Overzetdak laten plaatsen: wat is het en wat zijn de kosten?

Een overzetdak laten plaatsen is een alternatief voor het renoveren van het dak. Maar wat is het nu precies? Hoe wordt het dak geplaatst, wat zijn de voordelen en aandachtspunten en wat is het prijskaartje van dit type dak? In dit artikel geven we alle nodige informatie over overzetdaken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken!

overzetdak

Overzetdak plaatsen boven je bestaande dak

Een overzetdak wordt boven het bestaande dak geplaatst en is als het ware een nieuw dak. In de meeste gevallen gaat het om een constructie gemaakt van lichtgewicht staal die in diverse uitvoeringen beschikbaar is. Het plaatsen van een overzetdak is ideaal als alternatief voor het volledig renoveren van het dak

Opbouw van het dak: isolatie, onderdak en dakbedekking

Een overzetdak wordt op de oude dakbedekking geplaatst. Dit is dus de eerste laag van de dakopbouw. De tweede laag is de dakisolatie. Dit is echter optioneel, maar wel aan te raden. Een overzetdak met isolatie zorgt voor een optimale isolatieschil, waardoor je profiteert van een aangenaam binnenklimaat en energiekosten kunt besparen. Voor de isolatie kun je bijvoorbeeld harde isolatieplaten gebruiken. De volgende laag is het onderdak. Hiervoor kan een waterdichte onderdakfolie gebruikt worden. Daarna volgen de tengellatten en panlatten en als laatste wordt er een nieuwe laag dakbedekking geplaatst. 

Kostprijs: hoeveel kost een overzetdak?

De kostprijs van een overzetdak ligt gemiddeld tussen de € 50 en € 65 per vierkante meter. Deze richtprijzen zijn inclusief btw en plaatsing. Hoeveel je uiteindelijk voor een overzetdak betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte en oppervlakte van het dak, de complexiteit van de klus, de gewenste afwerking en het type dakplaat dat gebruikt wordt.

Wat kost een geïsoleerd overzetdak?

Wil je tijdens het plaatsen van het overzetdak ook direct isolatie laten plaatsen? Ook dit heeft invloed op de kosten. Voor een overzetdak met isolatie betaal je ongeveer tussen de € 60 en € 100 per vierkante meter. Voor dakisolatie kun je doorgaans wel subsidie krijgen, waarmee je de kosten kunt drukken. Vanuit de overheid is er een landelijke subsidie genaamd de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze is speciaal bedoeld voor energiebesparende maatregelen. Ga wel van tevoren na of je voldoet aan de voorwaarden.

Benieuwd naar de kosten van een overzetdak?
Vraag offertes aan en ontdek wat de opties en prijzen zijn voor een overzetdak.
arrow Ontvang offertes op maat

Verschillende soorten dakplaten voor overzetdaken

Overzetdaken zijn in verschillende soorten en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor dakplaten in diverse vormen, kleuren en afwerkingen. Denk hierbij aan:

 • Industrieel golvende dakplaten
 • Klassiek golvende dakplaten
 • Roodoranje dakplaten
 • Zwarte of grijze dakplaten
 • Dakplaten met granulaat coating

Daarnaast heb je de keuze uit verschillende soorten materialen. Denk hierbij aan aluminium, zink, staal en kunststof. Er dus verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, zodat je een overzetdak kunt laten plaatsen die volledig aansluit op je wensen. 

Overzetdak op een schuin dak of plat dak

Op welke soorten daken is een overzetdak plaatsen mogelijk? In de meeste gevallen worden overzetdaken op schuine daken geplaatst. Het is echter ook mogelijk bij een plat dak. In dit geval worden er geen dakplaten gebruikt, maar wordt er gewoonweg een nieuwe laag dakbedekking over de oude laag aangebracht. Dit wordt ook wel overlagen genoemd en kan gedaan worden met bijvoorbeeld bitumen dakbedekking. Een voorwaarde voor overlagen is dat de huidige dakbedekking in goede staat is. 

Kun je zonnepanelen plaatsen op een overzetdak?

