Rieten kap isoleren: wat levert het je op en hoe ga je te werk?

Een rieten kap laten isoleren brengt veel voordelen met zich mee, zo heb je een aangenamer binnenklimaat in de woning. Er zijn verschillende manieren op een rieten kap te isoleren en materialen die je ervoor kunt gebruiken.

Rieten kap isoleren

Waarom rieten kap laten isoleren? [Voordelen]

Rieten daken zijn niet volledig winddicht, waardoor het belangrijk is om deze goed te isoleren. Het isoleren van een rieten kap brengt ook een aantal voordelen met zich mee, zoals:

 • Je krijgt een aangenamer binnenklimaat, waardoor het wooncomfort verbetert.
 • Je bespaart daarnaast ook op de energierekening
 • Je kunt ook in aanmerking komen voor verschillende subsidies en premies. Om in aanmerking te komen moet de isolatie voldoen aan een minimale Rd-waarde, deze Rd-waarde is veel hoger wanneer je het rieten dak laat isoleren dan dat je dat niet doet.
 • Het dak is beter beschermd tegen brand en andere weersomstandigheden.
 • De woningwaarde stijgt na het isoleren.

Werkwijze: hoe isoleren?

Voordat je het rieten dak wilt isoleren is het verstandig om rekening te houden met de staat van de constructie, de isolatiewaarde en welke isolatiemethode je wilt gebruiken en welk onderhoud hierbij past.

Het volgende wordt uitgevoerd als je een rieten dak gaat isoleren:

 1. Onder de binnenafwerking wordt dampremmende folie aangebracht.
 2. Daarna wordt er onder de sporen isolatiemateriaal aangebracht.
 3. De naden worden afgeplakt met tape.
 4. Er worden rietlatten op de sporen gemonteerd.
 5. En als laatste wordt het riet op de latten aangebracht.

1. Traditionele rieten dak met open constructie isoleren

Bij deze techniek worden de rieten vastgebonden aan rietlatten en wordt de laag rieten van onder naar boven aangebracht. Rieten daken met een open structuur worden ook wel traditionele rieten daken genoemd omdat deze techniek al eeuwenlang wordt toegepast.

Rieten daken hebben een open structuur zonder gesloten scheiding tussen de binnen- en buitenkant van het dak. Het voordeel van dit systeem is dat er voldoende luchtcirculatie is en dat het riet makkelijker droogt als het nat is.​

2. Rieten dak met gesloten constructie isoleren

Met deze methode worden rieten aangebracht op dichte oppervlakken. De ondergrond kan bestaan ​​uit isolatieplaat of multiplex. Een rieten dak met gesloten structuur wordt ook wel een schroefdak genoemd. De laatste jaren is gesloten bouwen de standaard geworden, omdat dit beter presteert op het gebied van isolatie en veiligheid.​ 

Het nadeel van deze methode is dat er door het gesloten karakter minder luchtcirculatie is. Luchtcirculatie is nodig om het riet snel te laten drogen als het nat is. Deze rietbedekkingsmethode is ook duurder dan open constructie

3. Hoe kun je een bestaande rieten kap isoleren?

Is de binnenkant van het dak nog niet helemaal klaar en heeft het dus nog een open constructie? De eenvoudigste manier is om isolatie aan de binnenkant van jouw dak aan te brengen. In dit geval is het beter om isolatie aan te brengen tussen de spanten van de dakconstructie. Vergeet niet de isolatie te beschermen met een dampremmende laag, zodat het isolerend vermogen intact blijft. Vervolgens kun je de isolatie verder afwerken met gipsplaat.

Is de binnenkant van het dak volledig afgewerkt? Dan kun je beter een alternatieve aanpak kiezen. In dit geval wordt vaak gekozen voor een sarkingdak. Isolatie wordt bovenop de dakconstructie geplaatst. Net als bij de vorige methode moet je bij deze methode ook een dampscherm gebruiken om de warme kant van de isolatie te beschermen tegen vochtdamp. De rietlaag wordt vervolgens bovenop de isolatielaag geplaatst.

