Hoe een leien dak ontmossen? | Werkwijze en kosten

Het onderhouden van een leien dak is essentieel om de levensduur te verlengen en de uitstraling van je woning te behouden. Een veelvoorkomend probleem bij leien daken is de groei van mos, algen en andere soorten aanslag. In dit artikel bespreken we hoe je een leien dak kunt ontmossen, wat dit kost en belangrijke aandachtspunten om mee te nemen tijdens dit proces!

leien dak ontmossen

Hoe krijg je mos van een leien dak af? [Stappenplan]

Het ontmossen van een leien dak vereist een gestructureerde aanpak om ervoor te zorgen dat het dak niet beschadigd raakt en het mos goed wordt verwijderd. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende stappen die je moet volgen om succesvol het mos van je leien dak te verwijderen.

Stap 1: Methode bepalen voor het reinigen van natuurleien of kunstleien

Voordat je begint met het reinigen van je leien dak, is het belangrijk om te bepalen welk type leien dak je hebt: natuurleien of kunstleien. Dit onderscheid is belangrijk omdat de manieren van reinigingen per type verschillen. Natuurleien zijn gemaakt van natuurlijk gesteente en deze soort moet je met een zachtere aanpak schoonmaken zodat je geen schade veroorzaakt. Kunstleien zijn wat robuuster en kun je op een intensievere manier reinigen. Je moet bij natuurleien dus oppassen met hoge druk of chemische middelen. Kunstleien kunnen vaak beter tegen deze methoden, maar ook bij kunstleien moet je voorzichtig zijn, omdat je anders de beschermlaag beschadigt.

Stap 2: Mos van het dak verwijderen

Nadat je hebt bepaald welk type leien dak je hebt, kun je beginnen met het fysiek verwijderen van het mos. Dit kan je handmatig doen met behulp van een borstel en een schraper. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen, zodat je de leien niet beschadigt. Begin bij de nok van het dak en werk naar beneden toe, zodat je het losse mos naar beneden kunt vegen zonder het al eerder schoongemaakte deel opnieuw te moeten reinigen. Voor hardnekkiger mos kan je een lage drukspuit gebruiken. Hierbij moet je erop letten dat de druk niet te hoog is, met name bij natuurleien. Zo voorkom je dat je de leien beschadigt of dat ze los komen.

Stap 3: Leien dak desinfecteren

Na het verwijderen van het mos is het essentieel om het dak te desinfecteren. Dit helpt bij het doden van eventuele resterende sporen en voorkomt dat het mos snel terugkomt. Hiervoor kun je een speciaal anti-mos middel gebruiken dat geschikt is voor leien daken. Breng het middel gelijkmatig aan over het hele dak en laat het even intrekken volgens de instructies van de fabrikant. Het desinfecteren van het dak is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het dak langdurig vrij blijft van mos en algen. 

Stap 4: Coating aanbrengen

De laatste stap in het ontmossen van een leien dak is het aanbrengen van een beschermende coating. Deze coating helpt niet alleen om het dak te beschermen tegen toekomstige mos en algengroei, maar maakt de leien ook beter bestand tegen weersinvloeden. Er zijn verschillende soorten coating beschikbaar. Welke coating je nodig hebt, is afhankelijk van het type leien dak. Kies daarom een coating die specifiek geschikt is voor natuurleien of kunstleien en volg de instructies voor het aanbrengen zorgvuldig op. De coating moet gelijkmatig worden aangebracht om een goede bescherming te bieden.

Aandachtspunten tijdens ontmossen van het dak

Tijdens het ontmossen van je dak, moet je ook nog rekening houden met bepaalde zaken. Denk hierbij aan de volgende aandachtspunten:

  • Veiligheid eerst: Zorg voor de juiste veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van een stevige ladder, veiligheidsharnassen en beschermende kleding.
  • Dakinspectie: Voer eerst een grondige inspectie van het dak uit om eventuele beschadigingen of zwakke punten te ontdekken.
  • Geschikte middelen: Gebruik alleen reinigingsmiddelen en gereedschappen die geschikt zijn voor het type leien dak dat je hebt.
  • Weersomstandigheden: Vermijd het reinigen van het dak bij extreme weersomstandigheden zoals hevige regen, sneeuw of harde wind.
  • Professioneel advies van vakman: Overweeg om een vakman in te schakelen, vooral als je geen ervaring hebt met het reinigen van een dak. 

Hoeveel kost het om een leien dak te ontmossen?

De prijzen voor het ontmossen van een leien dak door een vakman kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 10 en € 15 per vierkante meter. Hieronder volgen de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de prijs.

Factoren die invloed hebben op de prijs

  1. Grootte van het dak: Hoe groter het dak, hoe hoger de totale kosten.
  2. Mate van vervuiling: Ernstige mosvorming kan de kosten verhogen doordat er meer tijd en middelen nodig zijn voor de reiniging.
  3. Bereikbaarheid: Moeilijk bereikbare daken kunnen extra kosten met zich meebrengen vanwege de extra veiligheidsmaatregelen en arbeidsuren.
  4. Type leien: De reinigingsmethode en de middelen die nodig zijn, kunnen variëren afhankelijk van of het om natuurleien of kunstleien gaat.
  5. Nabehandeling: De kosten voor het aanbrengen van een beschermende coating of impregneermiddel na het ontmossen kunnen ook variëren. Gemiddeld kost het coaten van een leien dak tussen de € 5 en € 10 per vierkante meter.
Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Wanneer is het ontmossen van leien daken nodig?

Mosvorming op leien daken begint meestal na ongeveer vijf tot tien jaar, afhankelijk van de ligging en de weersomstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op mos om schade aan de leien en de dakconstructie te voorkomen. De voordelen van ontmossen zijn onder andere het behoud van de esthetische waarde van het dak, het voorkomen van schade door ophoping van vocht en het verlengen van de levensduur van het dak. 

Kan ik een dak met asbest laten ontmossen?

Een leien dak dat asbest bevat, mag niet zomaar ontmost worden. Asbestdaken vereisen speciale behandeling en mogen alleen worden gereinigd door gecertificeerde professionals vanwege de gezondheidsrisico’s. Asbest is gevaarlijk wanneer het wordt verstoord en de vezels in de lucht terechtkomen. Je kunt herkennen of er asbest in je leien dak zit door te kijken naar het bouwjaar van je huis en de leien. Daken die voor 1993 zijn geplaatst, kunnen asbest bevatten. Het is aan te raden om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een professional als je vermoedt dat er asbest in je dak zit. Raak in ieder geval het dak zelf niet aan als je denkt dat het asbest kan bevatten.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.