Wil je investeren in zonnepanelen en vraag je je af of dit te combineren is met een overzetdak? Het is zeker mogelijk om panelen te plaatsen op een overzetdak. Hiervoor heb je speciale dakhaken nodig, die je doorgaans kunt verkrijgen bij de leverancier van de panelen. Deze dakhaken worden op het dak verankerd, zodat de panelen stevig blijven liggen. 

Voor- en nadelen van een overzetdak

Het plaatsen van een overzetdak biedt verschillende voordelen, maar heeft ook enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Wat levert het je op en wat zijn de nadelen van een overzetdak? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

De voordelen van een overzetdak zijn:

 • Overzetdak is snel geplaatst
 • Bestaande dak blijft intact
 • Overzetdak gaat lang mee
 • Het dak is licht van gewicht
 • De metalen dakelementen zijn duurzaam
 • Goedkoper dan een volledige dakrenovatie
 • Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk
 • Het dak zorgt voor een extra isolerende laag

Nadelen

De nadelen van een overzetdak zijn:

 • Het dak is gevoelig voor deuken
 • Er ontstaat sneller condensvorming onder het dak
 • Het is lastiger om lekkages op te sporen
overzetdak plaatsen

Plaatsing van een overzetdak

Een groot voordeel van het plaatsen van een overzetdak is dat de huidige dakbedekking kan blijven liggen. Wel dienen eerst de nokpannen verwijderd te worden. Daarna wordt als eerste de isolatielaag geplaatst, indien hiervoor gekozen wordt. Daarna volgt het onderdak die zorgt voor een waterdichte laag. Vervolgens worden de tengellatten en panlatten aangebracht, die worden vastgezet met een nagelpistool. Daarna wordt de nieuwe dakbedekking geplaatst. Dit wordt vastgemaakt aan de lattenconstructie.

Aandachtspunten bij plaatsing

Bij het plaatsen van een overzetdak zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden: 

 • Asbest in het dak: Voordat het overzetdak geplaatst wordt, is het belangrijk dat er gekeken wordt of er asbest aanwezig is in het dak. Als dit het geval is, zal de asbest verwijderd moeten worden. Dit betekent dat er geen dakbedekking meer is om het overzetdak op te plaatsen. In dit geval kun je beter kiezen voor een dakrenovatie. 
 • Mogelijke vergunning aanvragen: Ga van tevoren na of er een vergunning aangevraagd moet worden. In sommige gemeentes is dit namelijk vereist, omdat de uitstraling van het dak verandert. Vraag dit dus goed na bij je eigen gemeente. 
 • Staat van het dak: Om een overzetdak te kunnen plaatsen, moet de staat van het dak goed zijn. Laat dit controleren door een ervaren dakdekker, zodat je zeker weet of het mogelijk is om een overzetdak te plaatsen. 
 • Afvoer van regenwater: De afvoer van het regenwater moet goed zijn bij het plaatsen van het nieuwe overzetdak. In het geval van een slechte afvoer kunnen er namelijk lekkages ontstaan en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Wanneer een overzetdak plaatsen?

Het is niet altijd mogelijk om een overzetdak te plaatsen, dit is afhankelijk van de situatie. Is je dakconstructie in goede staat, bevat het dak geen asbest, heeft het dak een goede hellingsgraad en ligt de dakbedekking nog vlak en stevig? Dan is een overzetdak plaatsen geen probleem.

Niet mogelijk bij dakpannen of asbest

Heeft het dak vochtproblemen of is er asbest aanwezig? Dan kun je beter niet zomaar een overzetdak plaatsen. Ook op een dak met dakpannen is het plaatsen van een overzetdak niet mogelijk. Heb je een traditioneel pannendak? Dan moeten de dakpannen eerst verwijderd worden. Vraag advies aan een specialist voor meer informatie over de mogelijkheden in jouw situatie. 

Overzetdak laten plaatsen: ontvang kosteloos offertes

Wil je een overzetdak laten plaatsen op het dak van je woning? Geef je wensen door via onderstaand formulier en ontdek wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Ontvang offertes op maat, vergelijk de prijzen en vind de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.