Lichtkoepel plaatsen? Ontdek de kosten, soorten en voordelen

Een lichtkoepel plaatsen op je platte dak is de perfecte oplossing wanneer je meer natuurlijk licht en sfeer wilt creëren in je woning. In dit artikel bespreken we welke andere voordelen een lichtkoepel heeft, wat de kosten zijn en welke factoren de prijs bepalen, en uit welke soorten lichtkoepels je kunt kiezen.

lichtkoepel plaatsen kosten

Hoeveel kost een dakkoepel inclusief montage?

De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een lichtkoepel, ook wel dakkoepel genoemd, liggen tussen de € 650 en € 3.000. Deze prijzen zijn inclusief aanschaf en montage. De exacte kosten van een lichtkoepel zijn afhankelijk van verschillende zaken, die later in dit artikel aan bod komen.

Kosten voor het vervangen van een lichtkoepel

Heb je op dit moment al een lichtkoepel, maar wil je deze laten vervangen? Dan is dit goedkoper dan een volledige nieuwe koepel. Je betaalt hier ongeveer € 240 tot € 1.150 voor, afhankelijk van onder andere het materiaal en de grootte van de dakkoepel. De kosten bestaan uit het verwijderen van de oude koepel en het plaatsen van het nieuwe model. 

Benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van een lichtkoepel?
Ontdek welke soorten lichtkoepels er allemaal zijn en wat de prijzen zijn. Vraag offertes aan!
arrow Ontvang offertes op maat

Wat bepaalt de prijs?

Zoals hierboven te zien is, lopen de gemiddelde kosten erg uiteen. Hoeveel je uiteindelijk voor de lichtkoepel betaalt, is dan ook afhankelijk van verschillende factoren. We bespreken deze factoren in onderstaande alinea’s.

Afmetingen van de lichtkoepel

De afmetingen van de lichtkoepel zijn een bepalende factor voor de prijs. Voor een grote lichtkoepel heb je bijvoorbeeld meer materialen nodig en is de installatie vaak ook nog eens complexer. Dus hoe groter de lichtkoepel, hoe hoger de prijs uitvalt. 

Gebruikte materialen

Lichtkoepels zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo heb je onder andere de keuze uit meerdere soorten materialen. Welk materiaal je kiest, heeft ook weer invloed op de prijs. We bespreken de mogelijkheden hieronder. 

1. Polycarbonaat

Polycarbonaat is een type kunststof dat zeer sterk is. Het heeft een hoge slagvastheid, goede UV-bescherming en kan goed tegen hoge temperaturen. Een kunststof lichtkoepel van polycarbonaat kan dus goed tegen diverse weersomstandigheden. De kosten liggen tussen de € 850 en € 1.500

2. Acrylaat

Acrylaat is ook een type kunststof. Het is transparant, waardoor lichtinval in huis mogelijk wordt gemaakt. Daarnaast heeft het een glad oppervlak, wat zorgt voor een mooie en strakke uitstraling. Deze kunststof lichtkoepel is bovendien UV-bestendig en weerbestendig. Acrylaat is wel minder sterk dan polycarbonaat, maar daar staat tegenover dat het ook net wat goedkoper is. Gemiddeld betaal je tussen de € 800 en € 1.450

3. Glas

Wil je een volledige glazen lichtkoepel? Dan moet je er rekening mee houden dat deze duurder is dan een kunststof lichtkoepel van bovengenoemde materialen. Gemiddeld betaal je voor een glazen lichtkoepel € 1.000. Het materiaal is minder sterk dan polycarbonaat en acrylaat, maar met een glazen lichtkoepel creëer je wel een elegante uitstraling en zorg je voor goede isolatie.

Kosten voor installatie

De gemiddelde kosten voor alleen het laten plaatsen van de lichtkoepel liggen tussen de € 300 en € 1.500. Deze komen dus nog bovenop de aanschafprijs. Hoeveel je voor de installatie betaalt, is afhankelijk van de complexiteit. Voor een eenvoudig model dat snel geplaatst kan worden, zijn de installatiekosten goedkoper en liggen ze rond de € 300. Het plaatsen van een geavanceerde variant is een meer ingewikkelde klus die ook meer tijd in beslag neemt en daardoor ook hogere installatiekosten heeft. 

