Veranda dak | Welke soorten dakbedekking zijn mogelijk?
Een veranda is een mooie toevoeging aan de woning. Je kunt zo nog van het buitenleven genieten, maar je hebt geen last van de kou of regen bijvoorbeeld. Er zijn een aantal dakbedekkingen en daken waar je gebruik van kunt maken voor een veranda.
Welk dak is geschikt voor een veranda? [Soorten dakbedekking]
Er zijn verschillende soorten daken voor veranda’s, zo heb je veranda’s met platte daken, maar ook met hellende daken. Daarnaast zijn er ook diverse soorten dakbedekkingen die je kunt toepassen op een veranda. In de alinea’s hieronder staan de diverse dakbedekkingen/daken beschreven.
1. Glazen dak: welk glas gebruiken voor de veranda?
Een glazen dak zorgt voor een maximale lichtinval en zorgt ervoor dat de overkapping ruimer oogt. Een veranda met glazen dak heeft een luxe uitstraling, wat weer bijdraagt aan een stijgende woningwaarde.
Je hebt een aantal verschillende glassoorten waar je uit kunt kiezen. Zo heb je de keuze uit hittewerend glas of mat glas, dit zorgt ervoor dat het glas niet te warm wordt. Je kunt ook ervoor kiezen om zonwering te plaatsen om warm glas te voorkomen. Daarnaast heb je ook veiligheidsglas voor de veranda.
2. Polycarbonaat dak
Een polycarbonaat dak is een kunststof dak, het is makkelijk te onderhouden. De polycarbonaat dakplaten blijven een lange tijd mooi en verouderen nier door een UV-coating. Een polycarbonaat is lichtgewicht, waardoor er een grote spanningsboog mogelijk is. Polycarbonaat daken zijn over het algemeen goedkoper dan glazen daken.
Je kunt polycarbonaatplaten verkrijgen in een heldere uitvoering of een opalen uitvoering. De opalen platen laten licht door, maar het licht wordt wel zachter. Ze zijn dus ondoorzichtig maar hittebestendiger.
3. Zinken dak
Een zinken dak is een goede optie voor een veranda. Het is een licht materiaal en het kan gebruikt worden bij steile dakhellingen, maar ook minder steile dakhellingen. Zink heeft wel een behoorlijk prijskaartje, maar daar staat een lange levensduur tegenover.
4. EPDM of roofing op plat dak
Platte daken worden doorgaans geïnstalleerd op veranda’s die beginnen onder de dakgoten van een bestaand huis. Hierdoor hoeven er geen wijzigingen aan de bestaande dakconstructie te worden aangebracht en blijft de uitstraling netjes.
Kies voor EPDM of roofing op het platte dak. Deze materialen zijn relatief goedkoop in vergelijking met de bovenstaande dakbedekkingen. Daarnaast zijn EPDM en roofing waterdicht.
5. Dakpannen voor hellende daken
Heb je een pannendak en wil je een veranda plaatsen? Plaatst dan ook dakpannen op het hellende dak van de veranda. Er zijn veel verschillende dakpannen, zo heb je veel verschillende kleuren, vormen en materialen.
6. Lichtstraat of lichtkoepel
Met een lichtstraat of een lichtkoepel zorg je voor meer lichtinval. Een lichtkoepel is goedkoper dan een lichtstraat, het zorgt wel voor minder lichtinval dan een lichtstraat.
De lichtkoepel is alleen op platte daken toe te passen en zijn geschikt voor minder grote oppervlakten. Lichtkoepels kunnen niet geopend worden. Een lichtstraat kan wel gebruikt worden voor grotere oppervlakten gebruikt worden en zorgt voor meer licht in de overkapping.
Wat is het beste dak voor een overkapping?
Welk dak nu het beste is voor jouw mooie overkapping, hangt af van jouw voorkeuren en vaak ook het daktype dat de woning heeft. Meestal wordt er gekozen voor platte daken. Het ziet er stijlvol en modern uit. Een plat dak is ook de goedkoopste optie omdat het structureel minder complex is en minder arbeidsuren vergt dan andere dakconstructies.
De beste dakbedekking voor een overkapping hangt ook af van het type dak. Voor een plat dak wordt vaak gekozen voor EPDM folie. EPDM folie is extreem flexibel, licht van gewicht, waterdicht, eenvoudig te plaatsen en heeft een lange levensduur van wel 40 jaar. Voor een schuin dak is bitumen dakbedekking een goede keuze, het is te verkrijgen in diverse maten en kleuren en bitumen is een zeer duurzaam materiaal.
Hoe kun je het dak van een veranda isoleren?
Je kunt een veranda dak isoleren met PIR isolatieplaten. Deze isolatieplaten worden geplaatst tussen de dakconstructie en het EPDM materiaal of ander materiaal. Een voordeel van deze isolatie is dat het een geluidsisolerende werking heeft.