Leien dak leggen? Prijzen en advies

Leien worden al decennialang gebruikt als dakbedekking, zoals voor tuinhuizen, schuren en daken voor woningen. Leien, worden zoals de naam al prijsgeeft, gemaakt van leisteen. Dit materiaal heeft een natuurlijk en authentiek karakter en is dan ook zeer gelieft. Echter wordt het materiaal tegenwoordig ook vaak vervangen voor kunstleien. In de onderstaande tekst lees je wat hier zoal de voordelen van zijn en wat een leien dakbedekking zoal kost.

leien dak

Soorten leien daken

Dakleien zijn erg duurzaam en bieden een goede bescherming tegen hevige weersomstandigheden. Het materiaal is een stuk lichter dan normale dakpannen en is daarom minder belastend voor de algemene dakconstructie. Daarnaast heeft het materiaal een luxe en authentieke uitstraling en past de dakbedekking goed bij vrijwel elke woningstijl.

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee type materialen, namelijk tussen natuurleien, gemaakt van leisteen, en kunstleien, gemaakt van vezelcement. Daarnaast verschillen de soorten leien daken weer per type en kwaliteit.

Ook heeft elke soort daklei zo zijn voor- en nadelen. Zo verschillen de materiaalsoorten in levensduur en onderhoud en verschillen de materialen erg in prijs. Natuur leien hebben over het algemeen een natuurlijkere en authentieke uitstraling en zijn eenvoudiger in onderhoud. Kunstleien zijn vaak goedkoper en zijn beschikbaar in meer verschillende kleuren en formaten. Hiermee kun je het materiaal uitstekend afstemmen op de stijl van je woning en zorg je voor een stijlvol geheel.

hellend dak met leien

Levensduur leien dak

Leien daken hebben over het algemeen een duurzame levensduur. Echter kan het voorkomen dat de kunstleien na enkele jaren sporen van slijtage kunnen tonen. Dit kan met name plaatsvinden door slordige plaatsing of slechte kwaliteit van het materiaal. Kunstleien worden vaak voorzien van een coatinglaag, hierdoor is de dakbedekking beter beschermd tegen vocht en vuil. De coating zorgt er daarnaast voor dat het materiaal beter bestand is tegen temperatuurverschillen en dat het materiaal minder snel vocht zal opnemen.

Over het algemeen hebben kunstleien een levensduur van ongeveer 25 tot 35 jaar.

Natuurleien gaan over het algemeen langer mee dan kunstleien en hebben een levensduur van maar liefst 80 tot 100 jaar.

Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over eventuele kosten voor het laten vervangen van het dak. Natuurleien zijn daarnaast zeer licht en zijn hierdoor niet belastend voor de dakconstructie. Echter is het altijd belangrijk dat de stenen zorgvuldig bevestigd en geplaatst worden. Wanneer je het dak laat plaatsen door een professionele vakman kun je het risico op zetfouten verminderen en verhoog je daarmee de levensduur van het leien dak en de kwaliteit van de gehele dakconstructie.

Onderhoud leien dak

Een leien dak is vrij eenvoudig in onderhoud. Zo dienen de leien vrijwel nooit vervangen te worden en gaan de stenen langdurig mee. Echter kan het zijn dat er bij natuurleien onzuiverheden in kwaliteit kunnen voorkomen. Steen is uiteraard een natuurproduct en daardoor kan de kwaliteit niet altijd gegarandeerd worden.

Om zo lang mogelijk van de leien te genieten is het aan te raden om de stenen regelmatig schoon te maken en te ontmossen. Hierdoor kun je mossen en algen groei tegengaan en zorg je ervoor dat de kwaliteit van de stenen gewaarborgd blijft.

Om mossen en algen grondig van de leien te verwijderen kun je het best gebruikmaken van een hoge druk spuit en een natuurlijk reinigingsmiddel. Wanneer het dak grondig gereinigd is kun je ervoor kiezen om opnieuw een coatinglaag aan te brengen. Hierdoor blijven de leien beter beschermd en blijven de leien beter bestand tegen mossen en algen groei.