Rc-waarde: hoe goed isoleert een rieten dak?

Rieten daken hebben een bepaalde isolatiewaarde nodig. Je moet jouw rieten dak isoleren wanneer het voldoet aan een bepaalde rc-waarde. Hieronder staan de Rc-waardes van nieuwbouw en bestaande bouw.

Rc-waardes bij nieuwbouw

De wettelijke Rc-waarde (volgens de BENG) voor nieuwbouw is 6,3 m² K/W. Omdat een compleet rieten dak een Rc-waarde van 4,0 heeft, zou technisch gezien alleen een isolatiepakket met een R-waarde van 2,3 voldoende zijn. Geïsoleerde panelen worden nu bijna altijd gebruikt.

Rc-waardes bij bestaande bouw

Volgens de BENG-regelgeving moet de Rc-waarde van bestaande gebouwen worden berekend op basis van wettelijk verkregen niveaus. Dat niveau moet je dan 1,05 keer verhogen. Dan heb je de minimale Rc-waarde die je nodig hebt bij het achteraf aanbrengen van een bestaand rieten dak. In onderstaande tabel zie je de Rc-waardes van woningen met verschillende leeftijden.

Leeftijd van de woning Rc-waarde van de woning
Woning ouder dan 19640,35
1965-19740,86
1975-19911,3
1992-20142,5
2015-20186
Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Materialen voor de isolatiewerken

Er worden diverse materialen gebruikt voor het isoleren van een open constructie en het isoleren van een gesloten constructie. De een werkt nu eenmaal beter bij de ene methode dan bij de andere.

Materiaal bij een open constructie

 • Minerale wollen, zoals glaswol of rotswol 
 • Gipskartonplaten of andere isolatieplaten

Materiaal bij een gesloten constructie

 • Kunststof platen, zoals PIR of PUR platen
 • XPS isolatie

Welk folie gebruiken onder een rieten dak?

Er wordt vaak gebruik gemaakt van dampremmende folie voor een rieten dak. Dit zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van vocht van binnenuit. Wanneer de dampremmende folie goed wordt aangebracht en zo dicht mogelijk bij de constructie, kan deze zorgen voor een uitstekende isolatie.

De kosten van riet dak isolatie

De kosten voor het isoleren van een rieten dak bedragen gemiddeld € 30 tot € 50 per m². Dit is inclusief btw, materiaal- en arbeidskosten.

De kosten hangen af van het volgende:

 • Type isolatiemateriaal
 • Het dakoppervlakte dat geïsoleerd moet worden
 • Montagekosten
 • Welke constructie> Open of gesloten?
 • Bouwjaar van de woning

Wat kost een rieten dak door het van binnenuit te isoleren?

De gemiddelde prijs voor een rieten dak van binnenuit te isoleren is ongeveer € 4.500,- , dit is wel afhankelijk van het bouwjaar van de woning. Voor oudere woningen voor 1946 kunnen de kosten namelijk lager zijn. Deze investering draagt ​​bij aan een energiezuiniger en beter geïsoleerde woning.

Wat kost een rieten dak door het van buitenaf te isoleren?

De gemiddelde prijs voor het buitenaf isoleren van een rieten dak is gemiddeld € 8.200,- . Deze kosten zijn natuurlijk ook afhankelijk van het bouwjaar. Deze investering helpt bij het bouwen van een energiezuiniger en beter geïsoleerd huis, waardoor de levensduur van jouw rieten dak wordt verlengd.

Hoeveel kun je besparen?

Je kunt gemiddeld € 500,- per jaar besparen op jouw energierekening. Als je jouw woning isoleert, kun je besparen op het gasverbruik. De hoogte van de besparing is afhankelijk van hoe goed de woning op dit moment geïsoleerd is. Als jouw huis helemaal niet geïsoleerd is, kun je meer besparen dan wanneer het huis al enige mate van isolatie heeft.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.