Daglichtbuis | Hoe werkt het? + Kosten, soorten en voordelen

Een daglichtbuis zorgt voor meer natuurlijk licht in huis en heeft verschillende toepassingen. Wil je profiteren van alle voordelen die dit systeem met zich meebrengt? Ontdek dan in dit artikel hoe een daglichtbuis werkt, wat de kosten en voordelen zijn en uit welke uitvoeringen je kunt kiezen. 

daglichtbuis

Wat is een daglichtspot?

Een daglichtbuis is een combinatie van een buis en lichtkoepel die daglicht vanaf het dak naar een ruimte in huis leidt. Het wordt ook wel een lichttunnel of daglichtspot genoemd. In donkere kamers waar je meer licht wilt creëren en waar een lichtstraat, een regulier dakraam of een lichtkoepel geen zin heeft, kan een daglichtbuis de uitkomst bieden. 

Hoe werkt een daglichtbuis?

Een daglichtbuis bestaat uit een compacte koepel die op het dak geplaatst wordt. Deze koepel vangt het daglicht op. Vervolgens wordt het daglicht via een reflecterende buis naar de desbetreffende binnenruimte geleid, waar de diffusor van het daglichtsysteem ervoor zorgt dat de ruimte gevuld wordt met mooi en natuurlijk licht. 

Wat kost een lichttunnel?

De gemiddelde kosten van een daglichtbuis liggen tussen de € 400 en € 600. De prijs is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de installatiekosten, de grootte van de lichttunnel en kosten voor eventuele extra’s. Ook de afmetingen van de koepel en het type plafondplaat die je kiest, hebben invloed op de prijzen van een daglichtbuis. 

Benieuwd naar de kosten en opties van een daglichtbuis?
Vraag offertes aan en ontdek wat de mogelijkheden en kosten zijn van het plaatsen van een daglichtbuis.
arrow Ontvang offertes op maat

Welke soorten daglichtbuizen kun je kopen?

Een daglichtbuis is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Zo heb je verschillende merken, diameters en vormen en kun je het systeem uitbreiden met extra opties. Ontdek hieronder wat de mogelijkheden zijn. 

Merken: VELUX en Solatube

De bekendste merken voor daglichtbuizen zijn VELUX en Solatube. De daglichtbuis van VELUX is in twee standaardmaten verkrijgbaar en kan op zowel platte als licht hellende daken worden toegepast. De dubbelwandige lichtkoepel zorgt bovendien voor goede thermische isolatie.

Het merk Solatube is wereldwijd bekend en biedt ook verschillende varianten aan van de daglichtbuis. De systemen zorgen voor een maximale lichtopbrengst en minimaal warmteverlies, inbraakgevoeligheid, UV-straling en geluid. 

Afmetingen

Daglichtbuizen zijn doorgaans in verschillende diameters verkrijgbaar. Wil je de buis in een kleine ruimte plaatsen? Dan is een diameter van 250 millimeter vaak al genoeg. Bij wat grotere ruimtes, zoals een keuken of woonkamer, kun je het best kiezen voor een buis met een diameter van 350 millimeter. Gaat het om grote ruimtes, bijvoorbeeld in een bedrijfspand? Dan is het mogelijk om een daglichtbuis met een diameter van 530 millimeter te kiezen. Hierbij profiteer je van maximale lichtopbrengst. 

Verschillende vormen: ronde en vierkante lichtbuizen

Een daglichtbuis kan in verschillende vormen aangeschaft worden. De meeste buizen zijn rond en bolvormig, maar je hebt ook de keuze uit systemen met een vierkante of vlakke koepel. Daarnaast zijn er ook meerdere opties voor de vorm van de plafondplaat die binnen geplaatst wordt. Zo behoort een verzonken plafondplaat ook tot de mogelijkheden. 

