Soorten dakplaten: met isolatie, dakpannen + prijzen

Tegenwoordig zijn er tal van verschillende dakplaten verkrijgbaar. Zo heb je bijvoorbeeld damwandplaten, dakpanplaten, stalen dakplaten en sandwichpanelen. Het vinden van de juiste dakplaten is dan ook vaak een lastige klus. Bekijk daarom de onderstaande tekst en lees meer over de verschillende soorten dakplaten, wat hier zoal de voor- en nadelen van zijn en wat de dakplaten en het plaatsen van de platen ongeveer kosten.

Dakplaten prijzen

Een hoogwaardige dakbedekking zorgt ervoor dat je woning altijd optimaal beschermd blijft tegen weersinvloeden van buitenaf. Het plaatsen van dakplaten is een veel gebruikte materiaalsoort voor dakbedekking en biedt dan ook tal van voordelen. Dakplaten zijn eenvoudig in onderhoud en bieden een duurzame kwaliteit. De prijs per type dakplaat kan sterk verschillen en is afhankelijk van diverse factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, het type materiaal en de benodigde afwerking van het materiaal.

Gemiddeld betaal je voor dakplaten ongeveer rond de €20 tot €60 per m², afhankelijk van het materiaalsoort.

Deze platen gaan vaak rond de 20 tot 50 jaar mee en zijn daarom een zeer duurzame investering. Daarnaast dien je rekening te houden met de kotsen voor het plaatsen. Het plaatsen van dakplaten is namelijk een specialistische klus waarbij je dient te beschikken over het juiste materiaal en over voldoende kennis en ervaring.

Een specialist rekent voor dakwerken zoals het leggen van dakplaten vaak rond de €20 tot €40 per uur voor.

Het uurtarief is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn er bijvoorbeeld dakdekkers die extra kosten in kaart brengen voor het afwerken van dakranden, bevestigingsmateriaal of voor dakgoten. Zorg er daarom voor dat je altijd diverse offertes vergelijkt en kiest voor een vakkundige en betaalbare specialist bij jou in de buurt.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Soorten dakplaten

golvende dakplaten

Als je dakpannen wil vervangen voor platen zijn er diverse dakplaten waaruit je kunt kiezen. Afhankelijk van het type dak, je budget en je persoonlijke stijl en voorkeuren, kun je een keuze maken uit bijvoorbeeld damwandplaten, dakpanplaten, stalen dakplaten of sandwitchpanelen. Daarnaast kun je voor dakplaten met isolatie kiezen en biedt elk type dakplaat zo zijn voor- en nadelen.

Damwandplaten

Damwandplaten, ook wel damwandprofielplaten, worden geproduceerd met een trapeziumprofiel. Dit profiel zorgt voor stabiliteit en geven de platen een robuuste uitstraling. De damwandplaten kunnen voor zowel gevel-, als wandbedekking gebruikt worden en bieden een duurzame kwaliteit.

Damwandplaten hebben een mooi asynchrone profiel en zijn beschikbaar in verschillende profielvormen. Hiermee vind je voor elk dak de juiste profielhoogte en zorg je altijd voor een stijlvol en strak resultaat. Het is belangrijk datje damwandplaten geregeld schoonmaakt. Hiermee zorg je ervoor dat de platen langdurig mee gaan en geen sporen van slijtage gaan vertonen op korte termijn.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Dakpanplaten

dakplatenDakpanplaten, beter bekend als dakbeplating, worden gemaakt van verschillende materialen, zoals van aluminium of kunststof. De dakpanplaten worden vervolgens ondergaan aan een galvanisatieproces, waarbij een speciale coating wordt aangebracht. Deze beschermingslaag zorgt ervoor dat de dakpanplaten beter beschermd zijn tegen zware weersomstandigheden en roestvorming.

Dakbeplating is zeer populair en wordt over het algemeen op vrijwel elke daksoort toegepast. Uiteraard dien je hier de juiste kennis en ervaring voor te hebben en kun je de dakbeplating het best overlaten aan een vakman gespecialiseerd in dakwerken.

Stalen dakplaten

Tegenwoordig kiezen vele mensen voor stalen dakplaten. Stalen dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afmetingen. Het materiaal is stevig, duurzaam en kan eenvoudig gerepareerd worden indien het materiaal beschadigd is geraakt. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een lakstift, om beschadigingen aan het lak zorgvuldig en onzichtbaar weg te werken.

Stalen dakplaten kunnen eenvoudig gecombineerd worden met isolatiemateriaal. Dakplaten met isolatie zorgen voor een betere isolatiewaarde van je woning en verhogen hiermee je wooncomfort en de waarde van je woning.