Wil je graag een zo professioneel mogelijke schoonmaakbeurt van jouw leistenen? Schakel dan de hulp in van een professional en laat het onderhoud van je leien dakbedekking eenvoudig uitvoeren door een gespecialiseerde dakdekker.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Leien dak prijzen

Het aanbrengen van een leien dakbedekking is een klus waarbij de expertise van een specialist van belang is. Vandaar dat de kosten vaak hoger oplopen dan andere soorten dakbedekking. Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor het leien dak plaatsen, kun je kijken naar de gemiddelde prijs voor kunstleien en natuurleien per m², en naar het gemiddelde uurloon tarief voor het laten plaatsen van lei dakbedekking.

Gemiddeld kun je voor het materiaal rekenen op een prijs van ongeveer € 60 tot € 100 per m².

Hierbij geldt dat de kunstleien het goedkoopst zijn en natuurlijke leistenen vaak het duurst zijn. De natuur leistenen gaan daarentegen vaak de helft langer mee en zijn onderhoudsvriendelijk. Daarmee vormen natuurlijke leien een duurzame investering. Daarnaast hangt de prijs samen met de kwaliteit van de leien en betaal je meer voor een hoogwaardige leisoort.

Een specialistische dakdekker rekent daarnaast gemiddeld ongeveer € 40 tot € 65 per uur voor het plaatsen van leistenen.

De totale kosten voor dakwerken zijn afhankelijk van het type materiaal, het uurloon van de specialist, het type dak en eventuele omstandigheden die het plaatsen van de leien lastiger zouden kunnen maken. Zo is het vaak lastiger om de stenen aan te brengen op zeer hoge of zeer schuinen daken.

Hoe een leien dak leggen? Stappenplan

dakwerken

Het leien dak plaatsen is een specialistische klus waarbij de kennis en ervaring van een professionele dakdekker van belang is. Een professionele dakdekker kan je adviseren over de juiste soorten en vormen leien en zorgt ervoor dat deze zorgvuldig geplaatst kunnen worden.

Verwijderen oude dakbedekking

De huidige leien, dakpannen of andere dakbedekking moeten verwijderd worden en ook dienen de latten waaraan het dakbedekkingsmateriaal bevestigd is verwijderd te worden.

Isoleren

Zodra het huidige materiaal verwijderd is en het dak volledig schoon en egaal gemaakt is, kan er eventueel (nieuw) isolatiemateriaal aangebracht worden. Ook kan er een dakdoorvoer geplaatst en legt de dakdekker een folie (dampscherm) aan op het dakbeschot. Hierdoor kun je voorkomen dat vocht vanuit buiten naar binnendringt en zorg je voor een goed geïsoleerde woning.

De leien plaatsen

Hiervoor worden dubbele latjes geplaatst op het onderdak en worden de nieuwe leien op de latjes vastgespijkerd met asfaltnagels. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bij kunstleien bijvoorbeeld kiezen voor een enkelvoudige horizontale dekking, een dubbele dekking, een ruitvorm of voor een halfsteensverband dekking.

Zodra alle leien keurig op zijn plek liggen en vastgespijkerd zijn, kijkt de dakdekker of het dak zorgvuldig is afgewerkt en of er wellicht nog een beschermende laag kan worden aangebracht. Hierdoor blijven de leien uitstekend beschermd en kan het dak er weer jaren tegenaan.

Besparen op je dakwerken

Wil je ook jouw dakwerken uitbesteden aan een specialist en zorgen voor een keurig onderhouden leien dakbedekking? Vergelijk dan vrijblijvend diverse offertes en zorg ervoor dat je kiest voor betrouwbare kwaliteit en vakmanschap. Bekijk welke specialist bij jou in de buurt geschikt is en zorg voor een professionele bedekking en grondige schoonmaak en onderhoud van jouw daken met een leien dakbedekking.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.