Verschil APP en SBS-dakbedekking | Wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor dakbedekking, waaronder APP en SBS. Deze opties zijn allebei goede opties voor een waterdichte afwerking van je dak die lang mee zal gaan. Maar wat zijn de verschillen en waar let je op? In dit artikel lees je meer over de werking, verschillen en de voordelen!

Wat is het verschil tussen SBS en APP bitumen?

Het grootste verschil tussen APP en SBS zit hem in het materiaal waaruit ze gemaakt zijn, waardoor ze verschillende eigenschappen krijgen. Kort gezegd is SBS makkelijker te bewerken en te plaatsen, maar APP is beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast zijn er nog allerlei andere soorten dakbedekking, maar voor bitumen zijn dit twee van de populairste opties.

APP wordt gemaakt door een combinatie van bitumen met kunststof. Hierdoor wordt het zogenaamde verwekingspunt verhoogd naar 130 graden, waardoor het materiaal goed UV-bestendig wordt. Hierdoor zal het niet gaan smelten en heeft het een lange levensduur.

SBS daarentegen wordt gemaakt uit rubber/elastomeer dat zorgt voor elastisch materiaal. SBS is hierdoor makkelijker om te hechten, maar het kan een stuk minder goed tegen UV-straling dan APP. Dit materiaal zal na verloop van tijd daarom kleine scheuren kunnen laten zien. Om te zorgen dat er toch een lange levensduur mogelijk is, wordt er leislag of grind gelegd op het materiaal. Op deze manier komt er namelijk geen UV-straling bij de SBS zelf. Doordat dit materiaal zo elastisch is, kunnen de dakbanen meebewegen en zit er niets in de weg bij de constructie onder de dakbedekking.

Wat betekent SBS?

SBS-dakbedekking is een vorm van bitumen waarbij een synthetisch rubber toegevoegd wordt. SBS staat daarbij voor Styreen Butadieen Styreen en staat bekend om zijn elasticiteit, zelfs bij erg lage temperaturen. SBS is vooral geschikt voor platte daken, bijvoorbeeld van garages en bij daken van zink, omdat SBS geen zink aantast. SBS is dus een materiaal met een geweldige elasticiteit, maar het is wel een stuk minder bestand tegen UV-straling dan alternatieve opties. Hierdoor kunnen er na een tijdje kleine scheuren in het materiaal ontstaan. Het plaatsen van SBS kan het best gedaan worden als het buiten wat kouder is.

Verschil-APP-en-SBS-dakbedekking.jpg

Voordeel: Betere elasticiteit maar minder UV-bestendig

SBS staat bekend om zijn elasticiteit, de soepelheid, de eenvoudigheid van het aanbrengen van het materiaal en de werking voor de dakconstructie. Daar staat wel tegenover dat het materiaal minder UV-bestendig is, dat er een relatief korte levensduur is vergeleken met alternatieven en dat er relatief snel onderhoud nodig zal zijn door de vorming van scheuren. Gelukkig brengt SBS meerdere voordelen met zich mee die de nadelen op kunnen heffen, enkele voordelen zijn:

  • Erg flexibel en elastisch, ook bij lagere temperaturen
  • De naden blijven sterk, ook na een langere tijd
  • Het materiaal kan goed gehecht worden op verschillende ondergronden
  • Lange levensduur van de dakbedekking van ongeveer 25 tot 30 jaar
  • Het gaat om een duurzaam materiaal en is volledig recyclebaar
  • Het dak wordt voor een lange tijd waterdicht gehouden

Wat is APP-dakbedekking?

APP staat voor Atactisch Poly Propyleen, dit is een polymeer kunststof waarmee de bitumen is gemengd. Het materiaal is gemaakt met een combinatie van bitumen en een kunststof, dit zorgt ervoor dat het materiaal te allen tijde soepel blijft. APP is erg UV-bestendig doordat het verwekingspunt verhoogd wordt naar 130 graden. Hierdoor is het een materiaal met een lange levensduur en is het minder gevoelig voor wegsmelten.