Ten slotte zijn stalen dakplaten zeer eenvoudig in onderhoud. Het materiaal is uitstekend bestand tegen hoge en koude temperaturen en is een materiaal dat over het algemeen vrij eenvoudig te reinigen en schoon te houden is. Echter dien je net als bij elk materiaal de platen vrij te houden van overtollig water en vuil. Hiervoor is het belangrijk dat je regelmatig de dakgoot controleert en vrijmaakt van gevallen bladeren en takken.

Sandwichpanelen

Tenslotte kun je kiezen voor sandwichpanelen. Sandwichpanelen zijn dakpanelen die bestaan uit twee metalen platen met daartussenin een isolerend materiaal. Dit isolerende materiaal aan de binnenkant kan bestaan uit bijvoorbeeld PUR, PIR of uit minerale wol. Hiermee zijn de platen dus geïsoleerde dakpanplaten en zorgen ze ervoor dat vocht vanuit buiten niet de woning kan binnentreden en dat warme vanuit binnen optimaal gewaarborgd blijft.

Sandwichpanelen kunnen zowel aan de wand als aan de gevel gemonteerd worden. De dakpanelen met isolatie zijn erg licht waardoor ze eenvoudig te plaatsen zijn. Ook bieden de geïsoleerde dakpanplaten een uitstekende warmte- en geluidsisolatie en heb je met het materiaal weinig kans op koudebruggen.

Sandwichpanelen zijn zeer stijlvol en zijn daarom uitstekend geschikt voor moderne woningen. Het materiaal kan geheel naar wens worden afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren en sluit daarmee perfect aan bij de stijl van jouw woning. Zo zijn de panelen beschikbaar in verschillende lengtes en profielen en kunnen ze dankzij hun lichte gewicht eenvoudig geplaatst worden.

Uiteraard dien je voor het plaatsen van sandwichpanelen de hulp in te schakelen van een specialist. Wanneer je de panelen namelijk niet zorgvuldig plaatst, kunnen er koudebruggen ontstaan en kun je op lange termijn last krijgen van vochtproblemen of lekkages.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Voordelen dakplaten

Steeds meer mensen kiezen voor het laten plaatsen van dakplaten in plaats van dakpannen of andere dakbedekking. Een groot voordeel van het materiaal is dat het goedkoop is en eenvoudig te plaatsen is. Zo zijn de platen vaak een stuk lichter dan dakpannen en zijn de platen hierdoor niet erg belastend voor de dakconstructie.

Dakplaten zijn vaak van redelijk groot formaat, waardoor ze sneller gelegd kunnen worden dan individuele dakpannen. Tegelijkertijd bieden ze wel de klassieke en stijlvolle uitstraling dat we van dakpannen gewend zijn. Ook zijn er tal van verschillende soorten dakplaten en kun je bijvoorbeeld kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten. Hiermee zorg je voor een uitstekende isolatiewaarde van je woning en kun je het risico op lekkages en vochtproblemen verminderen.

Daarnaast zijn dakplaten vaak veel eenvoudiger in onderhoud. Het materiaal is gemakkelijk te reinigen en heeft minder last van roestvorming of algen en mosgroei. Uiteraard is een regelmatig onderhoud bij elk type dakbedekking niet uit te sluiten en dien je bij zowel dakpanelen als dakpannen, het materiaal regelmatig schoon te maken en vrij te houden van vuil, water en afval.

Nadelen dakplaten

Helaas zitten er ook enkele nadelen verbonden aan het plaatsen van dakpanelen. Zo zijn de klassieke dakpannen vaak gemaakt van natuurlijke materialen en daardoor duurzamer en beter voor het milieu. Traditionele dakpannen gaan over het algemeen langer mee en bieden een betere bescherming tegen vuil en zware weersomstandigheden.

Een ander nadeel aan de dakplaten is dat de panelen niet altijd roestvrij blijven. Bekijk daarom zorgvuldig welk type materiaal je kiest en bekijk of deze geschikt zijn voor vochtige omstandigheden en niet snel zullen roesten.

Daarnaast dienen dakplaten zorgvuldig geplaatst te worden en dien je over de juiste kennis te beschikken om het materiaal vakkundig te plaatsen. Je zult hiervoor een dakdekker moeten inhuren die de klus veilig en snel kan uitvoeren. Hiermee garandeer je een professioneel resultaat dat tientallen jaren mee kan. Zorg er daarom voor dat je diverse specialisten en materiaalsoorten vergelijkt en vraag vrijblijvend verschillende offertes aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.