Duurzame dakbedekking | Wat zijn milieuvriendelijke opties?

Heeft jouw dak nieuwe dakbedekking nodig, maar weet je niet goed welke soort je het best kunt kiezen? Wil je in ieder geval duurzame dakbedekking op je dak laten leggen? Ontdek dan in dit artikel welke duurzame varianten er allemaal zijn en wat de beste keuze is voor jou!

duurzame dakbedekking

Welke dakbedekking is duurzaam?

Duurzame dakbedekking houdt in dat de dakbedekking een lange levensduur heeft en een lage impact op het milieu. Zo hoef je de dakbedekking niet vaak te vervangen en hoeft er dus ook minder vaak nieuwe dakbedekking geproduceerd te worden. Uiteindelijk moeten we toewerken naar een groenere toekomst en een duurzame oplossing wat betreft dakbedekking draagt daar ook aan bij.

Optie 1: EPDM dakbedekking voor plat dak

Voor platte daken is EPDM dakbedekking een goede keuze. Dit materiaal heeft diverse duurzame eigenschappen. Zo heeft het een lange levensduur, tot wel 50 jaar. UV-straling en andere weersinvloeden hebben geen invloed op EPDM, waardoor het zijn eigenschappen behoudt en dus lang meegaat. Daarnaast is het materiaal volledig recyclebaar en kan het hergebruikt worden. Ook wordt voor de productie van EPDM dakbedekking relatief weinig energie gebruikt.

Optie 2: Groene daken

Een ander milieuvriendelijk alternatief voor dakbedekking is een groendak. Voor deze daken worden planten en ander soort groen gebruikt als dakbedekking. De daken zijn opgebouwd uit verschillende lagen en er kan gekozen worden voor een intensief groendak of een extensief groendak.

Groene daken dragen bij aan de biodiversiteit, zorgen voor een koelere omgeving en luchtzuivering en isoleren goed. Daarnaast hebben ze een lange levensduur, namelijk tot wel 60 jaar. Doordat de planten op het groendak water opnemen, wordt ook de druk op het riool verminderd. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat het een duurzame keuze is waar dan ook steeds meer mensen in mee gaan. 

groen dak

Optie 3: Circulaire dakbedekking

Circulaire dakbedekking betekent dat de dakbedekking van gerecycled materiaal wordt gemaakt. Dit komt nog niet vaak voor, omdat het een redelijk nieuw concept is. Wel is er op dit moment dakbedekking op de markt dat gemaakt wordt van gelaagd glas folie. Normaal gesproken belandt dit folie bij het afval, maar doordat het goed verwerkbaar is, kan het folie gebruikt worden voor de productie van dakbedekking. Hierbij gaat het dan specifiek om dakbedekking voor platte daken. Het gebruik van restmateriaal en afvalproducten voor de productie van nieuwe producten wordt ook wel upcycling genoemd.

Wat is op dit moment de beste milieuvriendelijke dakbedekking?

Alle opties die hierboven besproken zijn, zijn goede en milieuvriendelijke soorten dakbedekking. Wil je nu weten wat echt de meest duurzame keuze is? Dat is toch wel het groendak. Deze heeft de langste levensduur en is op meerdere gebieden duurzaam en goed voor het milieu. Het is zo een goed alternatief voor andere opties die wel belastend zijn voor het milieu. 

Benieuwd naar de mogelijkheden van duurzame dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking duurzaam zijn en wat het gaat kosten.
arrow Ontvang offertes op maat

Pvc en bitumen alleen onder groen dak

Pvc en bitumen zijn twee soorten dakbedekking die veel gebruikt worden, vooral voor platte daken, maar die niet erg duurzaam zijn. Toch willen we deze varianten wel even benoemen in dit artikel. Dit komt namelijk omdat pvc en bitumen als onderdak gebruikt worden voor de aanleg van een groendak. Zonder deze materialen kunnen groendaken niet goed gelegd worden. Bovendien zijn pvc en bitumen bestand tegen de wortels van de beplanting van het groendak. 

Dakpannen bij hellende daken

Heb je een hellend dak? Dan is een groendak in de meeste gevallen geen optie. Als je toch een duurzame keuze wilt maken wat betreft de dakbedekking, dan zijn dakpannen het meest geschikt. Zo worden keramische dakpannen van klei gemaakt, wat een relatief duurzaam proces is waarbij oude dakpannen hergebruikt kunnen worden

Gratis offertes voor de meest duurzame dakbedekking

Wil je de impact op het milieu zo laag mogelijk houden en duurzame dakbedekking op je dak laten leggen? Ben je wel eerst benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking die in dit artikel zijn besproken? Vul dan onderstaand formulier in, geef je wensen door en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen van diverse leveranciers en vind de beste deal voor jouw bouwproject!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.