Onderdak plaatsen voor dak bescherming | Installatie en kosten
Niet ieder dak beschikt over een onderdak, voorheen werd een onderdak namelijk niet standaard geplaatst. Je kunt een dak zonder onderdak eenvoudig herkennen wanneer je vanaf de binnenzijde tegen de dakbedekking kijkt. We laten je zien hoe een onderdak plaatsen in zijn werk gaat en welke kosten erbij komen kijken!
Hoe plaats je een onderdak?
Een onderdak kan op 2 verschillende manieren geplaatst worden: langs de buitenzijde of langs de binnenzijde. Een onderdak wordt langs de buitenzijde geplaatst als je van plan bent een nieuw dak te laten plaatsen.
Bij een bestaand dak is het meestal handiger om het onderdak via de binnenzijde te plaatsen. Zo kan de dakbedekking volledig intact blijven.
Optie 1: Onderdak langs de buitenzijde plaatsen bij een nieuw dak
Het laten plaatsen van een nieuw dak is het uitgerekende moment voor het toevoegen van een onderdak. Bij met name oudere huizen ontbreekt een onderdak vaak. In een moderne dakconstructie is een onderdak een van de belangrijkste onderdelen.
Optie 2: Onderdak van binnenuit plaatsen bij een bestaand dak
Als je de huidige dakbedekking het liefst wil behouden kun je er ook voor kiezen om het onderdak vanaf de binnenzijde te laten plaatsen. Dat doe je door een waterdichte laag aan te brengen.
Het werkt zo: de waterdichte laag mondt uit op een goot. Deze goot wordt vervolgens met een afvoerbuis verbonden. Daarna wordt een laag dakisolatie tegen deze waterdichte laag geplaatst.
Deze optie is weliswaar goedkoper, maar wordt wat minder vaak toegepast. Dat komt doordat de resultaten doorgaans wat minder goed zijn dan wanneer je een onderdak vanaf de buitenzijde plaatst.
Hoe ga je te werk? [Stappenplan]
Het plaatsen van een goed onderdak is een uitgebreide klus. Allereerst wordt de huidige dakbedekking gecontroleerd op schade of slijtage. Dat is belangrijk als je van plan bent de dakbedekking na het plaatsen van het onderdak opnieuw te gebruiken.
Vervolgens kan het onderdak dicht tegen de isolatielaag gelegd worden. Een onderdak kan bestaan uit dampdoorlatende onderdakfolie of uit onderdakplaten. De platen zijn wat duurder, maar bieden dan ook meer ondersteuning dan de folie.
Het onderdak wordt vanaf het laagste punt overlappend omhoog gelegd. Zo kan er geen vocht insijpelen, ook niet na verloop van tijd. Het onderdak bestaat uit folie of platen.
Als laatste stap worden de tengellatten, pannelatten en vervolgens de nieuwe dakbedekking geplaatst. Je kunt nu jarenlang profiteren van een gloednieuw dak met onderdak!
Hoeveel kost het plaatsen van een onderdak?
Gemiddeld genomen betaal je voor het plaatsen van een onderdak een bedrag tussen de € 10 en € 25 per vierkante meter. De dampopen onderdakfolie is doorgaans wat goedkoper dan de onderdakplaten, maar de exacte prijzen zijn afhankelijk van nog een aantal andere factoren.
Factoren die invloed hebben op de kosten
- Afmetingen: de totale oppervlakte van het dak is van grote invloed op de prijs. Voor een groter dak heb je vanzelfsprekend veel meer materialen nodig.
- Moeilijkheidsgraad: het is duurder om een onderdak op een moeilijk bereikbaar dak te plaatsen.
- Materialen: onderdakfolie is goedkoper dan de onderdakplaten, een groot gedeelte van de kosten bestaat uit materiaalkosten.
- Arbeidskosten: de tarieven van verschillende dakdekkers kunnen bij dakwerken onderling behoorlijk verschillen. Vraag meerdere offertes op om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
Verschillende soorten onderdaken
Er zijn grofweg 4 verschillende onderdaken mogelijk: onderdakfolie, vezelcementplaten, halfstijve kunststof onderdak platen en houtvezelplaten. Ieder type onderdak heeft zijn eigen voordelen, nadelen en prijskaartje.
Folie materiaal
Het goedkoopste onderdak wordt gemaakt van folie. Deze folie is winddicht en waterdicht, maar blijft door microperforaties toch voldoende dampopen. De onderdakfolie wordt gemaakt van polyester, polypropyleen of polyethyleen.
Een voordeel van de folie is dat het vrij eenvoudig aan te leggen is. De folie is lichtgewicht en daardoor makkelijk te vervoeren.
