Rieten dak renoveren | Technieken | Wat zijn de mogelijkheden?

Een rieten dak heeft net als ieder ander dak last van weersinvloeden, bij dit dak is dat zeker het geval, omdat het dak bestaat uit een kwetsbaar materiaal. Om te zorgen dat het rieten dak in een goede staat blijft, is regelmatig onderhoud nodig.

rieten dak renoveren

Opties voor een rieten dak renoveren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een rieten dak te renoveren. Zo kun je kiezen uit de volgende opties: Opstoppen, doordekken, bijsteken en overdekken. Deze methodes worden hieronder verder uitgelegd.

1. Opstoppen

Bij het opstoppen van het rieten dak verwijder je eerst de algen en het mos van het riet. Nadat je deze hebt verwijderd, trek je elke laag riet terug en voeg je een nieuwe toe. Op deze manier breng je het rieten dak terug naar de gewenste dikte. Opstoppen wordt vaak toegepast bij daken die hevige slijtage hebben.

2. Doordekken

Bij deze optie wordt het rotte riet verwijderd en vervangen met vers nieuw riet. Om ervoor te zorgen dat het dak er zo goed mogelijk uitziet, wordt het dak afgevlakt met een rietklopper.

3. Bijsteken

Bijsteken begint ook met het verwijderen van mos en algen, net zoals bij het opstoppen van een rieten dak. Het nieuwe riet wordt in de zwakke plekken van het dak gestoken. Het verschil tussen bijsteken en opstoppen is dat het riet bij bijsteken niet teruggetrokken wordt en dat het dak niet dikker wordt. 

4. Overdekken

Bij overdekken begin je met het schoonmaken van de oude rietlaag en plaats je vervolgens de nieuwe rietlaag er bovenop. Dit geeft het dak een nieuw uiterlijk, maar het oude dak ligt er nog steeds onder. Dit beïnvloedt de functie van het dak. Daarom hebben rieten daken die met deze methode zijn hersteld een kortere levensduur.

Prijs: Wat kost het vernieuwen van een rieten dak per m²?

Het vernieuwen van riet kost gemiddeld € 60 per m² (riet kopen en dekken). Deze kosten zijn wel afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • De renovatie methode (opstoppen, bijsteken, overdekken etc.)
  • De grootte van de schade
  • Grootte van het dak
  • Het soort riet dat nodig is
  • De dakconstructie

Hoeveel subsidie rieten dak?

Voor nieuwe rieten daken zijn geen subsidies beschikbaar. Dit is niet het geval wanneer jouw woning al een rieten dak heeft, hier kan je wel een subsidie voor aanvragen. Eén van de eisen voor deze subsidie vereist bijvoorbeeld dat het dak opnieuw wordt afgedekt door een gecertificeerde dakdekker.

Als het gaat om het verkrijgen van subsidies voor rieten daken: hoe ouder en architectonisch mooier het gebouw, hoe meer kans je maakt op een subsidie. In de meeste gevallen is het beschikbare subsidiebedrag beperkt. 

Hoe vaak moet je een riet dak vernieuwen?

Een rieten dak heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 40 jaar. Uiteindelijk heeft een rieten dak onderhoud nodig en kan er slijtage ontstaan door weersomstandigheden, schimmelvorming ontstaan waardoor het riet kan gaan rot of het riet kan gebruikt worden door vogels voor hun nestje. Door het rieten dak te renoveren kun je de levensduur van het dak wel verlengen met 10 tot 15 jaar!

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Rieten dak laten renoveren of vervangen door nieuw dak?

Een rieten dakrenovatie is belangrijk om uit te voeren, je zorgt er namelijk voor dat je rieten dak in een goede staat blijft en verlengt de levensduur van het rieten dak. De precieze verlenging van de levensduur is afhankelijk van de gekozen methode, de kwaliteit van het riet en de uitvoering van renovatie.

Wanneer de toestand van het rieten dak verslechterd is, is er vaak de neiging om het complete rieten dak te vervangen. Dit is zonde, omdat de onderliggende constructie ook als goede dakbedekking werkt. Daarnaast is het vervangen van een rieten dak en het laten plaatsen van een nieuw dak veel prijziger dan het renoveren van het bestaande rieten dak.

Wat kost een nieuw rieten dak?

De kosten voor een nieuw rieten dak zijn gemiddeld rond € 10.000 (voor een dakoppervlakte van 100 m²). Dit is inclusief het riet dekken, aankoop van het riet, schoorsteen inwerken en een steiger. De kosten voor het renoveren van het dak zijn gemiddeld rond de € 6.000 (voor een dakoppervlakte van 100 m²).

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.