Gordingendak | Wat is het? Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn veel soorten daken waar je uit kunt kiezen, en de meeste soorten hebben ook weer verschillende opties voor de uiteindelijke opbouw. Bij de populaire zadeldak kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gordingendak, waarbij het dak in de draagstructuur van het huis wordt gemonteerd.

dakdekker bezig met gordingendak monteren

Wat is een gordingendak?

Een gordingendak is een soort dakconstructie die de gordingen als basis heeft. Bovenop de horizontale gordingen worden verticale kepers geplaatst, die samen het geraamte vormen voor de rest van het dak. Hierdoor krijg je een erg stevig geheel, die altijd op basis van jouw woning en de plek van de draagmuren zal worden geplaatst.

Wat is een gording?

Een gordingendak wordt opgebouwd op basis van gordingen, maar wat is een gording nou precies? Een gording is een draagbalk voor het dak, die evenwijdig aan de dakgoot en van muur tot muur loopt. Deze wordt dus horizontaal geplaatst, waardoor de uiteinden in de muren moeten worden geplaatst voor een goed draagvermogen. Deze gordingen ondersteunen de rest van de dakconstructie. Omdat deze horizontaal worden geplaatst, is er een risico op doorbuigen. Hierdoor kunnen de gordingen vaak niet langer dan 3 tot 4 meter zijn per stuk.

Wat voor functie hebben de gordingen en kepers?

De grootste functie van de gordingen en kepers is om het gewicht van de rest van de dakconstructie op te vangen. Om het risico te verminderen dat de gordingen doorbuigen, worden de kepers erop geplaatst, waardoor je niet alleen de horizontale gordingen hebt, maar ook verticale kepers die niet alleen de gordingen verder ondersteunen, maar ook een makkelijke basis geven om de rest van de dakconstructie aan vast te maken.

Wat is het verschil tussen een gordingendak en spantendak?

Het andere soort dak waar je uit kunt kiezen bij een zadeldak, heet een spantendak. Deze zal er van buitenaf hetzelfde uitzien als een gordingendak, maar de opbouw van deze soort hellend dak is iets anders. Het verschil zit in de dragende structuur. Een gordingendak rust op de gordingen en kepers, die een soort rooster maken waar de rest van het dak op wordt gebouwd. De focus ligt hier op de horizontale gordingen. Bij een spantendak rust het dak op de spanten, verticale balken die van de bovenkant van de muren lopen naar waar de nok van het dak zal komen. Er is geen horizontale balk voor verdere ondersteuning, de spanten dragen hier het volledige dak.

Voordelen van een gordingkap

Er zijn veel voordelen aan een dak op basis van gordingen opbouwen, wat ook de reden is dat er nog regelmatig voor een gordingkap wordt gekozen. De plaatsing is erg makkelijk en je kunt bij veel dakdekkers terecht hiervoor, omdat er veel ervaring is met dit soort dak. Je hebt ook veel opties voor het uiteindelijke ontwerp van het dak, omdat de afstanden tussen de gordingen en kepers makkelijker aan te passen is. Het grootste voordeel van het gordingendak is dus eigenlijk de veelzijdigheid ten opzichte van een spantendak.

Opbouw van de dakconstructie

Het belangrijkste verschil tussen een spantendak en gordingendak, is hoe de uiteindelijke constructie wordt opgebouwd. Een spantendak kan bijvoorbeeld goed prefab worden gemaakt, en daarna makkelijk op je woning worden geplaatst. Omdat de gordingen altijd in twee dragende muren moeten worden gemetseld, is een gordingenkap altijd maatwerk. Ook kun je de dakconstructie minder groot maken bij een gordingendak, omdat de gordingen maar een paar meter lang kunnen zijn. Daarentegen is het een hele sterke dakconstructie, die al decennia wordt toegepast.

Benieuwd naar de kosten van een gordingendak?
Vraag vrijblijvend offertes aan voor jouw nieuwe gordingendak. Wij matchen je met ervaren professionals uit jouw regio, zodat je de beste persoon voor jouw klus kunt vinden!
arrow Ontvang offertes op maat

Hoe kun je een gordingendak isoleren?

