Rd-waarde dakisolatie | Hoe krijg je de beste isolatiewaarde?

Als je het dak van de woning wilt gaan isoleren, dan is het belangrijk om de juiste isolatiewaarde te krijgen. Het hebben van de juiste zogenoemde RD-waarde zorgt voor een comfortabel huis en voor besparingen op de energierekening. Hieronder bespreken we hoe je weet welke waarde je nodig hebt en hoe je dit kunt realiseren.

rd-waarde van de dakisolatie

Wat is Rd-waarde?

De isolatiewaarde staat bekend als de Rd-waarde, soms ook wel R-waarde genoemd. Deze waarde geeft de warmteweerstand van een isolatiemateriaal aan. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter het materiaal zal isoleren. Deze waarde is een erg belangrijke factor wanneer je de efficiëntie van het type isolatie in jouw woning gaat bepalen.

Wat is het verschil tussen Rd-waarde en Rc-waarde?

Naast de Rd-waarde is er ook nog een Rc-waarde, dit is iets anders dus let hierbij op. De Rc-waarde geeft de warmteweerstand van het hele huis en dus niet van enkel het isolatiemateriaal. Deze minimale Rc-waardes spelen een belangrijke rol voor nieuwbouwwoningen. Rd-waardes spelen dan weer een belangrijke rol bij renovaties in combinatie met isolatie.

Wat is de goede R-waarde voor het dak?

De beste isolatiewaarde die je nodig hebt voor het dak, hangt af van je specifieke project. Let hierbij op dat je bij renovatieprojecten werkt met de Rd-waarde en dat je bij nieuwbouwprojecten werkt met de Rc-waarde. In de meeste gevallen zal je merken dat een goede Rd-waarde automatisch zal zorgen voor ook een goede Rc-waarde.

Hoe hoog moet de isolatiewaarde zijn?

Over het algemeen geldt hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter. Hoe hoog de isolatiewaarde moet zijn, hangt af van het type project. Bij dakisolatie na een renovatie moet je minimaal een Rc-waarde van 2,0 m²K/W halen, bij een nieuwbouwproject is dit 6,3m²K/W.

Welke minimale isolatiewaarde heb je nodig voor dak isoleren subsidie?

Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een subsidie voor het isoleren van het dak, heb je minimaal een Rd-waarde van 3,5 nodig. Let hierbij op dat het gaat om de waarde van de nieuw aangebrachte isolatie en niet van de volledige isolatie in totaal. Een tweede punt is wanneer je gaat bedenken of je de isolatie zelf zal doen of zal laten doen, dat je enkel in aanmerking komt voor subsidie wanneer je een professional inschakelt. Enkel dan zal je in aanmerking kunnen komen voor het krijgen van subsidie.

R-waarde berekenen met lambda-waarde

De lambda-waarde van een isolatiemateriaal geeft aan hoe de warmteweerstand is. Hoe lager de lambda waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Je kunt zelf de R-waarde berekenen door de dikte van het materiaal in meters te delen door de lambda-waarde. Bijvoorbeeld: 20 centimeter minerale wol met een lambda-waarde van 0,040. Dan krijg je 0,20 / 0,040 = 5, dus een lambda-waarde van 5.

Verschil tussen renovatie en nieuwbouw

Tussen het renoveren van een woning en het compleet nieuw bouwen zit wat verschil qua regels, dit verschil zit hem in de minimale isolatiewaarde. De minimale Rc-waarde voor dakisolatie in nieuwbouwprojecten is 6,3, terwijl die voor isolatie een stuk lager ligt, namelijk op 1,3. Dit verschil komt onder andere door de duurzaamheid van nieuwbouw, waardoor het veel duurzamer is dan enkel renovaties. Ook zijn nieuwbouwprojecten vaak gasloos gebouwd, waardoor er een hogere isolatiegraad nodig is.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Met welke dikte krijg je een goede isolatie voor je dak?

Elk project heeft zijn unieke eigenschappen, bijvoorbeeld de gebruikte materialen. Bij verschillende materialen zijn er verschillende isolatiewaardes nodig om de nodige Rd-waarde te bereiken. Deze dikte is afhankelijk van de lambda-waarde van het materiaal dat je kiest. Er is dus geen eenduidig antwoord te geven dat geldt voor alle materialen, dit hangt af van je specifieke project.

Glaswol en steenwol

Glaswol en steenwol zijn allebei veel gekozen materialen vanwege de goede isolatiewaarde en de goede prijs. Deze materialen hebben een lambda-waarde van 0,031 tot 0,044, dit betekent dat je bij een dikte van 15 centimeter bijna altijd al een prima waarde zal hebben van de minimale isolatiewaarde om in aanmerking te komen voor subsidie. De waarde staat namelijk bekend om dat er weinig voor nodig is om de minimale Rd-waarde van 3,5 te kunnen bereiken.

EPS en XPS isolatieplaten

De volgende beschikbare optie is het gebruik van EPS of XPS isolatieplaten. Deze materialen zitten tussen de 0,030 en 0,040 als we kijken naar de lambda-waarde. Dit is vergelijkbaar met dat van glaswol en steenwol, ook hier kunnen we zeggen dat een dikte van 15 centimeter vrijwel altijd genoeg zal zijn voor een Rd-waarde van 3,5 en dus ook voor subsidies. Extra voordelen van dit materiaal zijn dat ze licht van gewicht zijn, dat ze drukvast zijn en dat het eenvoudig materiaal is om mee te werken. Hierdoor is het een veel gekozen optie voor zowel het isoleren van platte daken als het isoleren van schuine daken.

PIR en PUR 

De laatste optie waar we naar kijken is die van PIR en PUR. Deze materialen hebben een erg lage lambda-waarde, namelijk tussen de 0,021 en 0,028. Dit wil zeggen dat er geen dikke laag nodig is om toch de minimale isolatiewaarde te bereiken. In de meeste gevallen zal een laag van 10 centimeter al genoeg zijn om een isolatiewaarde te bereiken van 3,5, waardoor je ook in aanmerking zult komen voor subsidie. PIR en PUR zijn beide erg goede opties voor isolatie in ruimtes waar niet veel ruimte beschikbaar is. Daarnaast hebben ze een hoge vochtbestendigheid en zijn ze vormvast, waardoor ze een lange levensduur hebben. Hierdoor zal je lang kunnen genieten van de voordelen van dit materiaal en van de isolatie in huis.

Offerte

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van dakisolatie voor jouw woning? Vul dan ons formulier in en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen van diverse leveranciers en bespaar op de kosten! 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.