Dakbeschot van je woning vervangen | Wanneer nodig?

Het vervangen van het dakbeschot is nodig wanneer deze signalen van schade vertoont, wanneer je dit niet doen kan het gaan rotten en er kan lekkage ontstaan.

Dakbeschot van je woning vervangen

De functie van dakbeschot: waarvoor dient het?

Het dakbeschot zorgt ervoor dat het dak winddicht is en zie je niet wanneer de volledige installatie is afgerond. Het dakbeschot bestaat vaak uit houten planken die worden geplaatst op balken die het frame vormen van het dak.

Hoelang gaat dakbeschot mee?

Het dakbeschot heeft een langere levensduur. Dit komt door de eigenschappen van het materiaal zelf en het feit dat het materiaal niet direct wordt blootgesteld aan de elementen. Het dakbeschot gaat tot wel 100 jaar mee.

Wanneer is het nodig om het dakbeschot te laten vervangen?

Wanneer het dakbeschot beschadigd is vanwege ouderdom, rot of slijtage moet het dakbeschot vervangen worden. De schade wordt onder meer veroorzaakt door lekkages. De platen kunnen dan worden aangetast door vocht, wat uiteindelijk tot rot kan leiden. Wanneer het dakbeschot geen goede bescherming meer biedt en in slechte staat verkeert, is het tijd om deze te vernieuwen.

Kan je een deel van het dakbeschot vervangen?

Je hebt de keuze om het dakbeschot volledig te vervangen, maar je kunt er ook voor kiezen om maar een deel van het dakbeschot te vervangen. Je hoeft bijvoorbeeld maar een deel te vervangen, omdat er een aantal beschadigde platen zijn en daardoor niet het gehele dakbeschot hoeft te vervangen. Het voordeel hiervan is dat je flink wat kosten kunt besparen.

Wat kost nieuw dakbeschot?

De kosten voor nieuw dakbeschot variëren gemiddeld van € 20,- tot € 30,- per vierkante meter. Voor het werk van een dakdekker betaal je gemiddeld € 30,- tot € 50,- per uur. 

Als het dakbeschot wordt vervangen door een dakdekker, kun je rekenen op een gemiddeld totaalbedrag tussen de € 85,- en € 150,- per vierkante meter. Wanneer je zelf het dakbeschot monteert, bespaar je flink wat kosten.

Hoe wordt de prijs van nieuw dakbeschot opgebouwd?

Er zijn een aantal factoren die de prijs van een nieuw dakbeschot bepalen:

  • Materiaalkosten: Dit bedrag is afhankelijk van de exacte vierkante meters van het dak, omdat dit bepaalt hoeveel materiaal er moet worden aangeschaft.
  • Manuren: Ook dit bedrag is afhankelijk van de vierkante meters van het dakoppervlak, omdat dit bepaalt hoeveel uur de vakspecialist nodig heeft. 
  • De grootte van het dak: Het is belangrijk om te weten hoe groot jouw dak is, dus het is ook belangrijk om te weten hoeveel investeringen het kost om nieuwe dakspanen te installeren.
  • Het verwijderen van oude dakbeschot: Naast het plaatsen van nieuw dakbeschot zijn er ook extra kosten verbonden aan het verwijderen van het oude dakbeschot.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Waarom is tijdig vervangen of repareren belangrijk?

Het is belangrijk om het dakbeschot tijdig te vervangen, omdat er anders rot of lekkage kan ontstaan. Het dakbeschot vormt de basis van jouw dak. Als het dakbeschot niet meer in goede staat zijn, kan schade zoals lekkages en beschadigde isolatie het gevolg zijn. In extreme gevallen kan jouw dak zelfs gedeeltelijk doorbuigen of instorten. 

1. Asbest in dakbeschot verwijderen 

In oudere woningen kan er asbest in het dakbeschot ontstaan. Om dit te verwijderen moeten eerst de panlatten en tengels verwijderd worden. Dit moet voorzichtig verwijderd worden, anders breekt de asbest het dakbeschot niet breekt. Hierna kan het asbest verwijderd worden uit het dakbeschot.

2. Rot hout aanpakken

Wanneer er een lekkage ontstaat in de dakbedekking kan het hout in het dakbeschot gaan rotten.  Houtrot kan ervoor zorgen dat het materiaal gaat verzwakken en er schimmel kan ontstaan. Je kunt dan zo snel mogelijk het dakbeschot vervangen, omdat de isolatie van het dakbeschot ook verminderd wordt door houtrot. Het is ook een optie om de dakbedekking te verwijderen.

