om timmerwerk, isolatie, gipsplaten en stucwerk. Je kunt zelf bepalen welke materialen en opties je gebruikt en hebt dus ook zelf invloed op de uiteindelijke kosten van de afwerking. 

Soorten dakramen

Het soort dakraam dat je laat plaatsen, heeft ook invloed op de kosten. Er zijn namelijk verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. Deze bespreken we hieronder. 

1. Uitzet dakraam

Een uitzet dakraam heeft aan de onderkant een handgreep en aan de bovenkant scharnieren, die beiden dienen om het raam open te zetten. Er zijn dus twee openingsfuncties. Een voordeel van dit type dakraam is dat het raam niet naar binnenkomt bij openen en dat het raam dus ver opengezet kan worden. 

2. Tuimel dakraam

Bij een tuimel dakraam, ook wel tuimelvenster, zitten de scharnieren in het midden. Wanneer het raam geopend wordt, zal hierdoor de helft naar buiten open gaan en de andere helft naar binnen. Een tuimelvenster is een van de goedkopere opties voor dakramen. Een ander voordeel is dat ze makkelijk geplaatst kunnen worden en zowel aan de binnen- als buitenkant eenvoudig schoongemaakt kunnen worden. Een tuimelvenster kan namelijk bijna helemaal naar binnen gekanteld worden. 

3. Uitstap dakraam

Een uitstap dakraam is bedoeld om naar buiten te stappen en is perfect voor bijvoorbeeld een dakterras. Deze dakramen openen naar buiten toe, om ruimteverlies binnen te voorkomen. Dit type dakraam is een van de duurdere opties

4. Daklicht venster

Met een daklicht venster kun je meer daglicht creëren in een ruimte en zorgen voor betere ventilatie. Zo kun je bijvoorbeeld een lichtstraat laten plaatsen of kiezen voor een dakvenster in de vorm van een mooie lichtkoepel. Dit zorgt ook nog eens voor een unieke uitstraling in de ruimte. 

dakraam plaatsen

Dakraam plaatsen

Het plaatsen van een dakraam gaat in verschillende stappen, die we hieronder toelichten:

  • Stap 1. Oude dakraam verwijderen: Als je woning al een dakraam heeft die vervangen moet worden, dan dient eerst het huidige raam weggehaald te worden, zowel het glas als het kozijn. 
  • Stap 2. Nieuwe dakraam plaatsen: Het dakraam wordt in het gat geplaatst waar het oude raam ook zat. Het kozijn wordt bevestigd met schroeven. Hierbij is het belangrijk dat het kozijn en het dak goed op elkaar aansluiten en er geen tocht tussen zit.
  • Stap 3. Dakraam afwerken: Bij de afwerking van het dakraam is het belangrijk dat in ieder geval de randen goed afgedicht worden met kit en plamuur. Voor de binnenzijde heb je de keuze om isolatiemateriaal te laten plaatsen met gipsplaten.    

Aandachtspunten bij het plaatsen van een dakraam

Bij het laten plaatsen van een dakraam is het belangrijk dat het raam de juiste afmeting heeft, zodat die perfect past in de huidige opening. Daarnaast is het belangrijk dat het dakraam voor voldoende daglicht zorgt, maar ook goed kan ventileren. Wordt het raam geplaatst op een plek die vochtig is? Dan kun je het best kiezen voor een kunststof dakraam in plaats van hout. Hout kan namelijk minder goed tegen vocht. 

Hoelang duurt het om een dakraam te laten plaatsen?

Wanneer je het dakraam door een specialist laat plaatsen, dan is dit doorgaans binnen een dag gebeurd. Het plaatsen van een geheel nieuw dakraam zal daarbij langer duren dan het vervangen van een bestaand dakraam, maar alsnog is één dag vaak voldoende. 

Is het moeilijk om een dakraam zelf te plaatsen?

Het kan lastig zijn om zelf een dakraam te plaatsen. Het voordeel is dat je bespaart op de installatiekosten, maar het nadeel is dat de installatie ook verkeerd kan gaan. Het is daarom aan te raden om ervaren monteurs in te schakelen die deze klus voor je uitvoeren. Zeker wanneer er een volledig nieuw dakraam geïnstalleerd moet worden, komt er veel bij kijken. Dan is een monteur met jarenlange ervaring op het gebied van dakramen wel zo fijn. 

Besparen op de kosten bij het kopen van een dakraam

De totale kosten voor het laten plaatsen van een dakraam kunnen flink oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de investering goedkoper te maken en te besparen. Maak bijvoorbeeld een slimme keuze wat betreft het type dakraam en de extra opties. De ene keuze is nu eenmaal duurder dan de ander. Let wel op dat je niet inlevert op de kwaliteit, want je wilt natuurlijk jarenlang kunnen genieten van het dakraam. 

Offertes vergelijken

Een goede manier om te besparen op de kosten is om verschillende offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken. Zo kun je eenvoudig zien welke leverancier de beste deal heeft. Kijk daarbij ook naar een leverancier die lokaal is, zodat je direct kunt besparen op de voorrijkosten.

Ontdek de kosten van een dakraam plaatsen

Wil je een dakraam laten plaatsen en ben je benieuwd naar de exacte kosten? Geef dan je wensen door via onderstaand formulier en ontvang offertes op maat. Vergelijk de verschillende prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.