De kosten van een rieten dak? | Gemiddelde prijs per type riet

Een rieten dak geeft je woning een traditionele en authentieke uitstraling. Bovendien biedt een rieten dak ook erg goede isolatie. Echter kunnen de kosten van een rieten dak verschillen afhankelijk van diverse factoren, zoals het type riet en de dakconstructie. In dit artikel bespreken we de gemiddelde kosten van een rieten dak, hoe deze kosten beïnvloed worden en meer!

rieten dak

Wat kost een rieten dak gemiddeld per m2?

De kosten van een rieten dak verschillen afhankelijk van het type riet en hoe complex de dakconstructie in elkaar zit. Over het algemeen liggen de kosten voor een nieuw rieten dak tussen de € 90 en € 120 per vierkante meter voor de koper. Dit is een gemiddelde prijs die kan variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden en vereisten.

Prijzen per vierkante meter voor de verschillende soorten riet

De prijs van een rieten dak verschilt per type riet. Hieronder zie je de prijzen per soort riet:

  • Natuurriet
    Natuurriet kost gemiddeld tussen de € 27 en € 40 per vierkante meter. Dit maakt natuurriet de meest voordelige soort riet voor jou als koper.
  • Novariet 
    Novariet kost gemiddeld tussen de € 118 en € 140 per vierkante meter. Hiermee is novariet de duurste soort rieten dakbedekking voor jou als koper.
  • Patentriet
    Patentriet kost gemiddeld tussen de € 58 en € 80 per vierkante meter. Patentriet is daarom niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste optie als rieten dakbedekking.
Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Factoren die de prijs bepalen

De prijs van een rieten dak wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hieronder lichten we de belangrijkste factoren toe.

1. Type riet: natuurlijk of kunststof riet

Het type riet dat je kiest, heeft een grote invloed op de kosten. Natuurriet is vaak goedkoper in aanschaf, maar vereist meer onderhoud en heeft een kortere levensduur dan kunstriet. Kunstriet, zoals novariet en patentriet, is duurder maar biedt voordelen op het gebied van duurzaamheid en onderhoud.

2. Dakconstructie: open of gesloten dak

Een ander factor die de prijs beïnvloedt, is de dakconstructie. Een open dak is traditioneel en goedkoper om te installeren voor de rietdekker, maar een open dak biedt ook minder isolatie en brandveiligheid. Een gesloten dak, biedt betere isolatie en brandveiligheid in tegenstelling tot een open dak, maar is duurder dan een open dak om te installeren vanwege de extra materialen en arbeid die nodig zijn. 

3. Dakafwerking

De afwerking van het dak speelt ook een rol in de totale kosten. Een nette, gedetailleerde afwerking kost meer tijd en arbeid voor de rietdekker, wat de kosten kan verhogen. Daarnaast kunnen extra’s zoals dakramen, schoorstenen en dakgoten de prijs verder verhogen. Dakramen toevoegen, bijvoorbeeld, kan de kosten verhogen maar verbetert daarnaast ook de functionaliteit van het dak.

4. Dakonderhoud

Regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur van een rieten dak te verlengen. De kosten voor onderhoud variëren afhankelijk van hoe vaak je onderhoud laat uitvoeren en wat er precies gedaan wordt. Typisch onderhoud kan zijn het schoonmaken van het dak, het verwijderen van mos en algen en het repareren van beschadigde gebieden. Een goed onderhoudsplan kan de levensduur van je dak aanzienlijk verlengen. Ook kan het dure reparaties in de toekomst voorkomen.

Hoeveel subsidie op een rieten dak?

In sommige gevallen kunnen huiseigenaren in aanmerking komen voor subsidies bij de renovatie van een rieten dak. Deze subsidies verschillen afhankelijk van de gemeente en het type project. Bijvoorbeeld wanneer het rieten dak oud en gezichtsbepalend is, heb je meer kans om hiervoor een subsidie te krijgen. Het is echter aan te raden om bij de lokale overheid na te gaan welke subsidies beschikbaar zijn voor jouw project. Wanneer je een rieten dak laat plaatsen op je nieuwbouw woning, heb je geen recht op een subsidie.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een rieten dak vervangen?

+
Je wil natuurlijk graag weten welk aantal jaar jouw rieten dak meegaat. De levensduur van een rieten dak varieert afhankelijk van het type riet en het onderhoud. Het onderhouden van jouw rieten dak is namelijk erg van belang. Een goed onderhouden natuurrieten dak kan 25 tot 40 jaar meegaan, terwijl een kunstrieten dak zoals novariet of patentriet een levensduur van 40 tot 50 jaar kan hebben.

Is een dak van riet duurder dan een pannendak?

+
Ja, een rieten dak is over het algemeen duurder dan een pannendak. De hogere kosten zijn te wijten aan de materialen en de gespecialiseerde arbeid die nodig is voor de installatie van een rieten dak. Natuurlijk leveren deze extra kosten wel een mooie uitstraling en goede isolerende eigenschappen op.

Hoeveel kost het onderhouden van een rieten dak?

+
Het onderhouden van een rieten dak kost gemiddeld tussen de € 500 en € 1000 per jaar. Dit omvat het schoonmaken van het dak, het verwijderen van mos en algen en het uitvoeren van kleine reparaties.

Ontdek de kosten van rieten daken met offertes op maat

Om de beste prijs voor jouw rieten dak te krijgen, is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken. Door offertes van verschillende rietdekkers te vergelijken, kun je aanzienlijk besparen op de kosten. Bovendien geeft het je een goed overzicht van de diensten en garanties die verschillende aanbieders bieden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.