Een minpunt van onderdakfolie is dat het materiaal gevoelig is voor scheuren. Je kunt scheuren voorkomen door een wapeningslaag toe te voegen. Deze laag bestaat meestal uit kunststof.
Welke soorten platen zijn geschikt voor een onderdak?
Voor het maken van een onderdak worden 3 soorten platen gebruikt, stijve platen, halfstijve platen en houtvezelplaten. Een dakdekker geeft je advies op maat over deze verschillende opties.
Stijve platen
Stijve onderdakplaten worden gemaakt van vezelcement. Het vezelcement bestaat uit cement met natuurlijke vezels en synthetische materialen. Doordat deze platen stijf zijn blijven ze oersterk.
In vergelijking met andere soorten platen zijn de vezelcementplaten veel steviger. Het materiaal is solide en goed dampdoorlatend. Daardoor wordt de kans op vochtproblemen verkleind.
Een nadeel van de vezelcementplaten is dat ze niet zo goed isoleren. Bij een kleiner budget kun je misschien beter voor folie kiezen. Het vezelcementdak doet wel uitstekend dienst als nooddak.
Halfstijve platen
Als we het over halfstijve platen hebben bedoelen we kunststof onderdakplaten. Deze platen zijn wat buigzamer dan andere platen, waardoor je op moet passen dat het materiaal niet te ver doorbuigt.
Het voordeel van deze halfstijve platen is dat ze goedkoper zijn dan andere onderdakplaten. Dat komt doordat de kunststof platen wat goedkoper geproduceerd kunnen worden.
De kunststof platen zijn voorzien van microperforaties waardoor het onderdak goed dampopen blijft. Zo kan overtollig vocht uit het huis ontsnappen en blijft het binnenklimaat aangenaam.
Houtvezelplaten
Houtvezelplaten zijn milieuvriendelijker dan kunststof platen. Deze onderdakplaten worden namelijk gemaakt van zaagafval. Aan dit zaagafval worden stoffen toegevoegd om een stevige plaat te creëren.
Een ander voordeel van de houtvezelplaten is dat je de platen na gebruik opnieuw kunt recyclen. De platen worden met een tand- en groefverbinding bevestigd waardoor de platen niet gevoegd hoeven te worden.
Een aandachtspunt van de houtvezelplaten is de prijs. De platen zijn duurder dan onderdakfolie en kunststof platen.
De voorwaarden voor een goed onderdak
Om een goed onderdak te garanderen is het verstandig om het onderdak volgens het boekje te plaatsen. Er zijn een aantal eigenschappen waar een onderdak aan moet voldoen:
- Dampopen: een onderdak moet dampopen zijn om vochtoverlast te voorkomen. Wanneer het vocht niet kan ontsnappen zal er op den duur schimmel ontstaan. De schimmel tast vervolgens de dakconstructie aan, waardoor het binnenklimaat verslechtert.
- Winddicht: een goed onderdak is bestand tegen wind. Als het onderdak niet volledig winddicht is gaat de isolerende werking verloren. Het gevolg is dat de woning warmte niet goed vast kan houden.
- Waterdicht: hoewel iedere soort dakbedekking als het goed is neerslag tegenhoudt kan het voorkomen dat er toch wat neerslag onder de dakbedekking dringt. Het is belangrijk dat dit vocht niet door het dak in de woning kan dringen.
- Brandwerend: het ene onderdak is brandwerender dan het andere onderdak. Om te voorkomen dat het onderdak een brand versnelt wordt een onderdak behandeld met een brandvertrager.
Waarom een onderdak laten plaatsen?
Een onderdak maakt het dak waterdicht en kan daardoor bescherming bieden tegen iedere vorm van lekkage. Water van neerslag kan niet langer insijpelen, terwijl vocht uit de woning zelf optimaal kan ontsnappen.
Het gevolg daarvan is dat de dakconstructie en de dakisolatie veel beter beschermd worden. Je kunt met een goed onderdak de levensduur van je dakisolatie flink verlengen.
Voordeel 1: Beschermende laag voor het dak
Een onderdak is een extra laag in de dakconstructie. De dakbedekking kan een woning niet volledig beschermen tegen insijpelend vocht, zeker niet als het hard waait of als er stuifsneeuw op het dak blijft liggen. Het onderdak beschermt de woning dan tegen wind, vocht en vuil. Door verouderde dakbedekking te verwijderen kun je het dak verder beschermen.
Voordeel 2: Zorgt voor extra dak isolatie
Een ander voordeel van een onderdak is dat het bijdraagt aan de isolatie van het dak. Het onderdak kan niet alleen de huidige dakisolatie beschermen, het vormt ook een extra isolatielaag in de dakconstructie.