Type dak

Hoe complex de installatie van een lichtkoepel is en hoe hoog de installatiekosten dus uitvallen, is ook afhankelijk van het type dak. Wanneer je een houten dak hebt, dan is de installatie over het algemeen vrij eenvoudig. In het geval van een betonnen dak wordt het al lastiger.

Het is hierbij moeilijker om gaten te boren, zeker wanneer het beton meer dan 25 centimeter dik is. In sommige gevallen heeft het dakdekkersbedrijf zelfs een diamantboor nodig. Hierdoor lopen de kosten op. Voor het plaatsen van een lichtkoepel op een houten dak betaal je gemiddeld € 250 en op een betonnen dak € 450.

Lichtkoepel merken: VELUX, Fakro of Dakoplast

Er zijn meerdere merken die lichtkoepels aanbieden. VELUX is een van de bekendste merken, maar ook Dakoplast en Fakro bieden lichtkoepels aan van goede kwaliteit. Welk merk je kiest, heeft ook weer invloed op de prijs. Het ene merk is nu eenmaal duurder dan het andere. 

Eventuele extra opties

Bij het plaatsen van een lichtkoepel zijn er diverse extra opties die je kunt kiezen. Hoe meer opties je kiest, hoe hoger de kosten uitvallen. Zo kun je kiezen voor verduisterende gordijnen of zonwering, zodat je geen last meer hebt van de zon. Ook is het mogelijk om direct een elektrisch openingssysteem te laten plaatsen. 

Soorten lichtkoepels

Wist je dat er veel verschillende modellen lichtkoepels zijn die je op je dak kunt laten plaatsen? Zo heb je de keuze uit verschillende wanddiktes, maar ook uit allerlei vormen. Welke uitvoering van de lichtkoepel je kiest, is bepalend voor de kosten. 

Verschillende wanddiktes

De wanddikte van een lichtkoepel is bepalend voor hoe goed de ruimte geïsoleerd wordt. Voor de prijs geldt, hoe dikker de wand, hoe meer je betaalt. We bespreken de verschillende wanddiktes hieronder. 

1. Enkelwandige lichtkoepel

De naam zegt het al, een enkelwandige dakkoepel bestaat uit slechts één wand. Dit betekent dat de isolatie van de lichtkoepel matig is. Kies je voor een enkelwandige variant? Dan kun je deze het best plaatsen in ruimtes die weinig tot niet gebruikt worden en dus ook niet vaak verwarmd hoeven te worden. 

2. Dubbelwandige lichtkoepel

Als je kiest voor de dubbelwandige uitvoering van de lichtkoepel, dan is de isolatie al een stuk beter dan bij de enkelwandige variant. Wel heb je alsnog te maken met warmteverlies via de dakkoepel, dus houd daar wel rekening mee. 

3. Driewandige lichtkoepel

Voor de beste isolatie kies je voor een driewandige lichtkoepel. Deze beschermt uitstekend tegen warmte en kou van buitenaf, waardoor je binnen een fijne temperatuur kunt creëren. Zo blijft het in de winter lekker warm en in de zomer goed koel. Vanzelfsprekend is dit dan wel ook de duurste optie van de verschillende wanddiktes. 

Verschillende vormen

Doordat er dakkoepels in verschillende vormen verkrijgbaar zijn, kun je een koepel kiezen die volledig bij je wensen aansluit, maar ook past binnen de ruimte waar je de koepel wilt plaatsen. Kies je voor een bolle lichtkoepel of juist een platte variant? En welke vorm past het best binnen jouw woning? De vormen waaruit je kunt kiezen zijn: 