Extra opties

Een daglichtbuis kun je aanvullen met extra opties om het systeem volledig naar wens te maken. Zo kun je kiezen voor:

  • Ventilatie: Sommige ruimtes kunnen wel wat extra ventilatie gebruiken. Wanneer je de daglichtbuis bijvoorbeeld in de badkamer of keuken plaatst, kun je er daarom voor kiezen om een ventilatiepijp naast de buis te laten plaatsen. Zo geniet je niet alleen van meer daglicht, maar ook van optimale luchtkwaliteit binnen. 
  • Kunstlicht: Als het buiten donkerder wordt, is het natuurlijke daglicht op sommige momenten niet meer voldoende. Daarom is het mogelijk om de daglichtbuis aan te vullen met kunstmatig licht, dat automatisch aanslaat als het nodig is. 
  • Daglichtdimmer: Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er te veel licht binnenkomt. In dat geval is het een optie om de daglichtbuis aan te vullen met een elektrische daglichtdimmer. Zo kun je zelf bepalen hoeveel licht je binnen wilt laten. 
  • Verlengstuk: Een verlengstuk voor de lichtbuis kan nodig zijn als de afstand tussen het dak van je woning en het plafond van de ruimte waar je het systeem wilt plaatsen te groot is. Door een verlengstuk aan de buis te bevestigen is installatie alsnog mogelijk. 
  • Kleurlens: Wanneer je nog meer sfeer en gezelligheid wilt creëren in huis, kun je een kleurlens laten installeren in de lichtbuis. Deze lens zorgt ervoor dat je de tint van het daglicht kunt aanpassen. 
  • Inbraakpreventie: Veiligheid in de woning is natuurlijk een van de belangrijkste zaken. Daarom mag inbraakpreventie niet ontbreken. Je kunt dan ook kiezen voor een speciaal inbraakbeveiligingssysteem, waarbij er stangen in de lichtbuis geïnstalleerd worden. 
daglicht binnen

Voordelen van een lichtbuis

Daglichtbuizen hebben verschillende voordelen. Wat zijn nu goede redenen om te kiezen voor een dergelijk systeem? We bespreken het hieronder. 

Hogere lichtopbrengst

Het grote voordeel van daglichtbuizen is toch wel dat ze zorgen voor een hogere lichtopbrengst. Zo heb je meer natuurlijk licht in huis, wat niet alleen zorgt voor meer sfeer in de woning, maar ook goed is voor de gezondheid. Ondanks dat je binnen bent, kun je toch genieten van het daglicht. Boven houdt de buis UV-straling, stralingswarmte en geluid van buitenaf tegen, waardoor je hier geen last van hebt.  

Besparen op de energiekosten

Een ander belangrijk voordeel van een daglichtbuis is dat je minder energie verbruikt. Doordat er meer natuurlijk licht is binnen, hoef je minder kunstmatige verlichting te gebruiken. Hierdoor bespaar je op je stroomkosten, wat je uiteindelijk merkt op je energierekening. Daarnaast heeft de lichtkoepel van het daglichtsysteem een goede isolatiewaarde, waardoor er geen warmte verloren gaat door de buizen. 

Eenvoudig te plaatsen

Voor het plaatsen van het daglichtsysteem hoeft de dakconstructie niet aangepast te worden, in tegenstelling tot een lichtkoepel. Hierdoor profiteer je van een eenvoudige installatie die niet alleen minder tijd in beslag neemt, maar ook minder kosten met zich meebrengt. 

Geschikt voor diverse ruimtes: van de keuken tot de kelder

Een daglichtsysteem kan in diverse ruimtes geplaatst worden. Zo is het bijvoorbeeld een perfecte toevoeging aan de keuken, maar kan net zo goed op zolder of in de kelder toegepast worden. Voor de kelder wordt er dan gebruik gemaakt van een zogeheten grondsysteem. 

Meerdere toepassingen: voor een plat dak, schuin dak en gevel

Daglichtbuizen hebben veel verschillende toepassingen. Naast de diverse ruimtes waar ze geplaatst kunnen worden, kun je ook kiezen voor zowel een standaard systeem als een maatwerk uitvoering. Bovendien kunnen de buizen zowel op een plat dak als een schuin dak geplaatst worden, met verschillende soorten dakbedekking. Zelfs in de gevel kunnen ze geïnstalleerd worden. Door al deze toepassingen is het een veelzijdig systeem. 

Ontdek de kosten van lichtbuizen met gratis offertes

Wanneer je een daglichtbuis wilt laten installeren in je woning is het aan te raden om dit uit te besteden aan een vakman. Zo ben je verzekerd van een goede installatie en optimale werking. Ben je benieuwd welke specialist in de buurt je met deze klus kan helpen? Vul dan ons offerteformulier in en ontvang offertes op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor soort daklicht zou je willen?
2*. Model lichtstraat
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.