Zinken dak: kenmerken, prijzen en soorten

Ben je aan het bouwen of verbouwen en is het moment van de materiaalkeuze voor je dak aangebroken? Een zinken dakbedekking gaat levenslang mee, is geschikt voor alle soorten daken en bestaat in diverse uitvoeringen, van zinken golfplaten tot zinken dakplaten. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden, prijzen en kenmerken voor jouw zinken dak? Lees het allemaal in onderstaand artikel!

Wat kost een zinken dak?

Zinken dakbedekking aanleggen is geen eenvoudige klus en er kan heel wat mislopen als je niet beschikt over een grondige vakkennis. Daarnaast is het ook hoogst onwaarschijnlijk dat je het juiste gereedschap voor deze dakwerken in huis hebt. Doe een beroep op een dakdekker en verzeker jezelf zo van een optimaal resultaat.

👉 Gemiddeld betaal je ongeveer € 65 à € 110 per m² voor een zinken dak.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Hoeveel je deze werkzaamheden precies zullen kosten is moeilijk te zeggen omdat de eindprijs afhankelijk is van meerdere factoren:

De oppervlakte van het dak

Voor een relatief groot dak heeft de dakdekker meer zinken dakplaten  nodig dan in het geval van een klein dak. Het is evident dat de oppervlakte daarom ook bepalend is voor de totaalprijs.

Gaat het om een renovatie of om een nieuw dak?

dakrenovatieWens jij zinken dakwerken uit te laten voeren aan jouw reeds bestaand dak? Sommige dakmaterialen kunnen tamelijk snel en gemakkelijk verwijderd worden terwijl dit bij anderen een erg tijdrovende klus is. Gaat het om een nieuw dak? Dan kan de dakspecialist direct aan de slag gaan en zullen de werken in minder tijd uitgevoerd worden. Hoe minder arbeidsuren het dakwerkersbedrijf nodig heeft, hoe minder jij betaalt.

Plat of hellend dak?

hellend dakWerken op een plat dak is nu eenmaal eenvoudiger dan op een hellend dak. Op een hellend dak is het een stuk moeilijker om tot bij alle hoekjes en kantjes van het dak te geraken terwijl een dakdekker zich op een platte dakconstructie probleemloos kan bewegen waardoor de arbeid sneller verricht kan worden.

De gewenste uitvoering

Kies jij voor losanges voor jouw hellend dak of gaat jouw voorkeur uit naar een zinken platform voor jouw plat dak? Zinken daken zijn er in alle denkbare ontwerpen, groottes en kleuren. De prijs voor je zinken dak is afhankelijk van de uitvoering die jij verkiest.

Bijkomende werkzaamheden

Wens jij jouw zinken dakbedekking te voorzien van een extra beschermlaag of is jouw woning nog niet uitgerust met geluidsisolatie en dient de dakdekker zich hierover te ontfermen? Naargelang de aard van de bijkomende werkzaamheden en het aantal uren die hiervoor nodig zijn, zal de prijs van je eindfactuur stijgen.

Afhankelijk van bovenstaande elementen, zal de totaalkost voor je zinken dak hoger of lager zijn. Houd rekening met een gemiddelde prijs tussen € 75 en € 150 per m², inclusief arbeidskosten, materialen en btw.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Zinken dak: verschillende soorten en uitvoeringen

Of je nu een hellend, een plat of een gebogen dak hebt, een zinken dakbedekking is geschikt voor ieder dak. Welk zinken dak passend is voor jouw woning, hangt af van het soort dak dat hij hebt en van jouw persoonlijke smaak.

Felsdak

Een felsdak is de meest bekende toepassing van een zinken dak met staande naad. Kenmerkend voor dit type dak zijn de overlappingen van de zinken dakplaten, ook gekend als “felsplaten”, aan de dakranden. Deze overlappingen hebben een gemiddelde hoogte van 2,5 cm (= staande naad) en creĂ«ren een waterdicht dak.

Karakteristieken:

 • Sierlijk: De staande naad geeft een unieke, sierlijke uitstraling aan je dak.
 • Geschikt voor alle daken: Deze techniek is passend voor ronde, hellende en gebogen daken.
 • Diverse opties voor de baanbreedtes: Voor de zinken dakplaten heb je de keuze uit meerdere afmetingen.
 • Enkele of dubbele felsverbinding: Een enkele felsverbinding (= aaneenschakeling van de felsplaten) is enkel toepasbaar op daken met een minimale hellingshoek van 25 graden. Dubbele felsverbindingen zijn mogelijk op alle daken omdat ze meer waterdicht zijn.

Zinken platform

Een zinken platform wordt aangebracht op platte daken met een kleine hellingsgraad van maximaal 3 graden. Tijdens het aan elkaar solderen van de verschillende dakplaten, laat de dakdekker steeds een kleine opening tussen iedere plaat met het oog op het krimpen en uitzetten bij diverse temperaturen.