  • Rond: Deze bolle lichtkoepel is perfect voor smalle ruimtes en is in meerdere afmetingen beschikbaar.
  • Vierkant: Met een vierkante koepel wordt het daglicht gelijkmatig over de ruimte verdeeld. Hierdoor zijn dit de meest voorkomende lichtkoepels.
  • Rechthoekig: Deze dakkoepel wordt voornamelijk toegepast in rechthoekige ruimtes en heeft ook als voordeel dat het daglicht gelijkmatig wordt verdeeld. 
  • Vlak: Een vlakke lichtkoepel is het tegenovergestelde van een bolle lichtkoepel en is volledig plat. Dit zorgt voor een strakke en moderne uitstraling. 
  • Piramide: De piramide vorm is de meest unieke uitvoering van de lichtkoepel. Het zorgt voor een mooie en bijzondere uitstraling en kan zowel in een rechthoek als vierkant geplaatst worden. 
ronde lichtkoepel

Dakkoepel plaatsen op een plat dak

Welke stappen moeten er doorlopen worden tijdens het plaatsen van een dakkoepel? Kun je de installatie daarnaast het best zelf doen of uitbesteden aan een specialist? Wij hebben de stappen op een rij gezet. 

Stap 1. Voorbereiding: waar lichtkoepel plaatsen?

De eerste stap is om te kijken of je dak geschikt is voor een lichtkoepel en waar deze het best geplaatst kan worden. Dit gebeurt aan de hand van een inspectie door een dakdekker, waarbij er gekeken wordt naar de waterdichtheid van het dak, de dakstructuur en de isolatie. 

Stap 2. Opening uitsnijden

Vervolgens is het tijd om ruimte te maken in het dak voor de lichtkoepel. De dakdekker snijdt een deel van het dak uit om een opening te creëren. Hierbij is het belangrijk dat de opening in precies dezelfde afmetingen is als de grootte van de dakkoepel. 

Stap 3. Installatie en afdichting

Uiteindelijk is het tijd voor het daadwerkelijk plaatsen van de koepel. Deze wordt in de opening geplaatst, waarbij het belangrijk is dat deze goed aansluit. Om lekkages en warmteverlies te voorkomen, wordt de lichtkoepel vervolgens afgedicht met de juiste afdichtingsmaterialen. 

Stap 4. Afwerking van de koepel

De laatste stap is de afwerking van de koepel. Aan de buitenkant van het dak wordt er een dakopstand rondom de koepel geplaatst. Deze zorgt ervoor dat er geen water op het dak blijft liggen. Aan de binnenkant kan het nodig zijn om het plafond te stuccen en schilderen, zodat alles netjes afgewerkt wordt.

Zelf doen of laten doen: wie plaatst de lichtkoepel?

Het is mogelijk om zelf een lichtkoepel te plaatsen. Zo kun je besparen op de installatiekosten. In de meeste gevallen is het toch aan te raden om een vakman in te schakelen die deze klus voor je uit handen neemt. Een risico van zelf plaatsen is bijvoorbeeld dat de lichtkoepel niet volledig waterdicht is, waardoor er een kans op lekkage ontstaat. Een vakman heeft doorgaans jarenlange ervaring met deze werkzaamheden en zorgt ervoor dat de dakkoepel op de juiste manier geplaatst wordt. 

Voordelen van een lichtkoepel

Het laten plaatsen van een lichtkoepel brengt veel voordelen met zich mee. Zo heb je meer lichtinval en is het de perfecte oplossing voor donkere ruimtes. Bovendien heeft een lichtkoepel ook een uniekere uitstraling ten opzichte van een gewoon dakraam. Dit zorgt voor meer sfeer in huis. 

Lichtkoepel versus lichtstraat

Een lichtkoepel en een lichtstraat zorgen allebei voor meer daglicht in huis en de twee termen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Er zijn echter diverse verschillen tussen de twee typen dakramen. Een groot voordeel van een lichtkoepel ten opzichte van een lichtstraat is dat deze goedkoper zijn. Bovendien kunnen lichtkoepels ook makkelijker toegepast worden in kleinere ruimtes. 

Ontdek de kosten van een lichtkoepel plaatsen

Benieuwd geworden naar de exacte kosten van een lichtkoepel in je woning? Vul dan ons formulier in en ontvang offertes op maat. Zo kun je eenvoudig de prijzen vergelijken van diverse leveranciers. Vind de beste deal en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.