Dakpannen reinigen: Zelf of laten doen? [Stappenplan]

Door je dakpannen te (laten) reinigen, kun je de levensduur van je dak verlengen en zorgen dat je dakpannen er mooi uit blijven zien. Nu vraag je je misschien af of je het reinigen van je dakpannen het best zelf uit kunt voeren, of een professional in moet huren? In dit artikel bespreken we een stappenplan voor het reinigen van je dak, de kosten, methoden en de voordelen van het uitbesteden van deze taak!

dakpannen reinigen

Stappenplan voor het reinigen van het dak

Wanneer je het reinigen van je dak zelf gaat uitvoeren, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Ook is het belangrijk om je aan een stappenplan te houden. Hieronder welke stappen je het best kunt volgen.

Stap 1: Controle en voorbereiding

Voordat je begint met het reinigen van je dak, is het belangrijk om een grondige controle uit te voeren en de nodige voorbereidingen te treffen. Controleer het dak op schade zoals gebroken of losse dakpannen. Repareer deze dakpannen voordat je begint met schoonmaken om verdere schade te voorkomen. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van goede bescherming.

Stap 2: Dak reinigen met hogedrukspuit, zonder hogedruk en telescoopsteel

Er zijn verschillende manieren om je keramische of betonnen dakpannen te reinigen. Elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder lees je drie populaire manieren.

Met hogedrukspuit 

Een hogedrukspuit kan goed werken voor het verwijderen van hardnekkig vuil en mos. Echter is niet elk dak geschikt voor deze methode. Kijk hier of jouw dak geschikt is voor een reiniging met een hogedrukspuit:

DaktypeGeschikt voor Hogedrukspuit
Betonnen dakpannenJa
Keramische dakpannenJa
Leien dakNee
Rieten dakNee

Gebruik een hogedrukspuit alleen op daken die stevig genoeg zijn om de druk te weerstaan. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat water onder de dakpannen komt.

Zonder hogedruk

Voor daken die niet schikt zijn voor een hogedrukspuit, zoals leien of rieten daken, kan een stoomreiniger een goed alternatief zijn. Zie hieronder of jouw dak geschikt is voor een stoomreiniger:

DaktypeGeschikt voor Stoomreiniger
Betonnen dakpannenJa
Keramische dakpannenJa
Leien dakJa
Rieten dakNee

Een stoomreiniger gebruikt hoge temperaturen in plaats van hoge druk om vuil en mos te verwijderen, waardoor het minder snel gebeurt dat je dak beschadigd wordt.

Met telescoopsteel

Een andere methode is door een telescoopsteel met een borstel te gebruiken. Deze methode is minder agressief dan een hogedrukspuit of stoomreiniger. Een telescoopsteel met borstel is dan ook geschikt voor alle daktypen. Echter is het wel wat arbeidsintensiever en daarnaast ook minder effectief voor hardnekkig vuil.

Stap 3: Dakpannen beschermen: impregneren of coaten?

Na het reinigen is het belangrijk om je dak te beschermen tegen toekomstig vuil. Dit kan door te impregneren of te coaten. Een impregneermiddel beschermt je dakpannen door ze waterafstotend te maken omdat het impregneermiddel diep doordringt in je dakpannen. De kosten hiervan bedragen tussen de € 5 en € 10 per vierkante meter. Coating vormt daarentegen een beschermende laag op de oppervlakte van de dakpannen en verbetert de kleur en uitstraling ervan. Coating kost ongeveer tussen de € 15 en € 25 per vierkante meter.

Wat kost het reinigen en coaten van dakpannen?

De kosten voor het reinigen en coaten van dakpannen variëren afhankelijk van de gekozen methode en het type dakpannen. Voor een gemiddeld dak kun je rekenen op de volgende prijzen:

  • Reinigen met hogedrukspuit: € 5 – € 10 per vierkante meter.
  • Reinigen met stoomreiniger: € 8 en € 12 per vierkante meter.
  • Coating: € 15 – € 25 per vierkante meter.
  • Impregneren met impregneermiddel: € 5 – € 10 per vierkante meter.
Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Zelf dakpannen schoonmaken: hoe doe je dat?

Als het tijd is om je dakpannen schoon te maken, wil je natuurlijk graag weten hoe je dit precies het best aan kunt pakken. Door de dakpannen goed schoon te houden kun je voorkomen dat je vroegtijdig de dakpannen moet vervangen. Alles wat je moet weten over het schoonmaken van je dakpannen lees je hieronder!

Dakpannen schoonmaken zonder reinigingsmiddelen

Er zijn enkele methoden om dakpannen schoon te maken zonder het gebruik van chemische reinigingsmiddelen.

Tip 1: Werk van boven naar beneden

Welk altijd van boven naar beneden bij het dak. Dit voorkomt dat vuil en water naar schone delen van het dak lopen en het bespaart je extra werk.

Tip 2: Spuit met de hogedrukspuit ook van boven naar beneden zodat het water niet onder de pannen komt

Gebruik de hogedrukspuit op een manier waarbij het water naar beneden stroomt, zodat het niet onder de dakpannen komt en mogelijke lekkages veroorzaakt.

Tip 3: Als het dak nog steeds vies is, herhaal het proces

Soms is een enkele schoonmaakbeurt niet genoeg om hardnekkig vuil te verwijderen. Daarom kan het zo zijn dat als je dak nog steeds vies is, je het proces moet herhalen.

Dakpannen proper maken met reinigingsmiddelen

Buiten het feit dat je je dakpannen kunt reinigen zonder reinigingsmiddelen, kun je dit natuurlijk ook doen met het gebruik van reinigingsmiddelen. Hieronder lees je hoe je dit het best kunt aanpakken met jouw eigen reinigingsmethode en welke producten je moet gebruiken.

1. Middel om groene aanslag te voorkomen

Er zijn verschillende middelen beschikbaar om groene aanslag op je dak te voorkomen. Deze producten vormen een beschermende laag die de groei van algen, mos en schimmels remt.

2. Product voor het ontmossen

Bij het ontmossen van je dak kun je kiezen tussen biologische en chemische middelen. Biologische middelen zijn milieuvriendelijker en veiliger voor de omgeving, terwijl chemische middelen vaak sneller en effectiever zijn. Het is belangrijk om de instructies op het etiket zorgvuldig te volgen om schade aan het dan en de omgeving te voorkomen.

3. Dakpannen poetsen met azijn

Azijn kan een effectief middel zijn om dakpannen te reinigen, vooral voor het verwijderen van lichte aanslag en vuil. Het is een natuurlijk alternatief voor chemische reinigingsmiddelen en is veilig voor de meeste daktypen. Voor hardnekkiger vuil kan het echter beter zijn om een specifiek product te gebruiken dat gemaakt is voor het reinigen van je dak.

Voordelen van het laten reinigen en coaten van het dak door een firma

Het inhuren van een professionele dakdekker voor het reinigen en coaten van je dak heeft verschillende voordelen, namelijk:

  • Veiligheid: Een professionele dakdekker heeft de juiste uitrusting en training om het werk veilig uit te voeren.
  • Effectiviteit: Professionele reinigingsmethoden zijn vaak effectiever dan doe-het-zelf oplossingen.
  • Tijdwinst: Het uitbesteden van het werk aan een professionele dakdekker bespaart je veel tijd en moeite.
  • Garantie: Veel bedrijven bieden een garantie op hun werk, wat extra zekerheid geeft.

Dakpannen laten reinigen: vergelijk gratis offertes in de buurt

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking wens je (of heb je al?)
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.