Lichtstraat laten plaatsen? | Ontdek de voordelen en kosten

Wil je graag meer natuurlijk licht in huis? Dan is het plaatsen van een lichtstraat de ideale oplossing! Er zijn verschillende soorten lichtstraten verkrijgbaar, met elk hun eigen kenmerken en voordelen. Ontdek welke lichtstraat het meest geschikt is voor jouw woning en wat de kosten zijn!

lichtstraat

Wat betekent een lichtstraat precies?

Een lichtstraat is een constructie bestaande uit vensters en ramen die in het plafond van een plat dak wordt geplaatst. Een lichtstraat bestaat uit meerdere segmenten, afhankelijk van de grootte die je kiest. Het doel is om zo meer lichtinval te creëren in de ruimte. Platte daken zijn de meest voorkomende plekken waar lichtstraten voorkomen, maar ook op veranda’s of uitbouwen kom je ze steeds vaker tegen.

Voordelen van een lichtstraat

Wanneer je een lichtstraat laat plaatsen, profiteer je van meerdere voordelen. Wat levert het je precies op? De belangrijkste voordelen zijn: 

  • Meer daglicht in huis
  • Laat een kleine ruimte groter ogen
  • Verschillende uitvoeringen verkrijgbaar
  • Betere isolatie in huis door beglazing

Zijn er ook nadelen?

Naast de voordelen is het ook goed om op de hoogte te zijn van de nadelen. Waar moet je rekening mee houden? Niet elk type dak is geschikt om een lichtstraat in te plaatsen. Ga dit dus van tevoren goed na. Bovendien kunnen de kosten aardig oplopen en is het een duurdere investering dan bijvoorbeeld een lichtkoepel of een gewoon dakraam. Het is dan wel weer goedkoper dan een dakserre. Een laatste optie is een daglichtbuis, deze kan in veel plekken wel geplaatst worden als een lichtkoepel of dakraam niet mogelijk is.

Hoeveel kost het kopen van een lichtstraat?

De gemiddelde prijzen van een lichtstraat liggen tussen de € 2.000 en € 7.000. De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type lichtstraat, de afmetingen en hoe complex de montage is. Andere factoren die een rol spelen zijn:

  • Het materiaal
  • De isolatie
  • Het type dak
  • De glassoort
  • Eventuele extra opties
Een lichtstraat laten plaatsen en benieuwd naar de kosten?
Vraag offertes aan en ontdek wat voor soort lichtstraten er allemaal zijn en hoeveel je hiervoor betaalt.
arrow Ontvang offertes op maat

Ben je vergunningsplichtig bij het plaatsen van een lichtstraat?

Wanneer je een lichtstraat laat plaatsen, is het in de meeste gevallen niet nodig om een vergunning aan te vragen. Dit komt doordat een lichtstraat doorgaans weinig verandert aan het straatbeeld een ook de buren er meestal geen last van hebben. Je moet wel voldoen aan de regels zoals opgenomen in het Bouwbesluit, dus ga dit wel van tevoren altijd even na. 

Soorten lichtstraten

Lichtstraten zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo kun je een variant kiezen die niet alleen aan hoge kwaliteitseisen voldoet, maar ook volledig aansluit op je wensen en goed past bij het dak. We bespreken de mogelijkheden hieronder. 

1. Lichtstraat met lessenaarsdak

Een lichtstraat met een lessenaarsdak bestaat uit één schuin aflopend dakvlak. Hierdoor kan water en vuil makkelijk van de lichtstraat aflopen. Het lessenaarsdak zorgt er bovendien voor dat de lichtstraat op meerdere manieren geplaatst kan worden, bijvoorbeeld in het midden van het dak of tegen een muur. 

2. Lichtstraat met zadeldak

Een zadeldak lichtstraat bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakdelen. Hierdoor ontstaan twee schuine zijden waar licht door naar binnen kan vallen. Dit zorgt ervoor dat dit type lichtstraat meer lichtinval heeft dan met een lessenaarsdak.

3. Lichtstraat met schilddak

Een lichtstraat met schilddak heeft aan alle kanten glas zitten. Zo bestaat de constructie uit vier zijden met glas aan de zijkanten en aan de uiteinden zijn twee zijden in driehoekvorm. Hierdoor geniet je van optimale lichtinval. 

4. Vlakke lichtstraat

De naam zegt het eigenlijk al, maar een vlakke lichtstraat is volledig plat. Deze variant heeft geen hellingshoeken zoals bij een zadeldak en lessenaarsdak lichtstraat. Het grote voordeel van een vlakke lichtstraat is dat je maximale lichtinval hebt. Zo profiteer je optimaal van zonlicht en warmte in huis. Een ander voordeel is de eenvoudige installatie. 

Afmetingen: standaard maat of maatwerk

Bij veel leveranciers kun je zowel kiezen voor een maatwerk lichtstraat als een lichtstraat in een standaard afmeting. Zo zijn er verschillende afmetingen waaruit je kunt kiezen. Deze afmetingen hangen af van het aantal ramen. Wil je maar een kleine lichtstraat? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor twee of drie ramen, maar een grote lichtstraat met wel zes of zeven ramen behoort ook tot de mogelijkheden. 

Soorten glas

Voor lichtstraten kunnen verschillende soorten glas worden gebruikt. Denk hierbij aan enkel glas, HR++ glas of zonwerend glas. In de meeste gevallen gaat de voorkeur uit naar een geïsoleerde lichtstraat, dus enkel glas is niet aan te raden. HR++ glas is dan een goede optie. Wanneer je wilt genieten van de zon, maar niet van extra warmte binnen in de zomer, dan is zonwerend glas een goede oplossing.

lichtstraat hout

Verschillende toepassingen

Een lichtstraat kan op verschillende manieren toegepast worden, op meerdere plekken in en rondom het huis. Twijfel je nog waar je jouw nieuwe lichtstraat wilt laten plaatsen? Ontdek wat de mogelijkheden zijn. 

Lichtstraat in een plat dak

De meest voorkomende plek waar een lichtstraat geplaatst wordt, is in een plat dak. Lichtstraten kunnen eenvoudig gemonteerd worden in platte daken en bieden diverse voordelen. Je ziet lichtstraten soms ook op hellende daken, maar dat komt een stuk minder voor. 

Lichtstraat in een aanbouw

Heb je een aanbouw aan je woning, maar is deze nogal donker? Dan is het ook mogelijk om een lichtstraat in je aanbouw te plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor meer daglicht binnen, maar ook voor een unieke uitstraling. 

Lichtstraat in een overkapping of veranda

Een overkapping of veranda in de tuin kun je ook goed aanvullen met een lichtstraat. Ook dit kan een donkere plek worden, afhankelijk van de plaatsing. Met een lichtstraat is dit verleden tijd. Doordat een overkapping of veranda buiten staat, kun je enkel glas gebruiken voor de lichtstraat. Hierdoor bespaar je op de kosten. 

Lichtstraat laten plaatsen: gratis offertes aanvragen

Wil je profiteren van de voordelen van een lichtstraat en ben je benieuwd naar de kosten? Vul dan onderstaand formulier in en ontdek wat de prijzen zijn. Je ontvangt verschillende offertes van leveranciers in de buurt. Vind de beste deal en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.