Karakteristieken:

 • Snelle plaatsing: Aangezien een zinken platform uitsluitend op een plat dak aangebracht wordt, zijn deze werken vrij eenvoudig voor een ervaren dakwerker.
 • Uniek karakter: Een zinken platform geeft je dakbedekking een stijlvolle uitstraling.
 • Duurzame variant voor EPDM-dakbedekking of Bitumen

⇒ Vergelijk prijzen

Roevendak

Een roevendak ontstaat door hout en zink te combineren en heeft een eerder robuuste uitstraling. Voor een roevendak plaatst de dakspecialist eerst houten balken, ook wel roefkappen genoemd, ter ondersteuning van je zinken dakbedekking. Deze uitvoering wordt veelal toegepast op grote daken.

Karakteristieken:

 • Traditionele look
 • Ook geschikt voor daken met een kleine hellingsgraad
 • Diverse baanbreedtes en – lengtes: Zinkplaten voor een roevendak zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en tot maar liefst 20 meter lang!

Losanges

Losanges, in de volksmond beter gekend als “zinken leien”, zijn kleinschalige, ruitvormige zinken dakplaten. Ook hier wordt er gebruik gemaakt van een houten constructie ter ondersteuning. Met behulp van speciale nagels en schroefjes, bevestigt de dakdekker de losanges op jouw dak.

Karakteristieken:

 • Geschikt voor complexe daken: Zoek je naar een duurzame dakbedekking voor een complex dakvlak zoals een kapel of een torentje? Dan bieden losanges de ideale oplossing!
 • Authentieke look: Hoewel er moderne materialen worden gebruikt, geeft het mozaĂŻek-effect van de losanges je dak een typische, traditionele uitstraling.
 • Verschillende afmetingen: Wil jij een groot dakoppervlak bekleden met zinken leien of gaat het om een kleine dakkapel? Zinken leien zijn verkrijgbaar in diverse groottes, afhankelijk van het dakvlak.
 • Diverse afwerkingen mogelijk: Losanges kunnen zowel horizontaal, verticaal als diagonaal geplaatst worden.

Zinken dak: Voor- en nadelen

Denk je eraan om jouw woning te voorzien van een zinken dakbedekking? Dan is het aanbevolen om alle voor – en nadelen eerst grondig tegen mekaar af te wegen.

Voordelen zinken dak

Uiterst lange levensduur: Laat je niet graag iedere 30 jaar een nieuw dak aanleggen of wil je zelfs je toekomstige generatie verlossen van deze werken? Een zinken dakbedekking scoort bijzonder goed wat zijn levensduur betreft. Het is niet abnormaal dat een zinken dak tot 125 jaar meegaat!

Geschikt voor alle daken: Heeft jouw woning een volledig plat, een licht gebogen of een sterk hellend dak? Een zinken dakbedekking kan aangelegd worden op absoluut alle daken.

Stevig materiaal: Zink is bestand tegen alle soorten (barre) weersomstandigheden. Zelfs bij hevige rukwinden of stormweer ben je volledig beschermd.

Soepel materiaal: Zink laat zich probleemloos buigen en plooien en is daarom geschikt voor alle soorten dakvlakken, van eenvoudige platte daken tot complexe torentjes. De flexibiliteit maakt dat de werken sneller uitgevoerd kunnen worden.

Thermische isolatie: Zowel zinken golfplaten als zinken leien, zorgen ervoor dat de warmte niet uit je woning kan ontsnappen en dat koude vlagen buiten gehouden worden.

Onderhoudsvriendelijk: Je hebt zelf helemaal geen werk met een zinken dakbedekking. Eens om de zoveel tijd huur je een professionele schoonmaakfirma in om je dak te ontdoen van mossen, algen en andere groene aanslag en klaar is kees!

Milieuvriendelijke keuze: Zink is voor de volle 100% recycleerbaar.

Natuurlijke beschermlaag: Door de jaren heen verkleurt zink. Eerst ziet het er mooi glanzend uit, daarna gaat het oxideren om uiteindelijk een matte en donkere kleur te verkrijgen. Van zodra jouw zinken dakconstructie deze matte en donkere kleur heeft, is er een natuurlijke beschermlaag ontstaan (beter bekend als “patineren”) die roestvorming voorkomt. Naast dit merkwaardige voordeel, geeft dit fenomeen ook een heel unieke look aan jouw zinken dak.

Geprepatineerd zink mogelijk: Wil jij graag een zinken dakbedekking die vanaf het begin uitgerust is met een beschermlaag i.p.v. hier jaren op te moeten wachten? Kies dan voor geprepatineerde zinkplaten!

Nadelen

Duur in aankoop: Zink gaat dikwijls meer dan 100 jaar mee en dat zie je ook aan de prijs. Een zinken dak is een pak duurder dan een dak in een ander materiaal.

Niet geluiddempend: Zink is van nature niet geluidsisolerend. Wil je geen geluidshinder ervaren? Dan zal je naast de zinkwerken ook extra geluidsisolatie aan moeten laten brengen.

Schrikt het jou niet af om een beetje meer te betalen voor een dakbedekking van uitstekende kwaliteit die meer dan een eeuw meegaat? Dan is een zinken dak precies wat jij zoekt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.