Het onderhoud van een rieten dak | Hoe aanpakken? + Prijs

Wanneer je kiest voor een rieten dak, geeft dit je woning een authentieke en traditionele uitstraling. Echter is het onderhoud van een rieten dak erg belangrijk om te zorgen dat je de levensduur van het dak verlengt. Ook zorgt het ervoor dat je rieten dak er goed uit blijft zien. In dit artikel lees je meer over hoe je een rieten dak onderhoudt, wat dit ongeveer kost en waarom regelmatig onderhoud belangrijk is!

shutterstock_76879915-1024x682.jpg

Hoe onderhoud je een rieten dak?

Een rieten dak heeft speciaal onderhoud nodig om te zorgen dat het dak er mooi uit blijft zien en zodat het dak zo lang mogelijk mee gaat. Hieronder lees je de belangrijkste stappen en aandachtspunten bij het onderhoud van een rieten dak.

1. Reinigen van het dak

Eén van de eerste stappen in het onderhoud van een rieten dak is het regelmatig reinigen van het dak. Hierbij is het belangrijk dat je vuil, opgehoopte algen en mos verwijdert van het dak. Het schoonspuiten van het dak is een effectieve methode om dit te doen. Door algen en mos te verwijderen, voorkom je dat deze zich in het riet gaan nestelen en vocht vasthouden. Het is belangrijk om dit zorgvuldig en met de juiste gereedschappen uit te voeren. Op die manier voorkom je beschadiging van het riet.

2. Scheren van het riet dak

Het scheren van het rieten dak is ook een belangrijke stap en methode in het onderhoudsproces. Hierbij wordt het oude en beschadigde riet verwijderd om plaats te maken voor nieuw riet. Dit helpt om het dak er niet alleen weer fris uit te laten zien, maar ook om te zorgen dat het water goed van het dak afgevoerd kan worden.

3. Impregneren met algen- en mosbestrijdingsmiddel

Na het reinigen en scheren van het dak, is het verstandig om het riet te impregneren met een algen en mos bestrijdingsmiddel. Dit middel helpt om de groei van nieuwe algen en mos te voorkomen. Hierdoor blijft het dak langer schoon en heeft het uiteindelijk minder vaak onderhoud nodig.

Handige tips

Naast de bovengenoemde stappen voor het onderhoud van een rieten dak, noemen we hier nog enkele handige tips:

  • Controleer het dak regelmatig op beschadigingen of losse rietstengels.
  • Zorg ervoor dat bomen en struiken rondom het dak goed gesnoeid zijn om schaduw en vochtophoping te minimaliseren.
  • Gebruik alleen een geschikte schoonmaak methode en vermijd agressieve chemische producten die het riet kunnen beschadigen.
  • Overweeg om een professionele rietdekker in te schakelen voor periodieke controles en onderhoud.

Wat kost het onderhoud van een rieten dak?

De kosten voor het onderhoud van een rieten dak kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het dak en de specifieke onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van tussen de € 700 en € 1.400 per onderhoudsbeurt. Het is aan te raden om een gedetailleerde offerte aan te vragen bij een gespecialiseerde rietdekker om een nauwkeurige inschatting van de kosten te krijgen.

Onderhoudscontract afsluiten (+ kosten)

Veel rietdekkers bieden de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten. Een onderhoudscontract kan voordelen bieden zoals regelmatige controles, preventief onderhoud en snelle interventies bij problemen. Dit helpt niet alleen om onverwachte kosten te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat het dak in optimale conditie blijft. De kosten hiervoor hangen af van verschillende factoren. Je kunt hiervoor het best contact opnemen met een professionele rietdekker.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Wanneer is onderhoud nodig?

Onderhoud aan een rieten dak is nodig wanneer er sporen van slijtage, algen- of mosgroei zichtbaar zijn. Ook preventief onderhoud is belangrijk om grotere problemen te voorkomen. Gemiddeld genomen moet je dak jaarlijks geïnspecteerd worden.

Preventief onderhoud uitvoeren

Preventief onderhoud omvat regelmatige inspecties en kleine reparaties om grotere problemen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het opnieuw vastzetten van losgekomen rietstengels of het bijwerken van beschadigde delen van het dak zijn.

De voordelen van goed onderhoud

Goed onderhoud van een rieten dak biedt verschillende voordelen. Dit zijn met name de voordelen van goed onderhoud aan een rieten dak:

  1. Het verlengt de levensduur van het dak omdat regelmatig onderhoud ervoor zorgt dat het riet in goede conditie blijft. Als algen en mos verwijderd worden, blijft het dak droog en geventileerd. Dit voorkomt dat het dak gaat rotten.
  2. Ook zorgt goed onderhoud ervoor dat de esthetische waarde van de woning behouden wordt.
  3. Bovendien voorkomt het dure reparaties op de lange termijn en wordt de isolatie van het rieten dak gewaarborgd. 
  4. Regelmatig onderhoud aan je rieten dak draagt bij aan de veiligheid van het dak. Losse rietstengels of verzwakte delen kunnen bij harde wind losraken en schade veroorzaken aan spullen of personen.

Hoe vaak is onderhoud nodig?

De frequentie van het onderhoud van een rieten dak hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van de woning, de weersomstandigheden en de staat van het dak. Over het algemeen wordt het aangeraden om het dak minstens één keer per jaar te laten inspecteren en indien nodig te reinigen en te impregneren.

Hoe vaak moet je jouw rieten daken impregneren?

Het impregneren van een rieten dak is een belangrijk onderdeel van het onderhoudsproces. Dit moet gemiddeld eens in de drie tot vijf jaar gebeuren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de staat van het dak.

Wat is de levensduur van een rieten dak?

De gemiddelde levensduur van een goed onderhouden rieten dak is ongeveer 25 tot 40 jaar. Met regelmatig onderhoud kan deze levensduur verlengd worden, waardoor het dak jarenlang mee kan gaan zonder grote problemen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.