3. Dakbeschot isoleren

Het is verstandig om ouder dakbeschot te isoleren, er zijn hiervoor 2 manieren:

  1. Door isolatie aan te brengen op het bestaande dakbeschot
  2. Door het bestaande dakbeschot te vervangen en daarna isolatie aan te brengen

Isolatie aanbrengen op het bestaande dakbeschot: Is het dakbeschot nog in een goede staat? Breng dan isolatie aan op het bestaande dakbeschot. Deze methode is simpel en ook nog is voordeliger! Je hebt hier de keuze uit isolatiedekens, spuitisolatie of isolatieplaten. 

Bestaande dakbeschot vervangen en isolatie aan te brengen: Als het dakbeschot verouderd is en geen goede isolatie meer kan bieden, is het verstandig om eerst het dakbeschot te vervangen. Vervolgens kun je er isolatie overheen aanbrengen. 

Plaatsing van nieuw dakbeschot

Er zijn verschillende soorten materialen die gebruikt kunnen worden als dakbeschot. Het dakbeschot kan dan ook weer op verschillende manieren geplaatst worden, zoals staand of liggend. Dit wordt hieronder verder uitgelegd.

Materialen

Het dakbeschot kan bestaan uit materialen, zoals houten planken, dakplaten of ander plaatmateriaal, hieronder wordt het materiaal verder uitgelegd.

Optie 1: Houten planken

Houten planken vind je vaak in de wat oudere woningen of in bestaande woningen, deze houten planken bestaan uit verschillende soorten materialen, zoals vuren hout, lariks douglas hout en hardhout. Dit materiaal kan wel sneller doorzakken en er kunnen spleten ontstaan in het hout zelf.

Optie 2: Dakplaten

Dakplaten zijn opgebouwd uit platen met thermische isolatie ertussen. Dit materiaal wordt vaak toegepast in de nieuwbouw en wordt ook wel het sandwichelement genoemd. Het plaatsen van dakplaten is eenvoudig zelf te monteren.

Optie 3: Plaatmateriaal

Plaatmateriaal wordt al erg lang gebruikt als dakbeschot en wordt vaak gebruikt in de bestaande bouw. Er zijn veel verschillende soorten plaatmateriaal, maar er wordt vooral gebruikt van OSB of underlayment.

Dakbeschot vervangen

Liggend dakbeschot

Met liggend dakbeschot wordt ook wel horizontaal dakbeschot bedoeld. Bij deze constructie worden de planken horizontaal geplaatst aan het dak.

Staand dakbeschot

In tegenstelling tot het liggende dakbeschot worden de planken verticaal geplaatst bij staand dakbeschot. Deze optie is voordelig omdat je hierdoor eenvoudiger en sneller verschillende soorten dakpannen kunt plaatsen. Deze manier wordt vaak gekozen door dakdekkers omdat deze methode snel en efficiënt het gewenste resultaat bereikt.

Vervangen van buitenaf of van binnenuit?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het dakbeschot te vervangen, zo kun je het van binnenuit vervangen of van buitenaf vervangen.

Wanneer de dakbedekking niet rechtstreeks op de dakspaan is bevestigd, kan het dakbeschot alleen van binnenuit vervangen worden. Vaak is de dakbedekking juist wel bevestigd op het dakspaan, dus is deze methode meestal niet toe te passen. Daarom wordt het dakbeschot vaak vervangen van buitenaf. Na het verwijderen van de dakbedekking gaat de vakman verder met het verwijderen van de oude dakspanen. 

Aandachtspunten tijdens het plaatsen

Tijdens het plaatsen van nieuw dakbeschot zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden:

  • Plaatsen van de dakisolatie: Wanneer je het dakbeschot moet vervangen, is dat het perfecte moment om nieuwe dakisolatie te plaatsen.
  • Dikte van het dakbeschot: Kies je voor panelen met isolerende eigenschappen om de isolatiewaarde van jouw dakconstructie te verhogen? Dan zullen de planken iets dikker zijn, de dikte varieert tussen de 16-18 mm
  • Nieuwe dakbedekking nodig: Is de dakbedekking nog in goede staat wanneer je nieuw dakbeschot wilt laten plaatsen, dan kan de dakdekker deze weer terugplaatsen nadat het nieuwe dakbeschot is geplaatst. Om zeker te zijn van een goede kwaliteit dakbedekking kun je gelijk ook de dakbedekking laten vervangen.

Offerte

Voor het vervangen van het dakbeschot is het verstandig om dit te laten doen door een dakdekker. De dakdekker zorgt namelijk voor een correcte en veilige uitvoering en zorgt dat jouw dakbeschot kwalitatief geplaatst wordt. Om te weten welke dakdekker bij jou past, is het aan te raden om offertes aan te vragen en deze te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.