Voordeel: Goede levensduur, maar mindere hechting

APP brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder dat het een sterk materiaal is dat goed geschikt is voor dakbedekking. Er is een lange levensduur, omdat het materiaal goed bestand is tegen allerlei soorten weersomstandigheden. Als we kijken naar deze aspecten, dan is dit een betere optie dan SBS. Het plaatsen van APP daarentegen is wel wat lastiger.

Wat is beter, APP gemodificeerd bitumen of SBS-dakbedekking?

Welke optie beter is als we kijken naar APP en SBS kan verschillen per situatie. App-bitumen is in de meeste gevallen de betere optie vanwege zijn hoge UV-bestendigheid en lange levensduur. Echter kan SBS een betere optie zijn wanneer een eenvoudige plaatsing belangrijk is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een ondergrond voor een groendak nodig hebt. Beide opties zijn vormen van duurzame dakbedekking.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Prijs bitumen dakbedekking inclusief aanbrengen

De prijs voor bitumen ligt gemiddeld op € 60 per vierkante meter, dit is inclusief btw en plaatsing. Deze prijs ligt net wat hoger dan de prijs van SBS en is de duurste optie als we kijken naar bitumen, APP en SBS. De prijs verschilt echter niet enorm, waardoor dit een goede optie kan zijn als je op zoek bent naar de beste dakbedekking voor jouw situatie.

Wat kost 1 rol SBS bitumineuze dakbedekking?

1 rol SBS bitumineuze dakbedekking kost gemiddeld tussen de € 50 en € 60, hiervoor krijg je op één rol gemiddeld 5 meter materiaal. Deze prijs is inclusief btw. Deze kosten kunnen in eerste instantie hoog lijken, maar vergeleken met alternatieven is dit een goede optie. Ook zal het materiaal niet snel vervangen hoeven te worden, het materiaal gaat namelijk zo’n 30 jaar mee. Hierdoor kun je voor jezelf goed een afweging maken of je het de investering waard vind.

Extra kosten door leislag of grind

SBS-dakbedekking kan van zichzelf niet goed tegen UV-straling, waardoor er een extra laag leislag of grind nodig is. Dit materiaal kan namelijk wel tegen de straling, waardoor de SBS niet aangetast zal worden. Het plaatsen van leislag of grind zal wel voor extra kosten zorgen, ook al spaar je dit op de lange termijn weer uit. Wanneer je geen extra laag aanbrengt, zal er namelijk sneller onderhoud nodig zijn, waardoor de kosten geen struikelpunt hoeven te zijn.

Wat kost een rol APP-dakbedekking?

1 rol APP dakbedekking kost gemiddeld tussen de € 40 en € 60, hiervoor krijg je op één rol gemiddeld 5 meter materiaal. Deze prijs is inclusief btw. Deze kosten kunnen in eerste instantie hoog lijken, maar vergeleken met alternatieven is dit een goede optie. Ook zal het materiaal niet snel vervangen hoeven te worden, het materiaal gaat namelijk zo’n 30 jaar mee. Hierdoor kun je voor jezelf goed een afweging maken of je het de investering waard vind.

Goedkoper in productie en onderhoud

APP dakbedekking is makkelijk te produceren en ook is er weinig onderhoud nodig wanneer de plaatsing gedaan is, dit zijn allemaal voordelen die je mee kunt nemen in je overweging. Er worden na de plaatsing dus weinig tot geen extra kosten gemaakt. Ook zullen er voor een lange tijd geen reparaties of vervangingen nodig zijn, omdat het materiaal een lange levensduur heeft. Bovendien is er, in tegenstelling tot bij SBS, geen extra laag nodig, omdat het materiaal zelf al UV-bestendig is.

Offerte

Wanneer je twijfelt over het aanbrengen van APP of SBS-dakbedekking, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je de verschillende opties kunt vergelijken met de bijbehorende prijzen. Let hierbij niet alleen op de totale kosten, maar ook op bijvoorbeeld de garantie en eventuele extra kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.