Roofing dakbedekking | Wat is het? Wat kost het?

Roofing is een type dakbedekking dat makkelijk te installeren is en bovendien een duurzaam materiaal is. Er zijn verschillende kenmerken om rekening mee te houden, net zoals de verschillende voordelen en nadelen vergeleken met andere soortgelijke materialen. In deze tekst duiken we wat dieper in op deze kenmerken, waardoor jij goed voorbereid aan de slag kan gaan.

Wat is roofing?

Roofing is een bitumineuze dakbedekking die al een tijd gebruikt wordt voor de afwerking van platte daken. Ook kan het gebruikt worden voor licht hellende daken, dit materiaal wordt namelijk in stroken geleverd. Het materiaal kan geplaatst worden met of zonder schutlaag en wordt vandaag de dag gemaakt uit aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. 

Wat is het verschil tussen bitumen en roofing?

Roofing is eigenlijk een ander woord voor bitumen, er zit dus geen verschil in deze twee. Wanneer je onderzoek gaat doen, dan zal je merken dat deze twee begrippen vaker door elkaar gebruikt worden.

Roofing-dakbedekking-2.jpg

Wat is beter, roofing of EPDM?

Zowel roofing als EPDM heeft voordelen, elk met zijn eigen kenmerken. Over het algemeen kunnen we stellen dat roofing makkelijker te repareren is en goedkoper is, maar EPDM heeft een langere levensduur en is eenvoudiger te plaatsen. De gemiddelde levensduur van dakbedekking is afhankelijk van het type. Laten we de voordelen eens vergelijken:

Roofing dakbedekkingEPDM dakbedekking
Waterdicht🗸🗸
Niet duur🗸🗸🗸
Duurzaam🗸🗸
Eenvoudig te repareren🗸🗸
Goede combinatie met isolatie🗸🗸
Lange levensduur🗸🗸🗸
Geschikt voor platte daken🗸🗸

Wat kost een roofing dak gemiddeld per m2?

Roofing kost gemiddeld € 60 per vierkante meter, dit is inclusief de installatie en btw. Let op dat de prijzen kunnen variëren op basis van hoe lastig de installatie gaat zijn. Houd ook rekening met de grootte van je dak en het plaatsen of aanpassen van isolatie, deze factoren kunnen zorgen voor een hogere totale prijs.

Zit er een verschil in de prijzen voor een plat dak en een schuin dak?

In feite zit er geen verschil in de prijs voor het materiaal tussen een plat dak of een schuin dak. Wel is er bij een schuin dak waarschijnlijk een groter oppervlak dan bij een plat dak, waardoor je meer materiaal nodig hebt. Hierdoor zullen de uiteindelijke kosten hoger zijn. Wellicht is het schuine dak lastiger om bij te komen door verschillende obstakels, ook dit is iets om rekening mee te houden bij de totaalprijs.

Kosten bitumineuze dakbedekking aanbrengen

Niet alleen de kosten van het materiaal spelen mee in de totale kosten, maar ook de kosten voor het aanbrengen van de dakbedekking door een professional. De kosten hiervan liggen gemiddeld tussen de € 35 en € 45 per uur. Ben je zelf handig of heb je al wat ervaring in het plaatsen van de dakbedekking? Dan kun je het ook zelf doen, hierdoor bespaar je kosten.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Voordelen en nadelen van roofing bitumendak

Voordelen

 • Goedkoop materiaal
 • Het materiaal is waterdicht en dus vochtbestendig
 • Te gebruiken bij platte daken en licht hellende daken
 • Lastige plekken zijn eenvoudiger waterdicht te maken dan bij andere materialen
 • Het materiaal is duurzaam
 • Het materiaal is makkelijk te repareren indien nodig
 • Goed te gebruiken in combinatie met isolatie
 • Lange levensduur

Nadelen

 • Er is een lage UV-bestendigheid, het kan dus minder goed tegen zonlicht
 • Niet zo geschikt voor waterrecuperatie
 • Relatief korte levensduur vergeleken met soortgelijke materialen
 • Er is jaarlijks onderhoud nodig
 • Er zijn een hoop lagen nodig om te garanderen dat het dak waterdicht gaat zijn
Roofing-dakbedekking.jpg

Troef: goedkope kostprijs en makkelijke plaatsing

Zoals hierboven te zien is, heeft roofing vele voordelen. Het materiaal is goedkoper dan bijvoorbeeld EPDM en ook is het een duurzaam materiaal voor dakbedekking. Doordat het materiaal waterdicht is, hoef je je geen zorgen te maken over lekkages en ook zijn reparaties eenvoudig uit te voeren wanneer dit nodig is. Roofing is makkelijk te plaatsen, zowel wanneer je dit voor het eerst gaat plaatsen, wanneer er delen gerepareerd of de bitumen dakbedekking vervangen moeten worden. Dit zorgt niet alleen voor een eenvoudige installatie, maar kan je eventueel ook zelf doen wanneer je handig bent om zo kosten te besparen.

Minpunt: veel onderhoud nodig en korte levensduur

Helaas zijn er ook wat nadelen verbonden aan het gebruik van roofing. De levensduur is namelijk vergeleken met EPDM relatief kort, waardoor je kunt stellen dat er sneller reparaties nodig zullen zijn. Ook is er meer onderhoud nodig dan bij andere materialen. Roofing kan snel scheuren en hoewel dit makkelijk op te lossen is, zit er een limiet aan de hoeveelheid reparaties die je uit kunt voeren. Dit betekent niet dat de levensduur van roofing kort is, dit is namelijk gemiddeld tussen de 20 en 40 jaar, afhankelijk van je specifieke situatie en hoe het onderhouden wordt.

Offerte

Wanneer je twijfelt over het aanbrengen van roofing, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je de verschillende opties kunt vergelijken met de bijbehorende prijzen. Let hierbij niet alleen op de totale kosten, maar ook op bijvoorbeeld de garantie en eventuele extra kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.