Dakconstructie van hout maken | Onderdelen, prijs en voordelen

Een dakconstructie van hout bestaat uit allerlei verschillende onderdelen, samen dragen deze onderdelen de dakbedekking. Voor de dakconstructie kun je verschillende soorten hout gebruiken. We zetten de kosten van een houten dakconstructie voor je op een rij en bekijken de voordelen ervan!

dakconstructie-hout.jpg

Opbouw: Waaruit bestaat een houten dakconstructie?

Een houten dakconstructie bestaat uit gordingen, spanten, kepers en houten balken. Ieder onderdeel heeft een eigen functie. Samen zorgen deze onderdelen voor een stevige dakconstructie die goed bestand is tegen stevige wind en allerlei vormen van neerslag.

1. Gordingen

Een gording is een horizontale balk die in de lengterichting van het dak ligt. De gordingen dragen het gewicht van de schil van het dak, het dakbeschot en de dakbedekking. In de nok wordt vaak een enkele gording geplaatst, de nokgording.

2. Spanten

De spanten of staanders zijn de verticale balken in de houten dakconstructie. De spanten rusten op de gordingen. De houten spanten zijn zwaar en robuust waardoor ze goed tegen een stootje kunnen. 

Gordingen en spanten worden zowel bij hellende daken als bij platte daken toegepast.

3. Kepers

Een keper is een rib van de spant. Kepers liggen zoals de spanten verticaal op de gordingen, maar zijn vaak wat dunner dan de spanten. Het is wel belangrijk dat de kepers van stevig hout worden gemaakt, de kepers zorgen namelijk voor stabiliteit in de dakconstructie. Kepers worden vaak gebruikt bij een gordingendak.

4. Houten balken

Houten balken worden gebruikt om het gewicht van het dakbeschot en de dakbedekking gelijkmatig te kunnen verdelen. Deze balken worden van muur tot muur geplaatst en geven stabiliteit aan de constructie.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Wat kost een dakconstructie van hout?

Hoe hoog de kosten van een nieuwe dakconstructie van hout zijn is afhankelijk van het soort dak, een dakconstructie is bij een schuin dak vele malen duurder dan bij een plat dak. 

Prijs voor een schuin dak

Een houten dakconstructie voor een schuin dak kost gemiddeld € 1.700 per kubieke meter. De exacte prijs is afhankelijk van onder andere de afmetingen van het dak, de moeilijkheidsgraad van de klus en het tarief van je gekozen dakdekker. 

Prijs voor een plat dak

Bij een plat dak kost een houten dakconstructie ongeveer € 6 per vierkante meter. Houd er echter rekening mee dat daar een aantal extra kosten bij gaan komen. Met de nieuwe dakconstructie ontstaat een stevige basis voor een sterk plat dak dat goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Dakconstructie hout

Het belang van een goede dakconstructie

Een dakconstructie is ontzettend belangrijk. De dakconstructie draagt het gewicht van het dakbeschot en de dakbedekking en zorgt voor stabiliteit van de muren onder het dak. Om problemen in de constructie te voorkomen kun je verouderde dakbedekking verwijderen.

Een dakconstructie is niet alleen belangrijk op praktisch vlak, maar ook op esthetisch vlak. De constructie van het dak bepaalt namelijk de vorm van het dak. 

Met regelmatig onderhoud kun je voorkomen dat de dakconstructie slijt of verweerd. Door lekkages tijdig te signaleren en op te lossen kun je voorkomen dat de constructie volledig vervangen moet worden.

De gemiddelde levensduur van een dak bedraagt ​​25 tot 35 jaar. Door tijdig een dakrenovatie uit te voeren, kan je structurele schade aan je dak voorkomen en veel geld besparen.

De voordelen van een houten constructie

  • Eenvoudige montage: een van de grootste voordelen van hout is dat het materiaal enorm bewerkbaar is. Dat maakt het plaatsen van het dak eenvoudiger en dus ook wat goedkoper. 
  • Milieuvriendelijk: hout is een hernieuwbare grondstof en kan op een duurzame manier geproduceerd worden. Let daarbij op milieuvriendelijke keurmerken.
  • Lange levensduur: een dakconstructie van hout gaat zo’n 30 tot 50 jaar probleemloos mee.
  • Veel opties: bij het kiezen van een houten dakconstructie heb je de keuze uit veel verschillende houtsoorten. Op die manier is er voor elke woning een geschikte houtsoort verkrijgbaar.

Welke aandachtspunten zijn er?

Een van de belangrijkste aandachtspunten van een houten dakconstructie is dat het hout regelmatig onderhoud nodig heeft. Onder invloed van vocht, schimmels en ongedierte kan het hout namelijk aangetast worden. Als het hout wordt aangetast verliest de constructie stevigheid.

Een ander aandachtspunt is de brandbaarheid van hout. Hoewel houten dakconstructies vaak behandeld zijn met een brandvertragend middel blijft het hout gevoelig voor vuur. Het middel zorgt ervoor dat de constructie minder snel kan verbranden, maar het hout zal alsnog het vuur verspreiden.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wat voor soorten houten dakconstructies zijn er?

Er zijn verschillende soorten houten dakconstructies mogelijk. Het zadeldak is de meest gekozen soort dak, maar ook het schilddak en de sporenkap worden vaak toegepast. 

1. Zadeldak

Vrijwel elke rijwoning is voorzien van een zadeldak. Het is een dak waarbij de twee zijden in een punt samenkomen in de nok. De hellingshoek van dit dak is in de regel groter dan 15 graden waardoor neerslag eenvoudig van de dakbedekking kan lopen.

Deze zijden zijn vaak symmetrisch. Dat wil zeggen dat ze in dezelfde hoek zijn gelegd en dat ze dezelfde afmetingen hebben. Een asymmetrisch zadeldak komt wat minder voor. 

Bij dit type dak ontstaat ruimte onder de twee dakzijden. Met behulp van knieschotten worden deze ruimtes vaak ingericht als opbergruimte.

Dakconstructie hout

2. Schilddak

Een schilddak bestaat uit vier verschillende dakvlakken. Het schilddak bestaat uit twee lange dakzijden die in de nok samenkomen. De korte zijden worden met twee kleinere schilden afgerond. 

Een voordeel van een schilddak is dat dit type dak door zijn vorm goed bestand is tegen stevige windvlagen. Het dak is daardoor minder gevoelig voor losse dakpannen.

3. Sporenkap

Een sporenkap of spantenkap is een dakconstructie waarbij de spanten verticaal vanaf de nok tot aan de dakgoot lopen. De steunpunten voor deze dakconstructie worden in de muren, vloer of in de nok geplaatst. Het ontwerp van de sporenkap is relatief eenvoudig. 

Welk soort hout gebruiken voor een dakconstructie?

De meest gekozen houtsoorten voor een dakconstructie zijn vurenhout, eikenhout en douglashout. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken:

  • Vurenhout: een van de meest gekozen houtsoorten voor een dakconstructie is vurenhout. Het voordeel van vurenhout is dat het relatief goedkoop is. Door het lichte gewicht kun je het hout gemakkelijk verwerken. 
  • Eikenhout: eikenhout is een type hardhout dat vooral vroeger werd toegepast in dakconstructies. Het eikenhout is robuust en kan het zowel binnen als buiten worden toegepast. 
  • Douglashout: bij een groot budget is douglashout een absolute aanrader. Deze relatief prijzige houtsoort heeft een grote hardheid en is een van de meest duurzame keuzes.  

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.