Dakisolatie is een van de belangrijkste onderdelen van elk dak. Warme lucht stijgt op en kan via je dak naar buiten ontsnappen, waardoor je veel harder moet stoken om je huis lekker warm te houden. Een gordingendak isoleren kan op een aantal verschillende manieren, waarbij de beste keuze degene is die bij jouw wensen en situatie aansluit. Een correcte plaatsing van de isolatie heeft een grotere meerwaarde op de uiteindelijke isolatiewaarde dan een bepaalde methode uitkiezen.

Isolatie via de binnenkant van het dak

Wanneer je via de binnenkant van het dak wilt isoleren, zijn hier ook twee verschillende mogelijkheden voor. Je kunt ervoor kiezen om voor twee lagen isolatie te gaan, waarbij de eerste dunne laag tussen kepers wordt geklemd en de tweede laag tussen de gordingen. De voordelen hiervan is dat je verschillende isolatiematerialen kunt gebruiken, zoals minerale wol en isolatieplaten, en koudebruggen voorkomt. Is de ruimte tussen de kepers te groot om hier isolatiemateriaal tussen te plaatsen? Dan zal de vakman extra houten latten plaatsen en de extra ruimte gebruiken om een enkele laag isolatie aan te brengen.

Isolatie via de buitenkant van de constructie

Als je liever geen ruimte onder het dak verliest, en je toch een volledige dakrenovatie voor ogen hebt of zelfs een compleet nieuw dak laat plaatsen, is het isoleren van buitenaf de beste keuze. Hiervoor moet de dakbedekking van het dak worden gehaald, waardoor dit echt een grote klus kan worden, maar de uiteindelijke isolatiewaarde is een stuk beter. Hierbij worden isolatieplaten van bovenaf op de gordingen gelegd, waarna een onderdak wordt geplaatst en daarop de nieuwe dakbedekking zal komen. Dit soort dak, waarbij de vakman isolatieplaten bovenop de dakconstructie legt, heet ook wel een sarkingdak.

gordingendak van onderaf gezien

Prijs van een gordingendak laten plaatsen

Een compleet nieuwe houten dakconstructie laten plaatsen is een van de duurste dakwerken die er zijn. Wat ook wel begrijpelijk is, want dit is een erg secuur en ingewikkelde klus. Een nieuwe dakconstructie plaatsen legt de basis voor je hele dak, en met een gordingendak heeft dit ook een flinke invloed op de draagconstructie van je hele huis. De kosten hiervoor worden ook niet per vierkante meter berekend, maar per kubieke meter. Een nieuw gordingendak laten plaatsen zal gemiddeld € 1.700 per m3 kosten.

Kosten van dakbedekking en isolatie komen er nog bij

Deze kosten zijn inclusief plaatsing, maar exclusief dakbedekking en isolatie. De prijs van nieuwe dakbedekking ligt gemiddeld tussen € 30 en € 120 per vierkante meter, afhankelijk van welke soort je kiest. Traditionele dakpannen zijn hierin vaak het goedkoopst, maar je kunt ook voor leien gaan om een unieke uitstraling te creëren. Isolatie is ook altijd nodig bij een nieuw dak plaatsen en zal gemiddeld € 80 tot € 110 per vierkante meter kosten, ook weer afhankelijk van het gekozen materiaal en de methode. Al deze prijzen zijn inclusief BTW en montage.

Renovatie of vervangen bij schade en slijtage?

Elk dak zal op een gegeven moment het eind van diens levensduur bereiken. Soms moet je dan een compleet nieuw dak laten plaatsen, waarbij je zelfs de constructie laat vervangen door de vakman, maar andere keren is nieuwe dakbedekking ook al genoeg om je dak nog even mee te laten gaan. Het grote voordeel van een gordingendak is dat de houten balken relatief makkelijk te repareren zijn, waardoor een complete vervanging niet snel nodig is. De prijzen voor het aanpakken van je gordingendak zijn daarom ook lastig te geven, omdat ze erg afhankelijk zijn van de specifieke eisen waar je dak niet meer aan voldoet.

Gordingendak: vrijblijvende offertes

Een nieuw gordingendak is een flinke investering, die wel nodig is om je woning helemaal af te maken. Door onderstaande offerteformulier in te vullen matchen wij je met ervaren professionals, die jou de beste prijzen op maat kunnen aanbieden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.