Kunstrieten dak leggen | Wat zijn de voordelen en nadelen?

Wil je een rieten dak op jouw woning, maar heb je geen behoefte aan al het onderhoud en de kosten die erbij komen kijken? Dan kun je het beste kiezen voor kunstriet. Kunstriet heeft namelijk de voordelen en het uiterlijk van natuurlijk riet.

Kunstrieten dak

Kunstriet als alternatief voor rieten daken

Kunstriet is een goed alternatief voor een normaal rieten dak. Het heeft het uiterlijk van een normaal rieten dak. Daarnaast is het gemaakt van een hoogwaardige kunststof waardoor er geen algen en mossen kunnen ontstaan. 

Wat isoleert beter kunstriet of natuurlijk riet?

Natuurlijk riet loopt het risico van slijtage en kan gaan rotten, dit kan ook gevolgen hebben voor de isolatiewaarde van echt riet. Bij kunstriet is dit niet het geval. Kunstrieten daken hebben een hogere isolatiewaarde dan natuurlijke rieten daken.

Voordelen van kunstriet versus natuurlijk of echt riet

Kunstriet wordt vaak gezien als een goede vervanger van natuurlijk riet, dit is natuurlijk niet zomaar. Het heeft namelijk een aantal voordelen, zoals een langere levensduur of minder onderhoud van het rieten dak

1. Lange levensduur: hoelang gaat kunstriet mee?

De levensduur is langer dan de levensduur van natuurlijk riet. Een natuurlijk rieten dak heeft een levensduur van gemiddeld van 20 tot 40 jaar. Een kunstrieten dak heeft een levensduur vanaf minimaal 45 jaar.

2. Brandveilig

Natuurlijk riet is een kwetsbaar materiaal en is zeer brandbaar. Kunstriet is synthetisch materiaal. Dit materiaal is brandwerend, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over de brandveiligheid van het dak.

3. Minder onderhoud nodig

Natuurlijk riet heeft aardig wat onderhoud nodig, bijvoorbeeld wanneer er algen of mos ontstaan op het dak. In tegenstelling tot echt riet heeft kunstriet minder onderhoud nodig. Kunstriet is waterproof en rot niet en heeft een constante kwaliteit.

4. Je bespaart op de onderhoudskosten

Natuurlijk riet kan nat worden, waardoor er mos en algen kunnen ontstaan. Om deze algen en mos te verwijderen kunnen er aardig wat kosten bij komen kijken. Omdat kunstriet waterproof en rotvrij is, heeft het weinig tot geen onderhoud nodig. Je bespaart dus aardig wat op de onderhoudskosten. 

5. Je bespaart ook op de verzekering

Naast het besparen op onderhoudskosten, bespaar je ook op de kosten voor een verzekering. Kunstriet is niet brandgevaarlijk, waardoor het te verzekeren is als een ‘normaal dak’. Dit zal kosten besparen in tegenstelling tot een normaal rieten dak, omdat dit wel brandgevaarlijk is.

6. Duurzame optie

Kunstriet is een duurzame optie. Het kan beter tegen verschillende weersomstandigheden en het rot ook niet, waardoor het langer mee gaat.

7. Breed toepasbaar

Natuurlijk riet kan maar tot daken met een maximale hoek van 30 graden toegepast worden. In opzichte met natuurriet is kunstriet toe te passen op bijna alle daken.

Zijn er ook nadelen?

Er zijn ook nadelen aan kunstriet verbonden. Zo is het duurder in aanschaf dan natuurlijk riet, maar je hebt geen extra kosten aan het onderhoud. Daarnaast verandert kunstriet niet van kleur, waardoor het een kunstmatige uitstraling kan krijgen en dus niet volledig lijkt op het natuurlijke riet. 

Wat kost een kunstrieten dak?

De kosten van een kunstrieten dak zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de prijs afhankelijk van het type dak en het dakoppervlak en het gekozen merk bijvoorbeeld. De gemiddelde kosten van een kunstrieten dak per m² beginnen ongeveer bij € 30,- per m².

De totale prijzen voor de verschillende soorten kunstriet zijn als volgt:

  • Natuurriet: € 7.000 – € 8.200
  • Novariet: € 14.750 – € 16.450
  • Patentriet: € 11.350 – € 13.000

Kunstrieten dak prijs per m2 

De exacte prijs verschilt per soort kunstriet, in de tabel hieronder zie je de prijzen voor de verschillende soorten kunstriet.

Type rietGemiddelde prijs per m² 
Natuurriet€ 27 – € 36
Novariet€ 120 – € 140
Patentriet€ 60 – € 80

Is kunstriet goedkoper dan natuurriet?

In het eerste geval is natuurlijk riet goedkoper dan kunstriet. Op langere termijn is kunstriet echter goedkoper. Natuurlijk riet heeft veel onderhoud nodig, het kan gaan rotten en er kunnen andere problemen ontstaan door slechte weersomstandigheden. Deze onderhoudskosten kunnen flink oplopen, dit is niet het geval bij nep riet.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Kunstriet producenten

Er zijn verschillende fabrikanten die kunstriet verkopen. Deze fabrikanten produceren ieder een eigen soort kunstriet, zoals Candur of Novariet. 

Candur

Candur riet staat bekend om zijn duurzaamheid en is vergelijkbaar met Novariet. Candur riet kent echter minder varianten dan Novariet. Candur bestaat 90% uit pvc en 10% uit cellulose. Dit soort kunstriet wordt gemaakt in twee kleuren: Een lichtere kleur en een donkere kleur.

Patentriet

Patentriet was de allereerste vorm van kunstriet. Er wordt gebruik gemaakt van een soort dakpannen waar pvc-stroken op bevestigd zijn. Dit type riet is de goedkoopste variant. Gepatenteerd riet heeft zich bewezen als duurzame oplossing, maar lijkt het minst op natuurlijk riet.

Novariet

Novariet is volledig gemaakt van pvc. Elke rietstengel is individueel geproduceerd en de structuur en kleurverlopen zijn zo gecombineerd dat het dezelfde uitstraling moet krijgen als natuurlijk riet. Novariet heeft door de jaren heen aanzienlijke verbeteringen aangebracht en het is een goed alternatief voor echt riet.

FairRoof

FairRoof kunstriet lijkt het meest op natuurlijk riet. Het is een hybride vorm riet en is recent op de markt gekomen. Dit kunstriet is samengesteld uit 85% gemalen natuurlijk riet en uit 15% pvc. Dit type riet kan wel van kleur veranderen, maar heeft het materiaal geen onderhoud nodig door de natuurlijke samenstelling. 

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.